Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Deputaţii PL au avut o întrevedere cu coraportorii APCE

|versiune pentru tipar||
PL / 16 octombrie 2012
Partidul Liberal

Deputaţii din Fracţiunea Parlamentară a Partidului Liberal au avut astăzi o întrevedere cu coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Lise Christoffersen şi Piotr Wach, aflaţi într-o vizită de documentare la Chişinău. La întrevedere au participat deputaţii Mihai Ghimpu, Ion Hadârcă, Corina Fusu şi Ana Guţu.

Discuţiile au vizat îndeplinirea de către Republica Moldova a obligaţiilor şi angajamentelor asumate faţă de Consiliul Europei, funcţionarea instituţiilor democratice în Republica Moldova, realizarea reformelor în vederea apropierii de standardele europene, precum şi situaţia politică internă.

Deputaţii PL au exprimat recunoştinţă pentru susţinerea acordată Republicii Moldova de către Consiliul Europei, solicitând sprijin şi în continuare din partea instituţiilor europene. Deputaţii liberali au reiterat că Republica Moldova îşi doreşte încheierea procesului de monitorizare de către Consiliul Europei şi trecerea la etapa de post-monitorizare.

Preşedintele Fracţiunii PL Ion Hadârcă s-a referit la progresele înregistrate de Republica Moldova în realizarea parcursului european, prezentând o trecere în revistă a reformelor demarate. “Încercarea opoziţiei de a perturba parcursul nostru european nu are sorţi de izbândă. AIE va continua promovarea reformelor, conform programului nostru de guvernare, până la atingerea obiectivului de integrare europeană a Republicii Moldova”, a precizat deputatul Ion Hadârcă.

Preşedintele PL Mihai Ghimpu a mulţumit pentru sprijinul în realizarea parcursului european al Republicii Moldova şi a solicitat susţinerea APCE în semnarea celor trei acorduri importante: Acordul pentru crearea Zonei de Liber schimb aprofundat şi cuprinzător, Acordul de Asociere şi Acordul de liberalizare a regimului de vize. “Responsabilitatea pentru realizarea obiectivului de integrare europeană consolidează AIE, în pofida unor mici neînţelegeri, şi vom merge în continuare spre realizarea reformelor”, a menţionat deputatul. Referitor la îndeplinirea angajamentelor faţă de CoE, Mihai Ghimpu a precizat că reformele importante în domeniile în care Republica Moldova are restanţe urmează a fi realizate în perioada 2013–2014. Preşedintele PL a exprimat gratitudine coraportorilor pentru rezoluţia adoptată de APCE prin care se solicită Federaţiei Ruse retragerea totală şi necondiţionată a armatei şi muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate. Mihai Ghimpu a solicitat CoE şi APCE o poziţie mai tranşantă în acest sens faţă de Federaţia Rusă.

Deputata Corina Fusu, vicepreşedinta Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a prezentat situaţia de pe piaţa mass-media din Republica Moldova, subliniind necesitatea adoptării unui nou Cod al Audiovizualului, conform angajamentelor asumate de AIE în programul de guvernare. Corina Fusu a menţionat că necesitatea adoptării acestui act legislativ este dictată de evoluţiile înregistrate în domeniul mass-media, respectiv apariţia unor noi directive europene privind dezvoltarea audiovizualului.

Deputata Ana Guţu, membră a delegaţiei Parlamentului Republicii Moldova la APCE, s-a referit la situaţia din domeniul educaţiei, menţionând necesitatea adoptării unui nou Cod al Educaţiei. Coraportul APCE Piotr Wach a apreciat înalt activitatea deputatei Ana Guţu la sesiunile APCE, menţionând că este un parlamentar foarte activ, care prezintă, cu regularitate, discursuri pertinente asupra subiectelor care vizează Republica Moldova, totodată, oferind o apreciere înaltă rezultatelor înregistrate în perioada în care deputata liberală a fost Preşedintă a delegaţiei Parlamentului Republicii Moldova la APCE şi vicepreşedintă APCE.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Fără Glebus Sainciuc… S-a stins din viaţă omul fără mască Deputaţii PL propun compensaţii pentru agricultorii care utilizează sistemele de irigaţie