Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţia OFL cu privire la situaţia social-politică din republică şi trădarea unor foşti colegi de partid

|versiune pentru tipar||
PL / 22 aprilie 2013 | 
Partidul Liberal

Astăzi, 22 aprilie, Organizaţia de Femei a Partidului Liberal a susţinut o conferinţă de presă cu privire la situaţia social-politică din Republica Moldova şi acţiunile de trădare ale unor foşti colegi de partid.

Corina FUSU, vicepreşedinte PL, preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale, a spus de la începutul conferinţei de presă că “Partidul Liberal are doi piloni foarte puternici — Organizaţia Femeilor Liberale şi Organizaţia Tineretului Liberal. Aceste organizaţii vor contribui ca Partidul Liberal să ducă schimbarea în bine până la capăt”.

Corina FUSU a dat citire declaraţiei Organizaţiei Femeilor Liberale privind situaţa social-politică din Republica Moldova şi acţiunile de trădare ale unor foşti colegi de partid:

“Organizatia Femeilor Liberale îşsi exprima profundul dezacord fata de actiunile lase de tradare a unor fosti colegi din Fractiunea PL, care acoperindu-se cu masca de «reformatori», au pus mai presus interesele lui Vlad Filat intereselor Partidului Liberal, care le-a incredintat mandatul de deputat. Prin inselaciune, au incercat sa atraga in acest spectacol si pe unii lideri de filiale din teritoriu, dar manipularile lor s-au soldat cu un fiasco! Doar trei fosti lideri de filiala din numarul total de treizeci si trei au parasit randurile Partidului Liberal. Apreciem onestitatea si curajul Violetei Rosca, presedinta filialei Drochia, a Valentinei Colin, presedinta filialei Rascani si a doamnei Craciun, presedinta filialei Dubasari, care s-au opus presiunilor de a semna documentul de tradare a liderilor Partidului Liberal, Mihai Ghimpu si Dorin Chirtoaca.

Nerespectarea deciziei Consiliului Republican din 31 martie 2013 de a nu-l vota pe Vlad Filat la functia de Prim-Ministru, decizie luata in unanimitate, la care nimeni nu a avut obiectii, cu atat mai mult trezeste nedumerire pentru iesirea in public, in data de 12 aprilie, cu o declaratie contrara politicii si strategiei generale a Partidului Liberal. TRADAREA a fost sanctionata conform statutului PL prin excluderea din PL a celor care au trădat.

Condamnam incercarile de a uzurpa puterea in Partidul Liberal si de a-si pretinde calitatea de liberali in conditiile in care fostii nostri colegi au neglijat cu rea vointa principiile de corectitudine si onestitate de lucru in echipa.

Votarea in data de 19 aprilie a.c., in conditii netransparente, inclusiv cu votul fostilor colegi, ajunsi in buzunarul lui Filat, a unei legi care schimba sistemul electoral din RM, in unul mixt, pe liste de partid si uninominal, va aduce haos in societate si in viata partidelor. Intr-o democratie precara doar puterea Parlamentului poate asigura responsabilitatea politica in luarea deciziilor. Cei care au votat aceasta lege, fara a o dezbate public, fara a avea expertiza Comisiei de la Venetia au demonstrat iresponsabilitate in fata cetatenilor care le-au incredintat Puterea. Constient vor favoriza coruperea electoratului si vor pune in conditii dezavantajoase candidatele femei.

Considearm corecta decizia PL de a propune PLDM schimbarea candidaturii lui Vlad Filat la functia de Prim-ministru cu o alta persoana. Doar in aceste conditii putem recrea AIE-3 si putem vota noul Prim-ministru. Numai astfel putem deveni credibili in fata cetatenilor care ne-au votat in numele Libertatii, Democratiei si Prosperitatii.”

