Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Libertatea e ca şi credinţa în Dumnezeu

|versiune pentru tipar||
PL / 8 aprilie 2013
Partidul Liberal

Ieri, 7 aprilie, s-au împlinit 4 ani de la evenimentele din aprilie 2009, când în Piaţa Marii Adunări Naţionale au ieşit mii de tineri pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor din 5 aprilie 2009.

Sute de tineri liberali, împreună cu Preşedintele PL Mihai GHIMPU, Primarul general al mun. Chişinău Dorin CHIRTOACĂ, Ministrul Tineretului Octavian ŢÎCU şi deputaţii Corina FUSU şi Boris VIERU, vicepreşedinţi ai PL, au depus flori la locul unde a fost omorât Valeriu Boboc. Tinerii liberali, îmbrăcaţi în tricouri albe pe care era scris “7 aprilie” şi “Libertate”, s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a depune flori şi a aprinde lumânări în memoria victimelor protestelor din 7 aprilie 2009, care au ieşit să lupte pentru dreptate şi pentru viitorul european al Republicii Moldova.

După depunerea solemnă de flori la locul unde a fost omorât Valeriu Boboc, s-a păstrat un moment de reculegere.

La mitingul-concert care a urmat, Ion Ceban, preşedintele Organizaţiei Tineretulului Liberal a relevat importanţa evenimentului, în contextul mai multor acţiuni orgnizate de Tineretul Liberal, cu scopul de a comemora victimele regimului comunist. “Aici, acest loc a devenit simbolic pentru istoria Basarabiei, pentru că PMAN în anii ‘90 a însemnat, la fel, lupta pentru LIBERTATE. Iată că şi peste 20 de ani, în 2009, o nouă generaţie a optat pentru aceleaşi valori. Sigur că ne pare rău şi condamnăm ilegalităţile regimului comunist, la fel ne pare rău de sângele vărsat şi vieţile omeneşti pierdute. Acesta este preţul Libertăţii pentru care merită şi trebuie să luptăm în continuare. Vorbind despre integrarea în Europa, vorbim în primul rând de libertatea noastră, de valorile noastre. Nu putem trece cu vederea acest lucru şi Tineretul Liberal, prin şirul de manifestări pe care le-a organizat azi şi ieri, vine să consemneze acele evenimente care au avut loc acum 4 ani, dar şi dorinţa tinerilor de schimbare — un lucru important pentru Republica Moldova, dar cu atât mai important pentru tănăra generaţie. Lupta continuă şi, treptat, acele valori pentru care s-a optat pe 7 aprilie acum 4 ani trebuie cucerite în continuare. Acesta este îndemnul Tineretului Liberal, dar şi al Partidului în ansamblu”. Ion CEBANU le-a mulţumit tinerilor pentru că au răspuns apelului şi i-a îndemnat să rămânâ la fel de vigilenţi şi apropiaţi de Libertate.

Preşedintele Organizaţiei de Femei, vicepreşedintele Partidului, deputat în Parlament, Corina FUSU, a declarat: “7 aprilie este o zi foarte importantă şi semnificativă pentru Republica Moldova, pentru tinerii care acum 4 ani au spus cu fermitate că nu mai doresc un regim autoritar, dar optează pentru libertate, democraţie, bunăstare şi integrare europeană. «Cine uită, nu merită!», spunea Nicolae Iorga. N-aş vrea sa cred că neamul nostru este unul care uită repede, pentru că 4 ani nu este foarte mult şi n-ar fi trebuit, astăzi, să fim nesimţitori la cele întâmplate la 7 aprilie 2009. Au trecut 4 ani, avem tineri care au fost maltrataţi, bătuţi în Comisariatele de poliţie ca acum zeci de ani, cum se făcea în secţiile KGB-ului rusesc. Istoria se repetă. Am rezistat atunci, la 7 aprilie, dar asta trebuie sa fie o lecţie pentru noi, o lectie a neuitării. Partidul Liberal este partidul spărgător de gheaţă, partidul care vine cu adevărul şi sunt absolut sigură că împreună cu dvs, cei aflaţi aici, vom face ca adevărul să triumfe şi schimbarea în bine pe care noi ne-am propus-o să o ducem pana la capăt. Nu în zadar Fracţiunea PL a venit cu iniţiativa de a consemna această zi — Ziua Libertăţii — pentru că esenţa acestei zile, pornirea adevarată a tinerilor de acum 4 ani a fost pornirea spre Libertate. Trăiască LIBERTATEA!”

