Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Consiliul Republican PL s-a convocat în şedinţă

|versiune pentru tipar||
PL / 26 mai 2013 | 
Partidul Liberal

Astăzi, 26 mai 2013, Consiliul Republican al Partidului Liberal s-a întrunit în şedinţă pentru a discuta mai multe subiecte ce se referă la situaţia politică din Republica Moldova, dar şi situaţia internă din partid, creată în urma tentativelor grupării aşa-zis reformatoare de a devia cursul politic al PL.

Pe ordinea de zi au figurat următoarele chestiuni: situaţia politica din Republica Moldova; sitiuaţia din Partidul Liberal; probleme organizatorice; informaţii cu privire la îndeplinirea hotărârii Biroului Politic din 13.04.2013; activitatea Partidului în perspectivă (în caz de formare a guvernului sau în caz de alegeri anticipate); activitatea şi problemele primarilor PL; adoptarea rezoluţiei şi alte chestiuni oganizatorice legate de activitatea partidului.

Preşedintele Partidului le-a prezentat membrilor Consiliului Republican o analiză detaliată a situaţiei sociale şi politice din republică, a factorilor care au declanşat criza politică actuală, dar şi situaţia internă din Partid în urma tentativelor grupului de “verzişori” de a scinda PL-ul. Dl. M. Ghimpu a afirmat: “Noi, Partidul Liberal, ne-am asumat schimbarea până la capăt, aceasta însă înseamnă supremaţia legii şi nu puterea celui ce deţine funcţii în stat. E clar că unii din cei care au trădat au facut-o din frica de a-şi pierde funcţia, dar repet, cel mai mult ar trebui să ne temem să pierdem onoarea, demnitatea şi încrederea celor care au votat PL. Nimeni nu a condiţionat când au depus cererea pentru a deveni membri PL, toţi au aderat motivând că le place politica pe care o promovează Partidul. Atunci cum se explica faptul că 2 miniştri şi câţiva viceminiştrii au fost cei care au aderat la grupul trădătorilor? Nu înseamnă aceasta că funcţia şi caşcavalul este totul pentru ei? Au venit ei în partid pentru cauza oamenilor? Este bine când membrii Partidului deţin funcţii, important este dacă cei care deţin aceste funcţii conştientizează responsabilitatea şi datoria de a munci pentru oameni, nu pentru a folosi funcţia în interes personal. Partidul Liberal şi-a asumat cea mai grea misiune — lupta pentru adevăr, libertate, dreptate şi bunăstare pentru oameni, iar acest deziderat ramâne prioritatea Partidului Liberal. Vă mulţumesc din suflet tuturor pentru că protejati partidul de virusul trădătorilor «verzişori» şi, astfel, le-aţi dat papucii grupuşorului Hadârcă”.

Corina Fusu, vicepreşedinte PL, Preşedintele OFL a menţionat în cadrul şedinţei că “sarcina prioritară acum este întărirea poziţiilor partidului şi implicarea mai activă a femeilor în domeniul politic, precum şi participarea lor la procesul decizional”.

În legătură cu aceasta Mihai Ghimpu a reiterat: “Cu dumneavoastră, dragi colegi, am format Partidul, nu cu trădătorii, şi sunt convins că anume datorită dumneavoastră, celor care staţi la baza Partidului, Organizaţiilor Teritoriale, astăzi Partidul este mai unit, mai consolidat, şi nimănui nu-i va reuşi să distrugă a treia forţă ca mişcare de eliberare naţională, după ce altele două au fost înabusite de cei care ne-au ocupat cu munca asiduă a unor «mari patrioţi» de-ai noştri. Noi ne-am asumat această cauză şi trebuie să o ducem la bun sfârşit”.

Cu referire la tentativele eşuate ale grupului de “verzişori”, mai mulţi preşedinţi şi vicepreşedinţi ai filialelor teritoriale au negat zvonurile făcute public de trădători precum că multe filiale i-ar susţine, ba din contră, aceştia le-au condamnat vehement acţiunile de trădare.

În acest context, Valeriu Păvălache a comunicat celor prezenţi despre metodele murdare pe care le utilizează grupul trădătorilor pentru a-i induce în eroare pe colegii de partid şi a realiza planul lui V. Filat. Acesta a reconfirmat că Filiala Teritorială Vulcăneşti condamnă acţiunile grupului trădător şi susţin idealurile pentru care luptă Partidul Liberal în frunte cu Preşedintele Mihai Ghimpu.

