Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

O nouă scrisoare adresată de Mihai Ghimpu lui Vladimir Putin: Tizul Dvs. e tare de tot şi nimic din ceea ce faceţi nu rămâne neobservat şi neimitat de el

|versiune pentru tipar||
PL / 18 februarie 2013
Partidul Liberal

Bună ziua, Vladimir Vladimirovici,

Mă scuzaţi că sunt nevoit să vă deranjez din nou cu întrebările mele, dar nu există viaţă fără întrebări, există doar viaţă fără răspunsuri.

De data aceasta n-o să vă mai întreb cum merg treburile în Ţara pe care o conduceţi, urmăresc evenimentele şi sunt la curent cu greutăţile pe care le aveţi. Sunt bucuros că nu cedaţi: pe unde mai uşor, pe unde mai greu, dar le învingeţi. Oamenii merită o viaţă mai bună şi sunt convins că ziua în care poporul va fi fericit se apropie, doar pentru aceasta munciţi!

Dar, să revin la întrebarea cu care am hotărât să vă deranjez. Nu vă supăraţi, vă rog, dar toată lumea de la noi se întreabă şi nimeni nu găseşte răspuns. Aşadar, vreau să vă întreb de ce Volodea al nostru, tizul Dumneavoastră, nefiind Preşedinte de Ţară, vă imită în toate: ceas pe mâna dreaptă, aceleaşi videoclipuri, călare pe tanc, călare pe scuter, călare pe avion, călare pe măgar, vânător vajnic? Ce-i drept, nu ştiu cum procedaţi Dvs. când e vorba de lista vânătorilor, sunteţi înscris sau nu în listă? La noi, ca la moldoveni! Care listă, ce aţi uitat cine-s eu, cum de vă treacă prin cap aşa ceva, să nu vă mai aud cu aşa prostii?!

Tizul Dvs. e tare, tare de tot şi nimic din ceea ce faceţi nu rămâne neobservat şi neimitat de el, inclusiv maniera Dvs. de a conduce un stat, cu toate că el este doar Prim-ministru şi nu a câştigat alegerile ca Dvs. într-o luptă crâncenă, foarte grea şi-n mod foarte democratic. Pentru el e de ajuns şi 16 % pentru partid, nu pentru el, ca să zică că anume el este alesul poporului şi semnează adresările către cetăţeni cu “Al vostru C.T.C.”. După cum observaţi, din inimă şi dulce, dulce de tot, cât n-ai fuma nu ţi se mai face gura pungă de fum.

Am hotărât să vă întreb, Vladimir Vladimirovici, oare de ce vă imită tizul Dvs. pentru că în ultima perioadă nu mai recunoaşte pe nimeni decât pe “Măria Sa” şi pe cei care se mulţumesc cu o felie de mămăligă, pe care le-o aruncă? Nu mai recunoaşte Consiliul Alianţei, spune că-i birou politic, ca pe timpurile URSS. A denunţat Acordul care l-a urcat “sus” şi fără de care nu poţi fi şeful care eşti.

Am impresia că vrea să transforme mica noastră republică într-un imperiu, în care doar el să fie şef, ceilalţi — argaţi la curtea şefului imperiului. Războiul, de fapt, a început încă din perioada AIE-1, dar în anul acesta, an în care Republica noastră trebuie să încheie Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb, iar la anul — Acordul de Liberă Circulaţie, parcă l-a apucat strechia, a denunţat Acordul AIE-2, s-a unit cu comuniştii pentru a-şi regla conturile cu prietenul lui de cândva, astăzi şi coleg de Alianţă, Vlad Plahotniuc. Pentru el, reglările de conturi sunt mai importante decât prezentul şi viitorul cetăţenilor noştri. Sau poate greşesc, nu-i este indiferent, dar nu are încotro, Patria cere, cum se spunea pe timpurile URSS-lui.

