Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţia Fracţiunii Partidului Liberal cu privire la vizita deputaţilor ruşi la Tiraspol

|versiune pentru tipar||
PL / 8 februarie 2013
Partidul Liberal

Fracţiunea Partidului Liberal condamnă vizita la Tiraspol, neanunţată şi necoordonată cu autorităţile Republicii Moldova, a deputaţilor din Duma de Stat a Federaţiei Ruse.

Explicaţiile ambasadorului rus la Chişinău, dl Farit Muhametşin, sunt insuficiente şi inacceptabile şi confirmă încă o dată politica duplicitară a Federaţiei Ruse în raport cu Republica Moldova. Pe de o parte, aceasta recunoaşte integritatea teritorială a Republicii Moldova, iar pe de altă parte, practică de decenii bune imixtiunea brutală în treburile interne ale statului nostru. Fracţiunea Partidului Liberal consideră că, convocarea acestuia la Ministerul de Externe şi mesajul care i s-a transmis cu această ocazie nu a fost suficient de ferm şi pe măsura gravităţii situaţiei. Totodată, dlui ambasador trebuia să i se transmită, nu numai protestul nostru faţă de actele deputaţilor ruşi, ci şi cererea repetată a Republicii Moldova de a retrage trupele ruse din stânga Nistrului.

Fracţiunea Partidului Liberal consideră că vizita deputaţilor ruşi şi participarea acestora la evenimentul ce viza ajustarea legislaţiei regiunii transnistrene la legislaţia rusă denotă adevăratele intenţii pentru viitor ale Federaţiei Ruse — recunoaşterea Transnistriei, aşa cum a procedat în cazul regiunilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud.

Fracţiunea Partidului Liberal cheamă Federaţia Rusă să se conformeze dreptului internaţional şi prevederilor Tratatului de bază bilateral, în care recunoaşte integritatea teritorială a Republicii Moldova şi suveranitatea sa asupra Transnistriei, precum şi principiilor parlamentarismului internaţional bazat pe respectul suveranităţii statelor, neamestecului în treburile lor interne, abţinându-se totodată de a trata Republica Moldova ca pe o gubernie rusă.

Fracţiunea Partidului Liberal se adresează Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să pună în discuţia forului european comportamentul lipsit de respect al parlamentarilor ruşi faţă de un stat membru al CE cu scopul de a-i determina să adopte o practică civilizată de relaţii cu toate statele Europei.

Fracţiunea Partidului Liberal atenţionează opinia publică că starea de lucruri din regiunea separatistă este tensionată cu premeditare de către autorităţile ruse, cu scopul de a zădărnici procesul accelerat de integrare a Republicii Moldova în UE, şi în primul rând semnarea Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, preconizată în toamna acestui an.

Sursa: www.pl.md

Fracţiunea Parlamentară PL condamnă atacurile asupra deputatei Ana Guţu şi solicită instituţiilor competente să iniţieze o anchetă Mihai Ghimpu a avut o întâlnire cu reprezentanţii Biroului Permanent al filialei municipale din sectorul Botanica