Maria Buruiană, vicepreşedinte al Filialei Teritoriale PL Ungheni a relatat că Anatol Arhire a convocat un consiliu la care membrii nici nu s-au prezentat. La cerinţa lui de a fi votată rezoluţia de convocare a Congresului Extraordinar , membrii şi-au exprimat solidaritatea şi au spus ferm că ei sunt pentru Partidul Liberal şi rămân să lupte în continuare alături de Dl Preşedinte, Mihai Ghimpu.

Şi la Teleneşti grupul “verzişorilor” a eşuat. Valerian Bejan, preşedintele Filialei Teritoriale PL Teleneşti a declarat: “Noi am convocat o şedinţă lărgită a Consiliului, iar în rezultatul discuţiilor, noi am scris o rezoluţie prin care echipa PL Teleneşti condamnă acţiunile grupului trădătorilor”.

Situaţiii similare au avut loc şi la Soroca, despre care preşedintele Filialei PL Soroca, Boris Ivaşi a menţionat că i s-a cerut să convoace şedinţa Consiliului Teritorial, dar a refuzat categoric, cu atât mai mult cu cât grupul trădătorilor a fost exclus din PL conform deciziei Consiliului Republican PL din 13 aprilie 2013.

Preşedintele Filialei Teritoriale PL Tiraspol, Vladimir Meleca a precizat că grupul trădătorilor manipulează opinia publică şi mint că au susţinerea filialelor teritoriale.

Vasile Călmăţui, Preşedintele Clubului Liberal Paris a confirmat, în numele diasporei, că PL are toată susţinerea în lupta pentru libertate şi adevăr. “Diaspora este alături de PL şi suntem mereu pregătiţi să vă acordăm ajutorul şi, astfel, împreună să continuăm lupta pentru cauză”, a mai precizat Vasile Călmăţui.

Prim-vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă a sugerat grupului trădătorilor din Parlamentul RM să-şi depună mandatele, întrucât compromit voturile celor care au avut şi au încredere în schimbare. D-nul Chirtoacă a încurajat colegii şi le-a amintit tuturor celor prezenţi că PL până in 2009 a fost fără funcţii şi întotdeauna a muncit pentru cetăţeni. Cât priveşte pe cei care au trădat partidul, a menţionat că “ei au săpat groapa Domnului Preşedinte, dar singuri au căzut în ea”. De asemenea, D-nul Chirtoacă a vorbit despre faptul că a cunoscut unele persoane din grupul “reformator verzişor” care au avut probleme cu legea: “Aceste persoane s-au infiltrat în PL, au încercat să schimbe misiunea partidului, nu au reuşit, s-au supărat şi au trădat, aşa cum de fapt le este în fire să facă”, a accentuat Dorin Chirtoacă.

Pe parcursul şedinţei Consiliului mai mulţi membri au declarat că persoanele care au tradat nu au făcut-o pentru prima dată şi este un avantaj pentru Partid că a scăpat de astfel de persoane.

În acest sens, D-nul Chirinciuc, preşedintele interimar al filialei Ungheni a menţionat că “domnul Arhire nu are credibilitate în teritoriu şi el este cel din cauza căruia PL a pierdut multe voturi la Ungheni. Bine că a plecat”.

La Glodeni, unde recent, grupul trădătorilor au avut o nouă tentativă de a obţine semnături pentru convocarea Congresului Extraordinar, Preşedintele Filialei, Arcadie Camerzan a fost din nou contactat de Anatol Arhire. “Îmi ceruse să convoc în şedinţă Biroul Permanent al Filialei Glodeni. Colegii mei au avut o reacţie corespunzătoare, absolut toţi au condamnat felul în care au procedat trădătorii”, a spus Preşedintele Filialei PL Glodeni.

Este foarte important de accentuat că în cadrul şedinţei Consiliului Republican din 26 mai 2013, preşedinţii de filiale au adus detalii despre modalităţile prin care încearcă grupul trădătorilor să obţină semnături pentru convocarea Congresului Extraordinar al PL şi condamnă cu vehemenţă acţiunile acestui grup al “verzişorilor”. Totodată, filialele teritoriale continuă să rămână solidare în lupta pentru neam şi cauză şi susţin deciziile adoptate în cadrul Partidului.

