Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Conducerea PL a avut o întrevedere cu Stefan Fule, Comisar European pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate

|versiune pentru tipar||
PL / 19 mai 2013
Partidul Liberal

Conducerea Partidului Liberal a avut o întrevedere astăzi, 19 mai 2013, cu Štefan Füle, Comisar European pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate şi Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

La discuţie au participat Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, prim-vicepreşedinte PL, Primarul general al mun. Chişinău, Anatol Şalaru, prim-vicepreşedinte PL, Ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Valeriu Munteanu, vicepreşedinte PL, preşedintele Fracţiunii Liberale din Parlamentul RM, Corina Fusu, vicepreşedinte PL, Preşedinte al Organizaţiei Femeilor Liberale şi Gheorghe Brega, deputat în Parlamentul RM.

Subiectele abordate s-au referit la evoluţiile pe plan politic din Republica Moldova, soluţiile pentru depăşirea impasului politic, perspectivele integrării europene a Republicii Moldova şi funcţionarea instituţiilor democratice. În cadrul întrevederii au mai fost abordate chestiuni ce ţin de situaţia de criză politică din Republica Moldova, soluţii de a depăşi această criză, dar şi despre deciziile Curţii Constituţionale.

Mihai Ghimpu s-a referit la situaţia politică de ultima oră din Republica Moldova, precum şi la scenariile politice potrivite pentru redresarea situaţiei şi evitarea alegerilor anticipate. Preşedintele PL a subliniat că Republica Moldova nu are nevoie de alegeri anticipate, ci de stabilitate politică pentru realizarea cursului european dat partidelor democratice de către cetăţeni în alegerile parlamentare din 2009–2010. Acest obiectiv a fost asumat de Partidele Democratice prin Implementarea Programului de activitate al Guvernului: “Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare”.

Comisarul European pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Štefan Füle, a precizat că Republica Moldova nu se va putea apropria de Uniunea Europeană dacă nu va pune în prim plan valorile democratice. “UE este îngrijorată de buna funcţionare a instituţiilor democratice din Republica Moldova. Nu trebuie ca «luptele» între politicieni să afecteze respectul şi independenţa insituţiilor democratice”, a mai menţionat Štefan Füle.

Cu referire la aceasta Mihai Ghimpu a spus că aceeaşi îngrijorare o are şi Partidul Liberal, iar Integrarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este obiectivul prim în politica partidului. “Noi luptăm pentru consolidarea democraţiei şi a statului de drept, de aceea pentru Partidul Liberal este important să avem o guvernare democratică, să facem reforme, să semnăm Acordurile şi să construim gazoductul Iaşi-Ungheni”, a reiterat Preşedintele Ghimpu.

În această ordine de idei, Mihai Ghimpu a precizat că Partidul Liberal optează în continuare pentru formarea unei noi alianţe democratice de guvernare: “Noi suntem pentru formarea AIE-3, dar, din păcate, nu depinde de noi. V. Filat este cel care iniţiază negocierile”.

Štefan Füle a accentuat că Republica Moldova va avea în continuare susţinerea Uniunii Europene, dar trebuie să aibă grijă ca să asigure o guvernare democratică care va realiza reformele necesare integrării europene.

Mihai Ghimpu a adus mulţumiri Comisarului European pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Štefan Füle, preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso şi celorlalti oficiali UE care sprijină RM în parcurgerea drumului integrării europene. Totodată, Mihai Ghimpu a multumit şi D-nei Angela Merkel, Canceralul federal al Germaniei, D-lui Joe Biden, vicepreşedinte al SUA şi altor înalţi conducători ai statelor care au vizitat Republica Moldova şi au demonstrat, repetat, sprijinul acordat Republicii Moldova în realizarea parcursului european. Cât despre Partidul Liberal, Preşedintele Mihai Ghimpu a dat asigurări că partidul a fost, este şi rămâne alături de voinţa cetăţenilor care îşi doresc integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeana. “Fie la guvernare, fie în opoziţie, Partidul Liberal va continua munca şi lupta pentru a realiza acest obiectiv — integrarea europeană”, a spus Mihai Ghimpu.

La finalul discuţiei conducerea Partidului Liberal şi-a exprimat regretul faţă de situaţia politică din Republica Moldova, dar este convinsă că criza va fi depăşită şi parcursul european va avea continuitate.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Declaraţia Tineretului Liberal cu privire la concertul organizat în PMAN de 9 mai 2013 Reprezentanţii Consiliului de Reformare al PL s-au întîlnit cu Stefan Fule