Eugenia IURCO, preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale din sectorul Centru din Chişinău a menţionat: “Evoluţiile recente din cadrul Partidului ne-au făcut să reacţionăm. Condamnăm actul trădării de către aşa-zisul «consiliu reformator» al PL. Noi, OFL, ne dorim un Parlament şi un Guvern onest, care ar înceta să vorbească, dar ar începe să acţioneze în interesul cetăţenilor şi să nu-şi ascundă toate fărădelegile sub fraza magică de «integrare europeană». Reformarea PL-ului se începe nu de la debarcarea preşedintelui M. GHIMPU. Reformarea PL ar fi însemnat ca cei 7 deputaţi şi reprezentanţi ai Guvernului Republicii Moldova să-şi fi îndeplinit obligaţiile şi să înfăptuiască reformele, să fi răspuns prompt adresărilor cetăţenilor”.

Prezentă la conferinţă,Tatiana DRĂGHICI, preşedintele OFL din sectorul Ciocana (Chişinău) a precizat că “trădarea valorilor liberale, aşa cum au făcut-o unele foste colege, înseamnă să ieşi din rândul Femeilor Liberale şi să pleci în necunoscut”.

Galina CUBEICĂ, reprezentantă OFL, a menţionat că “membrele OFL îl susţin pe Dl. GHIMPU şi vom lupta în continuare pentru o ţară europeană, pentru valorile liberale, pentru o guvernare necoruptă, în fine, pentru un viitor mai decent pentru copiii din Republica Moldova”.

La finalul conferinţei de presă, Corina FUSU a precizat că “Dimensiunea GENDER este extrem de importantă în Republica Moldova şi este regretabil că în Parlamentul republicii sunt puţine femei. În ţările unde femeile care au putere de decizie sunt în proporţie de 40%, cum este cazul Finlandei, Danemarcii, Suediei, situaţia socială este una favorabilă. OFL va face tot posibilul să găsească femeile care îşi doresc şi sunt capabile să facă politică şi cu adevărat ar putea îmbunătăţi situaţia social-politică a republicii”.

Cu referire la Proiectul de Lege cu privire la schimbarea sistemului electoral care a fost votat deja în cea de-a doua lectură, Corina FUSU a declarat: “Când în Parlament se votează în mai puţin de 48 de ore o lege care vine să submineze democraţia şi aşa destul de firavă a Republicii Moldova, este clar că se urmăresc interese. Schimbarea sistemului electoral într-un stat este un fenomen extrem de important. Până a fi supus votului acest Proiect de Lege, este necesară o analiză minuţioasă. Legi mai puţin importante au aşteptat ani de zile pentru a fi votate în două lecturi. Consider că această lege va aduce haos, întrucât va face ca votul să fie foarte uşor cumpărat şi aceasta ar corupe electoratul. Ne vom trezi, astfel, cu un Parlament de oameni dubioşi, neprofesionişti, dar care au cumpărat voturile. Şi femeile sunt defavorizate într-un sistem electoral uninominal. Votul uninominal este pentru statele care au democraţii de sute de ani.

Faptul că această lege a fost votată deja la a doua lectură ne dă de înţeles că unele partide se pregătesc de alegeri anticipate. PL nu a pledat nicidecum pentru anticipate, noi ne-am propus crearea AIE-3, dar în baza altor principii. În primul rând, fără V.FILAT în calitate de Prim-ministru din considerentul denunţării Acordului, din cauza că are mai mulţi miniştri presupuşi corupţi şi din cauză că, în loc de lege, foloseşte comenzile la telefon. Este inacceptabil pentru orice ţară europeană”.

Corina FUSU a mai precizat că o femeie care se implică în politică, îşi asumă o responsabilitate extrem de mare întrucât ea alege să se dezică în proporţie de 99% de viaţa personală. Dar femeile care îşi asumă acest risc, sunt binevenite întotdeauna.

Departamentul Imagine şi Comunicare
Sursa: www.pl.md

Declaraţia Consiliului de reformare al Partidului Liberal cu privire la contestarea depusă la Ministerul Justiţiei Conferinţa de presă a conducerii PL cu privire la situaţia politică după hotărârea Curţii Constituţionale din 22 aprilie 2013