Cu referire la activitatea şi problemele primarilor PL, Valeriu Munteanu, Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlamentul RM, vicepreşedinte PL, a menţionat că şantajul Ministrului Mediului, Gheorghe Şalaru, cu suspendarea fondurilor ecologice şi a finanţării proiectelor nu trebuie să ne facă să trecem în rândurile trădătorilor. “Acesta nu va putea împiedica realizarea datoriei faţă de alegători, cu atât mai mult cu cât influenţa pe care o deţin prin funcţie este temporară”, a ţinut să mai precizeze Valeriu Munteanu.

La final, Consiliul Republican PL a decis:

Consiliul Republican al PL a votat în unanimitate Rezoluţia Consiliului Republican al Partidului Liberal Cu privire la misiunea istorică a PL.

Preşedintele PL a închis şedinţa spunând: “V-aţi convins, repetat, că PL este o forţă şi că acest grup de «verzişori» nu are nicio influenţă, mai ales după ce s-au înjosit votând în Parlament împreuna cu comuniştii. Vreau să vă asigur că nimeni nu va putea doborî forţa noastră — cauza pentru libertate — căci atâta timp cât există măcar un singur om care luptă, flacăra nu se stinge, dar noi suntem mulţi, foarte mulţi care luptăm pentru libertatea noastră”.

Rezoluţia Consiliului Republican cu privire la misiunea istorică a Partidului Liberal

Partidul Liberal reprezintă la ora actuală, într-o formă politică superior organizată, suma idealurilor noastre naţionale, după ce forţele imperiale, ostile dorinţei de libertate a românilor din Republica Moldova, au reuşit să distrugă Frontul Popular şi PFD. Partidul Liberal exprimă astăzi opţiunea politică a sute de mii de cetăţeni care împărtăşesc cauza naţională.

Partidul Liberal a avut întotdeauna o poziţie intransingentă faţă de toate fenomenele negative care au caracterizat guvernarea Filat, inclusiv abuzul de putere, traficul de influenţă, stilul dictatorial de conducere, dar mai ales corupţia şi contrabanda — ultimele două fiind cauzele principale ale sărăciei generalizate din republică şi ale emigrării în masă a populaţiei. Anume din această cauză Fracţiunea PL din Parlament a respins ideea revotării lui Filat în funcţia de prim-ministru, demis pentru suspiciuni de corupţie. Hotărârile Curţii Constituţionale au arătat că poziţia PL a fost corectă — un prim-ministru demis pentru corupţie nu poate ocupa a doua oară aceeaşi funcţie.

Iniţial, aşa-zisul grup reformator din Fracţiunea PL, făcând opinie separată, s-a desprins de Fracţiune anume cu scopul de a vota un nou guvern Filat. Însă acţiunile din ultima perioadă ale acestui grup denotă că, în realitate, obiectivele lui merg mult mai departe. Astfel, aşa-zişii reformatori vizitează filialele PL din toate raioanele pentru a le a atrage de partea lor. Instrumentul lor de convingere nu este oferirea unei noi viziuni pretins reformatoare asupra dezvoltării partidului, ci şantajul murdar. Membrii PL sunt şantajaţi că vor fi daţi afară de la lucru, iar primarii PL — că vor fi lipsiţi de fonduri. Mai mult, ei folosesc ameninţarea că grupul, împreună cu socialistul Dodon vor organiza un referendum pentru demiterea Primarului General al capitalei, Dorin Chirtoacă.

Asta arată că obiectivul grupului pretins reformator este de fapt cu totul altul: preluarea filialelor, organizarea unui congres extraordinar şi instalarea în fruntea Partidului Liberal a unei alte conduceri. Numai în aceste condiţii, Filat, adică Moscova ar putea să-şi realizeze scopul: de a distruge din nou principala forţă politică naţională.

Spre cinstea tuturor Filialelor PL, înafară de filiala Nisporeni, acestea au respins cu fermitate toate presiunile şi şantajul murdar din partea grupului pretins reformator. Planurile lor au fost zădărnicite, suferind un eşec total.

Partidul Liberal face apel către membrii săi din toate Filialele din teritoriu, precum şi către primarii PL:

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Şedinţă liberală cu scaun în uşă Valeriu Munteanu — Antecedentele Preşedintelui Timofti