Ministrul Octavian ŢÎCU a spus că “orice Ministru al Tineretului şi Sportului trebuia să fie aici, indiferent de culoarea politică, la fel cum şi mulţi alţi politicieni ar fi trebuit să fie aici, pentru că asta nu este o întrunire a Partidului Liberal, ci este un omagiu adus tuturor tinerilor care au ieşit aici în data de 6 şi 7 aprilie, în acea zi care ne-a adus o schimbare profundă de imagine în întreaga lume, care ne-a făcut cunoscuţi pentru spiritul nostru de libertate”.

Primarul general al mun. Chişinău, prim-vicepreşedintele PL Dorin CHIRTOACĂ a spus: “Este destul de greu să găsim cuvinte astăzi, pentru că la 4 ani, în mod normal, toate ar fi trebuit să fie rezolvate în ceea ce priveşte dosarul 7 aprilie, dar tristeţea din inimile noastre, din ochii noştri arată că, de fapt, lucrurile nu sunt aşa cum ne-am fi aşteptat. 7 aprilie ar fi trebuit să rămână în istoria Republicii Moldova ca o zi luminoasă, o zi în care tineretul a ieşit să-şi apere viitorul, un viitor demn, un viitor bun, un viitor în sânul familiei europene. Din cauza morţii lui Valeriu Boboc, a sutelor de tineri care au suferit în comisariate, dar şi din cauza întregii societăţi care a fost înspăimântată şi terorizată atunci, 7 aprilie rămâne o zi neagră şi o pată pe obrazul nostru, a celor care suntem la conducere, din cauza faptului că nici până astăzi nu s-a făcut dreptate. Datoria noastră este de a merge mai departe prin greutăţi, prin toate nedreptăţile abătute spre noi şi să reuşim să aducem mai aproape LIBERTATEA”.

În discursul său din PMAN, Mihai GHIMPU le-a mulţumit tuturor celor care au ieşit cu gânduri paşnice pe data de 6 şi 7 aprilie 2009 în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi i-a chemat să nu cedeze niciodată în lupta pentru libertatea noastră.

“Dragi prieteni, am impresia că cineva, în mod conştient, a aruncat din nou moldovenilor nişte pastile de somnifere. Dormim noi, moldovenii! În momente istorice cruciale, importante pentru noi, ori dormim, ori stăm acasă dezamăgiţi, nemulţumiţi. Viaţa are alte reguli: tocmai atunci când vezi că sunt puse în pericol dreptatea, libertatea, adevărul, trebuie să lupţi, să te ridici chiar dacă ai căzut! Noi însă ne ridicăm o dată şi, dacă nu a apărut soarele de după deal, gata, lăsăm mâinile în jos şi stăm şi aşteptăm. Aceasta este problema moldovenilor!

Libertatea tot timpul ne-a fost furată. Sunt doua tipuri de furturi: atunci cand o fură străinul, cu arma şi, altul, când o fură al tău, fie un despot, un tiran sau un trădător. De mai mult de 20 de ani ne chinuim şi în fiecare moment crucial pentru noi apare câte unul, aşa cum a fost şi pe timpuri. Să nu credeţi că întotdeauna ne putem mândri cu istoria noastră. Am avut şi boieri care au trădat domnitorul, şi slugi care au trădat ţara şi domnitorii şi boierii. Avem şi acuma ofiţeri cu grad mai înalt, mai mic. Dacă e să fiu mai concret, prima dată a fost furată libertatea noastră atunci când Preşedintele Snegur ne-a băgat în CSI. Ne-a aşezat alături de cel care ne-a ocupat ; l-a pupat şi l-a îmbrăţişat pentru că «ne-a eliberat». A doua oară, în 1999 când, exact în acel an al summit-ului de la Helsinki când UE a trecut de la o Uniune Economică la Uniunea Politică şi a dat curs liber de aderare la 10 state. Şi noi am fi putut fi al 11-lea! Dar iarăşi s-au găsit de la noi «mareşali», «generali», care ne-au luat libertatea, ne-au furat-o şi au pus-o pe masa Rusiei, ţaristă sau democratică, nu mai contează. A venit anul 2009 şi iarăşi s-a văzut că e furată libertatea prin falsificarea alegerilor. Au ieşit tinerii în piaţă, mă închin în faţa lor. Dar vreau să-i întreb: Unde sunteţi acum, dragi tineri? Credeţi că libertatea e un lucru ca şi când ai aprins un chibrit şi gata? Libertatea este ca şi un izvor, dacă ai grijă de el, ai de unde bea apă, în caz contrar — seacă!

