Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţia Partidului Liberal cu privire la evenimentele politice de ultimă oră

|versiune pentru tipar||
PL / 20 februarie 2013 | 
Partidul Liberal

În legătură cu evenimentele politice de ultimă oră, Partidul Liberal declară următoarele:

  1. Partidul Liberal condamnă cu fermitate fenomenele de corupţie, trafic de influenţă, abuz în serviciu, hărţuire a mediului de afaceri, tendinţele de instaurare a monopolului administrativ de stat, şantajul şi alte scheme frauduloase care au intrat în vizorul organelor de drept. În acest context, accentuăm că justiţia trebuie să-şi facă în mod eficient datoria, indiferent de ranguri şi culori politice. În faţa legii toţi sunt egali, iar cine este vinovat trebuie să poarte răspundere în conformitate cu buchia Legii.
  2. Partidul Liberal pledează în continuare pentru adevăr, dreptate şi supremaţia Legii. În conformitate cu aceste valori, funcţionale în condiţiile unei adevărate democraţii şi ale unui stat de drept, valori garantate de Constituţia RM, ca urmare a fărădelegilor devenite publice la începutul acestei săptămâni ar fi avut loc demisia imediată a tuturor celor vizaţi în scheme de corupţie, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Drept exemplu ne poate servi cazul ex-preşedintelui Germaniei Christian Wulff, care a demisionat expres în anul 2012 după un scandal de corupţie, intrat în atenţia publică. Demisia de onoare a tuturor funcţionarilor implicaţi, inclusiv a prim-ministrului, este iminentă în asemenea cazuri, iar PLDM trebuie să înainteze altă candidatură.
  3. Procesele actuale sunt un test de verificare pentru eficienţa organelor noastre de drept, dar şi de încercare a maturităţii clasei politice a RM, inclusiv din AIE, şi nu în ultimul rând a valorilor democratice asumate. Aceste evenimente nu trebuie să fie speculate sub aspect politic şi nu trebuie să se răsfrângă asupra echilibrului politic din cadrul Alianţei. Considerăm că partidele componente ale AIE au suficiente resurse, inclusiv umane, pentru a depăşi problemele de moment şi a face faţă situaţiei create. Sunt inutile discuţiile despre resetare sau înjghebare a unei alte majoriţăţi parlamentare, visate de opoziţia comunistă, şi facem apel către colegii din PLDM şi PD să conştientizeze aceste responsabilităţi.
  4. Suntem în continuare pentru păstrarea AIE, însă de o cu totul altă calitate — o alianţă pentru democraţie şi pentru cetăţeni. În acelaşi timp, PL este deschis pentru dialogul constructiv, menit să amelioreze climatul politic şi să menţină cursul strategic de integrare europeană.
  5. PL este îngrijorat de încercările tot mai pronunţate în ultima vreme, nu fără influenţe dinafară, de deturnare a acestui curs european. Recentele vizite ale inalţilor demnitari europeni — miniştrii de externe ai Marii Britanii, Suediei şi Poloniei- sunt semne bune şi încurajatoare în perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic din toamna acestui an de la Vilnius. Aceste vizite, precum şi precedentele care au avut loc, trebuie să ne facă şi mai responsabili.
  6. Totodată, ne îngrijorează unele dispoziţii defetiste şi unele încercări premeditate de a căuta un “ţap ispăşitor” în eventualitatea provocării unor alegeri anticipate, care evident, ar reduce la zero realizarea obiectivului asumat: integrarea europeană.
  7. PL consideră că practica pozitivă a unor anchete parlamentare, salutată în cazul tragediei din Pădurea Domnească, trebuie extinsă şi asupra situaţiei de la BEM, a abuzurilor exercitate de către cei de la Inspectoratul Fiscal, Cancelaria de Stat, Ministerul Finanţelor, precum şi de alţi demnitari de stat.

Partidul Liberal pledează pentru exercitarea deplină a mandatului oferit de către electorat AIE până în 2014, ca o garanţie a succesului programului asumat, care ar duce la majorarea pensiilor şi salariilor, acordarea subvenţiilor pentru agricultori, îmbunătăţirea infrastructurii în zona rurală, acordarea autonomiei financiare administraţiei publice locale, atragerea investiţiilor străine, ameliorarea mediului de afaceri, creşterea economică şi ridicarea nivelului de trai.

Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Ambasadorul Germaniei Mesajul şi programul Tineretului Liberal de Dragobete 2013