A doua Alianţă, Vladimir Vladimirovici, nemaivorbind de Frontul Popular, se distruge; şi apropo, nu este o Alianţă doar proeuropeană, ci şi o Alianţă anticomunistă, pe care aţi aşteptat-o şi Dumneavoastră ca să vă răzbunaţi astfel pe V.N. pentru refuzul de a veni la noi şi a semna Acordul de federalizare a Republicii Moldova. Şi ştiţi de ce se trage cu tunul în Alianţă? Motivul e altul, noi îl cunoaştem. Măria Sa Primul SCC nu se poate împăca cu gândul că, într-un stat atât de mic, la putere sunt doi cu prenumele Vlad, şi nu doar atât: unul, care prin funcţia pe care o deţine, are, la fel ca şi el, numeralul “prim”.

— Vladimir Vladimirovici, nu vă grăbiţi să-mi răspundeţi.
— Ce treabă am eu cu “Vlazii” voştri? Eu, ce, nu am probleme?
— Aveţi, şi vă credem, dar problema care a apărut nu este atât de simplă, cum vă pare, şi nu este doar a noastră. Mâine poate deveni şi a Dumneavoastră datorită prenumelui pe care îl purtaţi.

Eu şi poporul nostru nu dorim să mai avem un nou război cu Ţara pe care o reprezentaţi şi o conduceţi doar pentru faptul că cineva poartă prenumele Vladimir, Dumneavoastră sau tizul Dvs. din Republica Moldova. Moldovenii n-au dorit şi nu doresc războaie, nouă ne ajung războaiele şi ocupaţiile din 1812, 1940, 1944 şi războiul de pe Nistru, care a mai rupt o parte din teritoriul nostru. Republica noastră nu mai doreşte încă un razboi. Dar nu cred că acest război e favorabil de data aceasta Ţării Dvs., tizul nostru este foarte puternic şi mă tem că poate schimba radical situaţia actuală. Acest război poate duce la anexarea teritoriului Ţării Dvs. la Imperiul Moldovenesc şi atunci am sfeclit-o. Cum o să ne descurcăm noi financiar, adică “conducerea”? Ea nu-i în stare să asigure o viaţă cât de cât decentă pentru trei milioane de oameni, dar pentru o sută şi jumătate de milioane? Catastrofal! Vă rog să nu admiteţi aşa ceva şi nu care cumva să vă predaţi, altfel poate duce şi la dispariţia poporului Dvs., aşa cum au dispărut multe popoare în urma ocupaţiilor.

Vladimir Vladimirovici, toată lumea ştie că Dumneavoastră nu aveţi nimic cu ocupaţiile menţionate şi nici cu războaiele care au avut şi mai au loc pe ici-colea, inclusiv cel de pe Nistru din 1992, şi nici cu separatiştii, care-s încurajaţi şi hrăniţi în continuare de Ţara pe care o conduceţi. Alţii fac acest lucru. Dvs. sunteţi liberal-democrat, om paşnic, care toată viaţa aţi pledat şi pledaţi doar pentru libertatea naţiunilor şi a omului.

Vladimir Vladimirovici, ştiu că soluţionaţi multe probleme, ce-i drept nu întotdeauna pe dreptate, dar, de data aceasta, cred în înţelepciunea, puterea şi voinţa Dumnevoastră. Altfel, o să regretaţi! V.V. al nostru e un conducător foarte hotărât şi foarte insistent în toate, e un mare profesionist, un mare pragmatic şi strateg, are o foarte bună experienţă în management, e un bun conducător de armată şi are o armată foarte puternică. Armata lui e numeroasă şi se numeşte armata burtărarilor, mulţi ostaşi, ofiţeri şi un general-mareşal, care se gândesc doar la burta lor, nu-i interesează cu ce se ocupă şeful lor, osul să cadă. Da, e mare şi puternic luptător pentru cauza oamenilor, scuzaţi, a lui, dar mai ales în “lupta” cu corupţia şi cu contrabanda. Harnic de sar scântei, muncitor foc, cinstit şi corect de tremură toţi subalternii, începând de la fisc şi până la vamă, adevărat urmaş al marelui nostru voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Apropo, fiţi atent, Domnitorul Pricipatului Moldovei a pierdut doar trei războaie din cele peste patruzeci pe care le-a purtat; al nostru V.V. — niciunul, a “câştigat” toate războaiele interne. Dar nu acest lucru e cel mai important, ci faptul că poporul, când a văzut că luptă din răsputeri, a devenit fericit şi-i gata să-şi dea viaţa pentru el. Nu mai contează împotriva cui luptă: împotriva celor corupţi, împotriva contrabandiştilor, împotriva hoţilor sau în apărarea lor.

