Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu, în discuţii cu oficialii din Letonia

|versiune pentru tipar||
PL / 20 februarie 2013
Partidul Liberal

Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova a avut astăzi o întrevedere cu o delegaţie din Letonia condusă de Karlis Engelis, Preşedintele Grupului de Prietenie interparlamentară Letonia — Republica Moldova. Delegaţia letonă efectuează o vizită în Republica Moldova în perioada 20–21 februarie 2013.

În cadrul întrevederii au fost discutate o serie de aspecte ce se referă la evoluţiile pe plan politic din Republica Moldova, funcţionarea instituţiilor democratice, reformele implementate pe calea integrării europene, realizarea angajamentelor asumate faţă de partenerii externi de dezvoltare

Deputatul Mihai Ghimpu a adresat mulţumiri conducerii Letoniei pentru sprijinul constant acordat în realizarea parcursului european. Preşedintele PL a solicitat susţinere şi în continuare, inclusiv pentru semnarea celor 3 acorduri necesare pentru viitorul european al Republicii Moldova. “Sunt binecunoscute relaţiile Republicii Moldova cu Statele Baltice încă din perioada anilor de renaştere naţională. Vă mulţumesc pentru că dintotdeauna aţi fost alături de cetăţenii noştri şi ne-aţi oferit sprijinul de care aveam nevoie”, a menţionat Mihai Ghimpu.

Un alt subiect discutat în cadrul întrevederii a fost criza din AIE. Oficialii letoni au precizat că agenda vizitei lor în Republica Moldova prevede întâlniri cu toţi liderii politici pentru a înţelege obiectiv situaţia politică din Republica Moldova.

Mihai Ghimpu s-a referit la lupta politică existentă în cadrul AIE prin care se încearcă, în general, compromiterea obiectivului de integrare europeană. “În această situaţie este compromis şi sprijinul partenerilor externi de dezvoltare, inclusiv sprijinul acordat de Letonia. Noi avem nevoie de AIE, dar una fără corupţie. Lupta ineficientă cu corupţia, contrabanda, însuşirea ilegală a banului public va împiedica realizarea obiectivului de integrare europeană”, a spus Mihai Ghimpu.

Totodată, Mihai Ghimpu a precizat că demisia de onoare a tuturor funcţionarilor, inclusiv a prim-ministrului, implicaţi în fenomene de corupţie, trafic de influenţă, abuz în serviciu, hărţuire a mediului de afaceri, tendinţe de instaurare a monopolului administrativ de stat, şantajul şi alte scheme frauduloase care au intrat în vizorul organelor de drept, este iminentă în asemenea cazuri, iar PLDM în situaţia creată sa înainteze altă candidatură.

Preşedintele PL s-a referit şi la situaţia de la Banca de Economii. Potrivit lui Mihai Ghimpu, BEM se află într-o situaţie îngrijorătoare din cauza creditelor neperformante acordate în ultima perioadă.

Preşedintele Grupului de Prietenie interparlamentară Letonia — Republica Moldova Karlis Engelis a menţionat că Letonia va urmări în continuare desfăşurarea evenimentelor politice din Republica Moldova, exprimându-şi speranţa că deciziile clasei politice de la Chişinău nu vor afecta realizarea obiectivului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Primul Mărţişor pentru Mihai Ghimpu de la elevii Liceului “Pro Succes” Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Ambasadorul Germaniei