Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liberalii propun adaos comercial de până la 25% din preţul de import sau de livrare pentru produsele de uz fitosanitar şi fertilizanţi

|versiune pentru tipar||
PL / 8 august 2012
Partidul Liberal

Produsele de uz fitosanitar şi fertilizanţii vor fi comercializate prin aplicarea unui adaos comercial de până la 25% din preţul de import sau preţul de livrare de la producătorul autohton. Această iniţiativă legislativă este propusă de către deputatul liberal Valeriu Munteanu pentru modificarea şi completarea Legii cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi nr. 119-XV din 22 iunie 2004.

“În scopul asigurării populaţiei cu produse agricole de calitate statul urmează să stabilească preţurile la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi în conformitate cu realităţile sociale. Din aceste considerente propunem la comercializarea acestor produse să nu se admită aplicarea unui adaos comercial mai mare de 25% din preţul import sau preţul de livrare de la producătorul autohton”, se arată în nota informativă la respectiva iniţiativă legislativă.

Totodată, deputatul liberal Valeriu Munteanu menţionează necesitatea reglementărilor legale potrivite în ceea ce priveşte subvenţiile de stat privind achiziţia de fertilizanţi, precum şi identificarea surselor financiare adăugătoare pentru a putea face faţă situaţiei economice precare din agricultură. “Fermierii trebuie să beneficieze atât de subvenţii din partea statului, cât şi de acces din punct de vedere financiar la produsele de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor. Ca să fie asigurată o agricultură modernă în republică, fermierii trebuie să fie stimulaţi cu diferite produse de uz fitosanitar şi fertilizanţi menite să sporească productivitatea recoltei la un preţ accesibil”, consideră deputatul Valeriu Munteanu.

În prezent în Republica Moldova există un sortiment de produse de uz fitosanitar şi de fertilizanţi ce include circa 400 de denumiri comerciale. Dintre acestea circa 90% sunt conforme normelor de încadrare în clase de periculozitate, recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi se atribuie la gradul III şi IV, respectiv moderat şi puţin toxice pentru om şi animale.

Iniţiativa deputatului liberal Valeriu Munteanu a fost înregistrată ieri în Parlament şi urmează a fi discutată în comisiile parlamentare.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Dorin Chirtoacă şi Mihai Ghimpu — în top 5 cei mai influenţi politicieni din Republica Moldova La mulţi ani, domnule primar Dorin Chirtoacă!