Aveţi grijă, nu fiţi indiferent la ceea ce vă scriu! Calculaţi şi Dvs.: doar în trei ani Republica Moldova, sub conducerea Măriei Sale, a ocupat Europa, cetăţenii noştri nu mai trec hotarele prin păduri, pe sub maşini, prin apele râurilor că să ajungă în Germania, Italia, Franţa, Portugalia, Spania şi-n celelalte state, ci se plimbă liber pe unde vor. S-a extins de neînchipuit teritoriul pentru oamenii şi mărfurile noastre şi nu doar că vin fonduri peste fonduri în susţinerea noastră, dar abia de reuşim să le valorificăm.

Vladimir Vladimirovici, nimeni nu-l credea, toţi îl vorbeau, ce-i drept înafară de mine, că nu va face el nimic, că se teme de Dumneavoastră, dar, după cum vedem, au greşit, l-au subapreciat. El, curajos fiind de fire, a mers cu tancul verde, cum zic unii, şi a rezolvat problema noastră de douzeci şi ceva de ani, o problemă mai veche, încotro Republica Moldova? Înainte doar înainte să ajungi ACOLO, de unde te-ai pornit Republică. Mare victorie! Şi ar fi o mare greşeală din partea mea, dacă n-aş recunoaşte în toată această “victorie” a lui V.V. al nostru şi contribuţia Dvs., Vladimir Vladimirovici!

Vă mulţumesc şi vă doresc mult succes şi multă sănătate. Să nu ne uitaţi cumva, altfel putem s-o luăm “hăisa” spre România. Să fiţi permanent cu ochii pe noi şi nu doar! Numai aşa poporul Dumneavoastră n-o să vă uite, iar al nostru cu atât mai mult.

P.S. Scuzaţi, vă rog, dar mi-a scăpat ceva foarte important. Am auzit că după ce a ocupat Europa vrea să ocupe şi Asia, pentru a deveni Preşedintele Uniunii Euro-Asiatice. Se vede că a studiat totul despre marele strateg şi conducător military, regele Macedoniei Alexandru cel Mare (336 î.Hr. — 323 î.Hr.). Fiţi vigilent!

P.S-1 În 2010 un cetăţean simplu, un bun gospodar, cu o minte ageră, îi zice unui Ministru înaintat de PL: “Transmiteţi-i, vă rog, lui Ghimpu că e mai bine să avem un Voronin bătrân decât unul tânăr”.

Înţeleaptă constatare. Această sugestie îmi aminteşte de poezia lui D. Matcovschi “Basarabia”: “Trecută prin foc şi prin sabie,/ Furată, trădată mereu,/ Eşti floare de dor, Basarabie,/ Eşti lacrima neamului meu”.

P.S-2 Vladimir Vladimirovici, poza de mai jos reprezintă ziua în care am votat şi semnat Declaraţia de Independenţă. Cum credeţi, stimaţi cetăţeni, conştientizează unii colegi de Alianţă semnificaţia acelei zile istorice şi responsabilitatea în faţa acelora care au luptat şi au obţinut această victorie?

Cu drag,

prietenul Ţării Dvs., deputat, Ex-Preşedintele Parlamentului, Ex-Preşedinte interimar al Republicii Moldova,
Mihai Ghimpu

Sursa: www.pl.md

Tinerii liberali din raionul Ştefan Vodă la o cafenea politică cu Vitalie Marinuţa Valeriu Saharneanu: PLDM face dovada unui total analfabetism juridic şi politic