Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Deputatul Oleg Bodrug participă la Baku la şedinţa Adunării parlamentare GUAM

|versiune pentru tipar||
PL / 19 decembrie 2012
Partidul Liberal

Deputatul PL Oleg Bodrug, împreună cu o delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova, participă la şedinţa Adunării parlamentare a Organizaţiei pentru democraţie şi dezvoltare economică GUAM, care se desfăşoară la Baku, Republica Azerbaidjan, în perioada 19–20 decembrie 2012.

În cadrul celei de-a cincea şedinţe a Adunării Parlamentare GUAM vor fi discutate aspecte referitoare la procesul de integrare europeană a statelor membre ale organizaţiei, importanţa parteneriatelor interparlamentare în dezvoltarea colaborării la nivel interregional, potenţialul energetic ale ţărilor membre GUAM şi participarea acestora în asigurarea securităţii energetice europene, dezvoltarea cooperării în domeniul umanitar şi ştiinţifico-tehnic, rolul relaţiilor interparlamentare în asigurarea securităţii la nivel regional şi internaţional. În urma dezbaterilor, deputaţii vor aproba proiectul rezoluţiei celei de-a cincea şedinţe a Adunării Parlamentare GUAM.

În prima zi a reuniunii a fost votată componenţa celor 4 comitete ale Adunării parlamentare GUAM. Deputatul Oleg Bodrug a fost ales membru al Comitetului pentru probleme economice şi de comerţ interstatal.

“În prima zi a reuniunii am discutat mai multe amendamente propuse la ordinea de zi a şedinţei. Participanţii s-au pronunţat pentru aprofundarea şi extinderea relaţiilor cu UE, necesitatea promovării GUAM ca unul din instrumentele prioritare de politică externă. Totodată, deputaţii au exprimat îngrijorare faţă de lipsa acţiunilor în ceea ce priveşte soluţionarea conflictelor pe teritoriile ţărilor membre GUAM şi, în acelaşi timp, păstrarea acestei stări de conflict, care este un factor de pericol nu doar pentru statele respective, dar şi pentru întreaga Europa”, a menţionat deputatul liberal Oleg Bodrug.

Următoarea şedinţă a Adunării parlamentare GUAM va avea loc anul viitor în Georgia, ţară căreia i-a revenit, prin rotaţie, preşedinţia Adunării parlamentare GUAM.

Organizaţia pentru democraţie şi dezvoltare economică GUAM a fost înfiinţată prin semnarea, la 23 mai 2006, în cadrul primului Summit al Şefilor de Stat GUAM de la Kiev, a Statutului (Cartei) acesteia. Până atunci exista un For Consultativ GUAM fondat la 10 octombrie 1997, la Strasbourg, de către Preşedinţii statelor: Georgia, Ucraina, Republica Azerbaidjan şi Republica Moldova.

Fracţiunea Parlamentară PL
Sursa: www.pl.md

Deputatul Mihai Ghimpu în discuţii cu autorităţile administraţiei publice locale Primii colindători la sediul PL