Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

De sărbătoarea Tricolorului

|versiune pentru tipar||
PL / 27 aprilie 2013
Partidul Liberal

Stimaţi concetăţeni,

Partidul Liberal Vă felicită călduros cu prilejul frumoasei sărbători pe care o celebrăm astăzi, în ajunul Floriilor — Ziua Drapelului de stat — Tricolorul. Vă dorim să aveţi parte în viaţa Dvs. de Libertatea şi Dreptatea istorică pe care le-a adus Tricolorul în Republica Moldova, să Vă bucuraţi de prosperitate, fericire şi un viitor sigur în Uniunea Europeană către care ne îndreptăm.

Trăiască Libertatea, trăiască Unitatea, trăiască Tricolorul!

Tineretul Liberal marchează Ziua Tricolorului

Astăzi, 27 aprilie, Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal a marcat printr-un şir de acţiuni Ziua Naţională a Drapelului de Stat — a TRICOLORULUI.

Tinerii Liberali au repartizat panglici tricolore pe străzile capitalei, amintind astfel de sărbătoarea naţională de astăzi.

Tot astăzi Tineretul Liberal a convocat şedinţa Consiliului Republican al Organizaţiei de Tineret. Pe ordinea de zi au figurat chestiuni ce ţin de situaţia politică şi socială din Republica Moldova. Totodată, Tinerii Liberali au prezentat rapoartele de activitate ale organizaţiilor teritoriale şi de sector. Consiliul Republican al OTPL, la care a participat şi preşedintele PL Mihai GHIMPU, a convenit asupra Planului de activitate al Organizaţiei de Tineret.

Preşedintele PL le-a spus Tinerilor Liberali: “Vă rog să conştientizaţi tot ceea ce se întâmplă astăzi. Am ajuns noi, cei care am luptat, părinţii voştri, care au mers pe jos din toate colţurile Republicii Moldova ca să lupte pentru Libertate şi Independenţă, să ne fie călcate în picioare valorile liberale de un trădător. Noi trebuie sa scoatem Republica de sub influenţa Federaţiei Ruse, care ne-a umilit sute de ani. Şi aceasta trebuie s-o facem anul acesta, prin cele 3 acorduri cu UE care trebuia să fie semnate în toamnă, dar din cauza denunţării Acordului Alianţei de către V. FILAT, au fost amânate pentru anul viitor. Împreuna cu voi, tinerii, trebuie să ducem schimbarea până la capăt şi să urmăm drumul european. Poporul nostru, chinuit de sute de ani, merită în sfârsit Libertate, Dreptate şi Bunăstare. Să laşi poporul în sărăcie, greutăţi, iar tu să devii milionar, este inuman — aşa cum a făcut V. FILAT”. Totodată, Preşedintele PL i-a îndemnat pe tineri să fie activi şi să nu fie nepăsători faţă de soarta republicii: “Vă doresc succes. Viitorul vă aparţine, aveţi grijă de el”.

Cu ocazia Zilei Tricolorului, Tineretul Liberal împreună cu Mihai GHIMPU, Preşedintele Partidului, a depus flori la mormântul lui Gheorghe GHIMPU, cel care primul, pe 27 aprilie 1990, a dat jos drapelul sovietic şi a arborat Tricolorul pe cupola Parlamentului Republicii Moldova.

“Tricolorul înseamnă unitatea românilor şi trebuie cinstit de noi toţi. Cele trei culori înseamnă drumul nostru spre libertate, crezul nostru în schimbare şi într-un viitor mai bun”, a precizat Mihai Ghimpu, preşedintele PL.

Ziua Drapelului a fost instituită de către Parlament la 23 aprilie 2010. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputaţii primului Parlament. Deputatului şi disidentului politic Gheorghe Ghimpu, fratele lui Mihai Ghimpu, i-a revenit onoarea de a arbora Tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente clădirea Preşedinţiei Republicii Moldova.

Mihai Ghimpu îşi aminteşte că Gheorghe Ghimpu, cel care a arborat primul tricolor pe clădirea Parlamentului, a umblat cu drapelul mai multe zile, înfăşurat pe corp, aşteptând cu nerăbdare momentul arborării. “Când am început noi lupta pentru limba română şi alfabetul latin, nu ne-a fost deloc simplu. E cunoscut din istorie că, atunci când arborezi un drapel, aşa cum a făcut-o patriotul Gheorghe GHIMPU, înseamnă victorie. Comuniştii, aflaţi la putere în acele timpuri, nu permiteau astfel de acţiuni, mitingurile erau interzise sau «acoperite» de sunetul fanfarelor trimise de ei pentru ca să nu fim auziţi. Bădiţa Gică, cum îl numeam eu mereu, purta întotdeauna cu el tricolorul, aştepta ziua cand îl va putea ridica deasupra tuturor. Şi a venit această zi — 27 aprilie 1990”.

Ion CEBANU, preşedintele Tineretului Liberal: “Gheorghe GHIMPU a fost un luptător aniticomunist şi anitisovietic remarcat în Basarabia. A luptat toată viaţa pentru a promova românismul şi valorile europene la noi acasă.”

La 27 octombrie 2000, un accident de maşină neelucidat l-a ţintuit la pat pe luptătorul pentru Libertate, Gheorghe GHIMPU, până la 13 noiembrie, ora 13:00, anul 2000, când a plecat la cele veşnice.

Departamentul Imagine şi Comunicare
Sursa: www.pl.md

Conferinţa de presă a conducerii PL cu privire la situaţia politică după hotărârea Curţii Constituţionale din 22 aprilie 2013 Declaraţia Organizaţiei Tineretului Liberal din Criuleni aprobată şi de Conferinţa Filialei Teritoriale Criuleni a Partidului Liberal