Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Calvarul deportărilor: flori şi lumânări în amintirea victimelor primului val de deportări

|versiune pentru tipar||
PL / 13 iunie 2012
Partidul Liberal

Conducerea PL, deputaţi, membri ai Guvernului, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, inclusiv echipa de la Primăria Chişinău, au depus flori în dimineaţa zilei de astăzi la Piatra comemorativă a victimelor deportărilor în masă din scuarul Gării feroviare. Participanţii la eveniment au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor primului val de deportări din Basarabia.

Ulterior, Preşedintele PL Mihai Ghimpu, Prim-vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă şi viceprim-ministrul Mihai Moldovanu au discutat cu deportaţii adunaţi în Scuarul Gării feroviare despre problemele cu care se confruntă, depănând aminitiri din calvarul deportărilor organizate de regimul totalitar comunist.

Fiind solicitat de jurnalişti, Dorin Chirtoacă a declarat că problema deportaţilor se află constant în atenţia administraţiei publice locale. Primarul capitalei a precizat că anul acesta vor începe lucrările de construcţie a fundamentului Monumentului în memoria victimelor deportărilor. Costul total al monumentului este de circa 10 milioane lei, iar anul acesta în buget au fost prevăzuţi 3 milioane lei.

Dorin Chirtoacă a menţionat că edificarea Monumentului victimelor represiunilor sovietice “înseamnă recunoaşterea oficială a evenimentelor din 1941–1949, care au fost o mare cruzime şi o mare nedreptate împotriva poporului nostru, comisă de imperiul sovietic”.

De menţionat că Primăriei Chişinău a acordat deportaţilor, cu ocazia acestei triste aniversări, ajutoare materiale a câte 500 lei la 2 300 de persoane din municipiu.

Astăzi se împlinesc 71 de ani de la primul val de deportări organizate în Basarabia. În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, potrivit datelor prezentate de istorici, din Basarabia şi nordul Bucovinei au fost ridicate de la casele lor 29 839 de persoane, dintre care 5 479 au fost arestate şi 24 360 au fost deportate.

Victimele primului val de deportări din 1941, comemorate şi la Donduşeni

Reprezentanţii Filialei Teritoriale Donduşeni a Partidului Liberal au depus astăzi flori la Crucea comemorativă în memoria victimelor deportărilor din Basarabia, instalată în preajma gării de trenuri din oraşul Donduşeni.

Valeriu Racu, Preşedintele Filialei PL din Donduşeni a menţionat că ceea ce s-a întâmplat acum 71 de ani nu va fi dat uitării niciodată, calvarul deportărilor fiind întipărit chiar şi în memoria urmaşilor celor deportaţi. “Părinţii şi bunicii noştri s-au întors din Siberia bolnavi şi istoviţi, mulţi dintre ei nici nu au avut dreptul să se întoarcă în satul lor de baştină. În memoria celor care au fost deportaţi trebuie să păstrăm flacăra memoriei veşnic aprinsă. Să nu uităm de aceste evenimente din trecutul nostru, căci un popor fără trecut nu are viitor”, a precizat Preşedintele Filialei Partidului Liberal din raionul Donduşeni, Valeriu Racu.

Ana Melnic, vicepreşedinta Filialei PL Donduşeni, i-a îndemnat pe cei prezenţi să păstreze un minut de reculegere pentru cei deportaţi care au plecat la cele veşnice. “În această zi tristă pentru poporul nostru, vă îndemn să cinstim memoria tuturor care au plecat în lumea celor drepţi printr-un minut de reculegere. Acesta e puţinul pe care îl putem face astăzi pentru suferinţele îndurate de buneii şi părinţii noştri în acei ani”, a menţionat vicepreşedinta Filialei PL Donduşeni, Ana Melnic.

Ulterior, membrii Filialei Donduşeni a Partidului Liberal au discutat cu rudele deportaţilor, prezente la depunerea de flori, despre problemele cu care se confruntă.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Comunele Corjova şi Bălăbăneşti — printre cele mai moderne, mai salubre şi mai amenajate localităţi din raionul Criuleni Mihai Ghimpu condamnă acţiunile agresive ale CCCEC