În perioada aceasta, anul 2013, iarăşi ni s-a furat libertatea în preajma altui summit european, cel de la Vilnius, unde trebuia să fie semnate 3 Acorduri importante şi, dacă s-ar fi semnat, se rezolva şi problema conectării gazoductului Iaşi-Ungheni, iar noi am fi putut deveni liberi. EL ar fi putut fi al II-lea Ştefan cel Mare dacă, după 200 ani de umilinţă, ar fi ridicat în picioare poporul acesta chinuit! EL însă l-a pus în genunchi din nou!

Eu pot înţelege că e dureros, că nu e dreptate, că nu sunt locuri de muncă, că suferi şi tu, şi tata, şi mama, şi toţi cei dragi ţie, dar cine, dragii mei, o să ducă la bun sfârşit această luptă pentru LIBERTATEA noastră? Cine? Moscova are pentru 100 de ani înainte oameni, scenariul cu oamenii care în momentele istorice cruciale să vină să ne bage sabia în inimă şi să ne fure din nou libertatea, punând-o în palma lor. Oare chiar nu vedem acest lucru? Ori chiar credem că cei care au venit şi ne-au cumpărat cu mămăligă, cu fasole, cu orez etc. sunt ei oamenii Libertăţii? Dacă ei sunt oamenii libertăţii, atunci de ce nu e libertate azi? De ce nu suntem liberi? De ce nu suntem incluşi la toamnă în lista pentru a semna aceste Acorduri? De ce am distrus Alianţa, ca mai târziu să formăm alta nouă? Eu vă întreb: Pentru ce să dau eu foc la paltonul acesta care e bun, ca mai târziu să strig că nu am palton şi că trebuie să îmi cumpăr altul? Care e sensul şi rostul?

Iar noi stăm şi dormim! Dragi tineri, dormiţi, dragii mei! Cei de la Kremlin împreună cu ai lor de aici, nu dorm. Şi aşa o să rămână Republica aceasta doar pentru străini.

Omul nu e om dacă nu e liber, poporul nu e popor dacă nu este liber, iar această libertate e ca şi credinţa în Dumnezeu: te culci şi te trezeşti cu ea, aşa cum te culci cu Dumnezeu şi te trezeşti cu El — numai atunci ea poate să trăiască. Libertatea nu este o floare multianuală care răsare în fiecare an, ci trebuie udată şi îngrijită în fiecare zi. Altă cale, dragii mei, decât să ne asumăm rolul până la sfârşit nu este. Altfel spus, să continuăm lupta până la capăt pentru binele şi libertatea noastră. Dovada este ieşirea voastră pe data de 6 şi 7 aprilie 2009, dragi tineri, pentru a continua lupta începută de străbuneii, buneii şi părinţii voştri.

Iată de ce vreau să vă mulţumesc tuturor acelora care aţi ieşit cu gânduri paşnice pe data de 6 şi 7 aprilie 2009 în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi totodată să vă chem să nu cedaţi în lupta pentru libertatea noastră”, a spus în final Preşedintele PL Mihai GHIMPU.

Acţiunile de comemorare a victimelor evenimentelor din 7 aprilie 2009 au continuat seara cu un concert care a copleşit centrul Capitalei cu muzica răscolitoare a anilor de început ai Mişcării de Eliberare Naţională.

Tinerii liberali au aprins în PMAN cuvântul “LIBERTATE” din lumânări şi au lansat 1000 de lampioane. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu a spus: “În memoria tuturor celor care au murit luptând pentru LIBERTATEA noastră, lansăm cele 1001 de lampioane”.

Departamentul Comunicare şi Imagine al PL
Sursa: www.pl.md

Mesajul Dl. Mihai GHIMPU de 7 aprilie — Ziua Libertăţii: “Trăieşte cu DEMNITATE pentru LIBERTATE!” Preşedintele OFL Chişinău a participat la Conferinţa Internaţională privind migraţia care a avut loc la Moscova, Federaţia Rusă