Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Victimele ocupaţiei sovietice, comemorate şi la Ungheni

|versiune pentru tipar||
PL / 29 iunie 2012
Partidul Liberal

Ieri, 28 iunie, Filiala Ungheni a Partidului Liberal din Moldova a organizat o acţiune de comemorare, ca rezultat al ocupaţiei sovietice la această dată a anului 1940. Liberalii din Ungheni au ţinut discursuri despre acest eveniment istoric, după care au depus flori la Troiţa Martorilor Neamului.

Data de 28 iunie 1940 este ziua în care Basarabia a fost ocupată de armata sovietică. Cel puţin de această părere sunt reprezentanţii Filialei Ungheni a Partidului Liberal din Moldova. Cu această ocazie ei au organizat pe Piaţa Independenţii din oraş o acţiune de comemorare. Timp de o oră, liberalii din Ungheni au ţinut mai multe discursuri despre acest eveniment istoric, după care au depus flori la Troiţa Martirilor Neamului.

Anatol Arhire, Preşedinte PL al Filialei Ungheni a menţionat, cu această ocazie: “Cunoaştem cu toţii cei care ţinem la adevăr — la 28 iunie 1940 pe teritoriul Basarabiei nepoftiţi călare pe tancuri au venit ruşii şi ne-au ocupat. Or acest eveniment din 1940 până în 1990 a fost denaturat, ascuns şi adus pe băncile şcolilor instituţiilor, altor instituţii care reprezentau statul că am fost eliberaţi. Ceea ce este absolut trunchiat şi neadevărat. Am ieşit astăzi cu colegi ide partid pentru a comemora această ocupaţie, pentru a comemora acele consecinţe, nedorite, grave şi foarte grave pe alocuri”.

Despre faptul că data 28 iunie 1940 a fost o zi de ocupaţie şi nu de eliberare susţin şi istoricii din localitate. Vasile Iucal, istoric din Ungheni, a precizat: “Au spus că am trăit o eliberare, dar, de fapt, toate documentele de arhivă care existau, documentele militare, vorbeau despre faptul că este vorba despre o ocupaţie. În limba rusă se spunea, în mod expres, zaniati to selo, zaniati tot raion, zaniati to zdanie. Ceea ce vorbeşte în mod elocvent despre ocupaţie”.

Potrivit reprezentanţilor Partidului Liberal din Moldova astfel de acţiuni de comemorare au loc în mai multe localităţi ale ţării.

Sursa: www.pl.md

Declaraţia Fracţiunii Partidului Liberal cu privire la data de 28 iunie 1940, ziua ocupaţiei sovietice Mesaj de susţinere pentru PL de la Bruxelles