Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Ambasadorul Cehiei Jaromir Kvapil

|versiune pentru tipar||
PL / 25 februarie 2013
Partidul Liberal

Preşedintele PL Mihai Ghimpu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Cehe în Republica Moldova, Jaromir Kvapil.

Principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii au vizat situaţia social-politică şi economică din Republica Moldova, perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova, reformele implementate în conformitate cu angajamentele asumate faţă de partenerii externi de dezvoltare, funcţionarea instituţiilor democratice.

Deputatul Mihai Ghimpu a exprimat gratitudine pentru sprijinul acordat de Republica Cehă în realizarea obietivului de integrare europeană a Republiii Moldova. “Integrarea în UE rămâne obiectivul principal al Republicii Moldova, iar compromiterea AIE înseamnă compromiterea parcursului de integrare europeană, precum şi compromiterea sprijinului partenerilor externi de dezvoltare”, a menţionat Mihai Ghimpu.

Un alt subiect discutat în cadrul întrevederii a fost criza din AIE. Mihai Ghimpu a precizat că situaţia din AIE este una îngrijorătoare, iar dacă partidele componente ale AIE nu-şi schimbă atitudinea, atunci există riscul revenirii comuniştilor la guvernare la următoarele alegeri, precum şi a schimbării vectorului în politica externă a Republicii Moldova. “Partidul Liberal consideră că Republica Moldova nu are nevoie de alegeri anticipate, ci de stabilitate politică, în vederea realizării tuturor angajamentelor noastre europene pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să aibă un viitor european. Acum mai important este să trecem râul, iar războiul dintre aceste două componente ale Alianţei înseamnă compromiterea AIE şi declanşarea alegerilor anticipate”, a precizat Mihai Ghimpu. Preşedintele PL a menţionat că situaţia actuală din AIE aminteşte de evenimentele din 1999 atunci când s-a destrămat Alianţa pentru Democraţie şi Reforme, cu trei zile înaintea summitului UE de la Helsinki, când urma să fie semnat documentul prin care Republica Moldova trebuia să fie aprobată ca ţară eligibilă pentru procesul de eurointegrare.

Mihai Ghimpu a subliniat că PL a difuzat şi o declaraţie în care pledează pentru exercitarea deplină a mandatului oferit de către electorat AIE până în 2014, ca o garanţie a succesului programului asumat, care ar duce la majorarea pensiilor şi salariilor, acordarea subvenţiilor pentru agricultori, îmbunătăţirea infrastructurii în zona rurală, acordarea autonomiei financiare administraţiei publice locale, atragerea investiţiilor străine, ameliorarea mediului de afaceri, creşterea economică şi ridicarea nivelului de trai.

Ambasadorul Jaromir Kvapil a menţionat că Cehia va susţine şi în continuare Republica Moldova pe calea integrării europene, precizând că acesta este obiectivul strategic asupra căruia trebuie să-şi concentreze toată atenţia şi eforturile autorităţile de la Chişinău.

În cadrul întrevederii au fost discutate şi alte subiecte, inclusiv situaţia la Banca de Economii, construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, lupta cu corupţia etc.

La finalul întrevederii, Mihai Ghimpu i-a oferit în dar Ambasadorului Cehiei volumul “Fereşte-mă, Doamne de prieteni!” de Larry Watts.

Fracţiunea Parlamentară PL
Sursa: www.pl.md

Sediul PL din raionul Teleneşti a fost devastat Tinerii liberali din Ialoveni au sărbătorit Dragobetele