Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Ambasadorul Germaniei

|versiune pentru tipar||
PL / 20 februarie 2013
Partidul Liberal

Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Matthias Meyer.

Situaţia social-politică şi economică din Republica Moldova, funcţionarea instituţiilor democratice, perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova, reformele implementate la nivel naţional în conformitate cu angajamentele asumate faţă de partenerii de dezvoltare, lupta cu corupţia în instituţiile de stat au fost principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii.

Deputatul Mihai Ghimpu a exprimat gratitudine pentru susţinerea acordată de Republica Federală Germania, inclusiv prin sprijinul în realizarea parcursului european şi pentru suportul financiar oferit prin diverse programe de dezvoltare. Preşedintele PL a solicitat susţinere şi în continuare în realizarea obiectivului de integrare europeană. “Integrarea în UE rămâne obiectivul principal al Republicii Moldova, iar compromiterea AIE înseamnă compromiterea valorilor democratice şi a parcursului de integrare europeană. Indiscutabil, AIE trebuie să existe, dar să fie o Alianţă pentru oameni, care nu compromite democraţia şi care luptă cu contrabanda, hoţia, corupţia, indiferent de culoarea politică”, a menţionat Mihai Ghimpu.

Un alt subiect discutat în cadrul întrevederii a fost criza din AIE. Mihai Ghimpu a solicitat sprijinul Ambasadorului Germaniei în identificarea unei soluţii care ar permite depăşirea acestei crize, conform normelor legale şi în interesul cetăţenilor Republicii Moldova. “Partidul Liberal consideră că Republica Moldova nu are nevoie de alegeri anticipate, ci de stabilitate politică, în vederea realizării tuturor angajamentelor noastre europene, astfel încât Republica Moldova să semneze cele 3 acorduri foarte importante pentru viitorul nostru european”, a precizat Mihai Ghimpu. Preşedintele PL a sugerat că o soluţie pentru criza din AIE ar fi demisia tuturor persoanelor implicate în scandalul din ultima perioadă, condamnând metodele de guvernare şi management a instituţiilor pe care le reprezintă.

În cadrul întrevederii Mihai Ghimpu a menţionat că este de neînţeles circumstanţele în care a apărut criza din AIE şi care amintesc de situaţia din 1999, când s-a destrămat Alianţa pentru Democraţie şi Reforme, cu trei zile înaintea summitului UE de la Helsinki, atunci când urma să fie semnat documentul prin care Republica Moldova trebuia să fie aprobată ca ţară eligibilă pentru procesul de eurointegrare.

Ambasadorul Matthias Meyer a menţionat că Germania va susţine şi în continuare Republica Moldova pe calea integrării europene, acordând sprijinul de care este necesar pentru ca instituţiile din Republica Moldova să funcţioneze în mod democratic şi legal. Diplomatul german consideră că autorităţile de la Chişinău trebuie să depună eforturi pentru a realiza obiectivele asumate faţă de partenerii europeni şi incluse în programul de guvernare.

În cadrul întrevederii au fost discutate şi alte subiecte, inclusiv situaţia la Banca de Economii, restanţele pe care le are Republica Moldova la reformarea instituţiilor juridice şi de drept, lupta cu însuşirea banului public de către persoanele cu funcţii în stat etc.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu, în discuţii cu oficialii din Letonia Declaraţia Partidului Liberal cu privire la evenimentele politice de ultimă oră