Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Fără Glebus Sainciuc… S-a stins din viaţă omul fără mască

|versiune pentru tipar||
PL / 16 octombrie 2012
Partidul Liberal

Astăzi, la ora 7.40, la Spitalul republican al Asociaţiei sanatoriale şi de recuperare a Cancelariei de Stat, la vârsta de 93 de ani, a trecut la cele veşnice marele om de cultură, Glebus Sainciuc, artist plastic, portretist, cunoscut mai cu seamă prin măştile sale pe le prezenta ca un adevărat actor în faţa publicului.

Glebus Sainciuc a fost un fenomen unic în cultura noastră. Om de o bunătate rară, el era o prezenţă vie în cultura noastră basarabeană. Aproape că nu exista manifestare cultural-artistică la care să nu participe. Cei care i-au trecut pragul, de fiecare dată au beneficiat să le fie schiţat un portret. A confecţionat măştile lui Grigore Vieru, Mihai Cimpoi, Dumitru Matcovschi, Aureliu Busuiooc, Ion Ungureanu, Gheorghe Urschi, Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru, Anastasia Lazariuc şi ale altor personalităţi de vază.

Casa sa de pe strada Grigore Ureche întotdeauna era plină de oaspeţi. Împreună cu soţia sa, distinsa pictoriţă, Valentina Rusu-Ciobanu, întotdeauna ne primea cu braţele deschise. Anul trecut, când l-am vizitat şi am realizat un interviu, l-am întrebat care este secretul longevităţii. Ne-a spus că în familia sa au fost mai mulţi longevivi. Vărul său, Dorimedont, care a construit şcoli la Dolna şi Vărzăreşti, refugiat la Braşov, a trăit 98 de ani, tatăl său — originar din Bălcăuţi, nu departe de Mămăliga — 96 de ani, iar mama — din Olăneşti — 92. “Am ajuns la vârsta mamei. Era foarte milostivă. Ea m-a învăţat a ierta . Ca să trăieşti mult, trebuie să fii milostiv şi să poţi ierta, aşa cum scrie în Sfânta Scriptură”, zicea maestrul.

Glebus Sainicuc s-a născut pe 19 iulie în oraşul Chişinău. A studiat la Facultatea de Arhitectură a Politehnicii din Bucureşti (1942–1944) şi la Şcoala republicană de arte plastice din Chişinău (1944–1947). În 1991 a fost distins cu titlul onorific de artist plastic al poporului, iar în 1998 — cu Ordinul Republicii. În 2009 i se conferă titlul onorific de Doctor honoris Causa al Academiei de ştiinţe a Moldovei şi în 2001 — titlul de cetăţean de onoare al oraşului Chişinău.

PL deplânge trecerea în nefiinţă a maestrului Glebus Sainciuc şi exprimă sincere condoleanţe familiei, prietenilor, colegilor şi admiratorilor săi.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Sursa: www.pl.md

Deputata Corina Fusu a participat la atelierul de lucru privind elaborarea Planului de acţiuni pentru implementarea Programului Naţional de asigurare a egalităţii de gen Deputaţii PL au avut o întrevedere cu coraportorii APCE