Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Tineretul Liberal din RM în colaborare cu VVD (Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie din Olanda)

|versiune pentru tipar||
PL / 28 iulie 2013
Partidul Liberal

În perioada 26–28 iulie, anul curent, Tineretul Liberal a participat la un seminar organizat cu suportul VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie — Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie din Olanda) pe tema: “Consolidarea organizaţiilor politice de tineret”.

La seminar au participat mai mulţi reprezentanţi ai Organizaţiilor Liberale de Tineret din Europa, printre care: Jeroen Diepemaat, Preşedintele LYMEC (Tineretul Liberal European); Jelleke van Rantwijk, Trainer şi Purtător de cuvânt VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie — Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie din Olanda); Wouter Schroer, Ofiţer Internaţional al VVD; Tudor Cojocariu, fondator al Ligii Studenţilor Basarabeni din România. Totodată, tinerii liberali au avut ocazia să întreţină discuţii şi cu liderii Partidului Liberal din Republica Moldova — Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal şi Ion Cebanu, Preşedinte al Tineretului Liberal.

Scopul principal al seminarului este de a îmbogăţi cunoştinţele liderilor filialelor PL din republică despre managementul unei organizaţii politice de tineret şi modalităţile de consolidare a unei structuri teritoriale de succes.

Participanţii la seminar s-au încadrat cu interes la sesiunile interactive legate de liberalism, în cadrul cărora au propus soluţii şi argumente liberale pentru domeniile cheie ale dezbaterilor politice actuale şi au analizat amănunţit structura şi consolidarea unei organizaţii politice de tineret de succes.

La discuţia liberă cu Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, tinerii liberali s-au arătat interesaţi de situaţia politică din republică, viitorul European al republicii şi cauzele care au împiedicat semnarea Acordurilor de Asociere cu UE în toamna acestui an, la summit-ul de la Vilnius. Mihai Ghimpu le-a explicat participanţilor că: “Viitorul European al republicii a fost şi încă mai este pus în pericol de V. Filat, întrucât acesta nu apără interesele naţionale, ci pe cele ale Kremlinului. Din cauza că V. Filat a denunţat Acordul la 13 februarie 2013 şi a distrus AIE-2, anul acesta Acordurile de Asociere cu UE vor fi doar parafate, astfel Federaţia Rusă a mai câştigat un an, dar un an este foarte mult pentru noi, căci, mai mult ca sigur, Moscova politică are déjà un scenariu pregătit ca să ne împiedice Integrarea în UE. Republica Moldova va avea Libertate, Dreptate, Bunăstare şi Unitate doar când la putere vor fi oameni cinstiţi şi adevăraţi patrioţi, dar, după cum vedeţi, actuala guvernare are grijă de interesele personale, are grijă cum să-şi menţină funcţiile, se ocupă cu delapidări, contrabandă, trafic de influenţă şi a uitat complet de cetăţeni şi de problemele lor. Această luptă pe care a început-o Partidul Liberal pentru cauza naţională, asumându-şi schimbarea până la capăt, nu este deloc uşoară. Dar noi vom continua să luptăm pentru cauza oamenilor şi vom arăta cetăţenilor pe cine au ales la conducere şi cu ce se ocupă ei cu adevărat”.

Participanţii au mai discutat cu Preşedintele PL şi alte probleme cu care se confruntă cetăţenii din republică: lipsa locurilor de muncă, emigrarea, salariile şi pensiile mici, corupţia, netransparenţa în Instituţiile de Stat, sărăcia etc.

Un mare interes pentru tinerii liberali a provocat subiectul diferendului transnistrean, despre care Mihai Ghimpu a menţionat: “Republica Moldova trebuie să convingă UE prin acţiuni concrete că se realizează reforme pentru cetăţeni, căci actuala guvernare nu face decât să mimeze reformele, iar europenii acum au mai puţină încredere în noua Coaliţie, formată fără Partidul Liberal. Constat cu regret că Declaraţia Parlamentului, adoptată la 21 iunie, anul curent, cu privire la situaţia actuală a procesului de reglementare a diferendului Transnistrean, a susţinut, indirect, mai mult interesul Federaţiei Ruse decât a RM. Parlamentul trebuia să adopte nu o declaraţie politică, care nu rezolvă şi nu obligă la nimic, ci o hotărâre prin care Republica Moldova să garanteze Parlamentului European şi Comisiei Europene controlul frontierei de Est a republicii. Soluţia pe care am propus-o eu, ca Preşedinte PL, pentru a stopa fluxul de cetăţeni străini către UE şi fluxul de mărfuri de contrabandă pe piaţa europeană, este instalarea posturilor vamale şi fiscale de-a lungul Nistrului şi la ieşirea din Tighina. În afara de instalarea acestor posturi, Parlamentul trebuia să se expună în problema retragerii armatei şi muniţiilor Federaţiei Ruse şi să propuna schimbarea statutului forţelor pacificatoare ale Rusiei. Formatul 5+2 este ineficient, de aceea trebuie de schimbat în formatul 6+1, adică modificarea statutului Rusiei din mediator şi garant, în observator, deoarece Rusia nu poate fi garantul soluţionării diferendului Transnistrean, întrucat este statul care a declanşat acest conflict militar şi a creat autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană”.

În ultima zi a seminarului, participanţii au analizat importanţa gândirii strategice şi de planificare pentru o mai bună consolidare a organizaţiilor politice de tineret.

La sfârşitul seminarului, Wouter Schroer, Ofiţer Internaţional al VVD, a punctat: “Suntem deschişi să colaborăm în continuare şi promitem să revenim cu alte proiecte şi seminare pentru a asigura o strânsă legatură dintre tinerii liberali din Republica Moldova şi instituţiile europene, astfel vor fi implicaţi activ tinerii în viaţa politică la nivel European”.

Sergiu Boghean, Ofiţer Internaţional al PL, a mulţumit participanţilor şi organizatorilor seminarului şi a menţionat: “Le suntem recunoscători colegilor liberali din Olanda pentru sprijinul acordat şi vă mulţumesc şi vouă, celor care aţi participat, pentru că vă pasă de viitorul republicii şi vă implicaţi activ. Mai avem proiecte de colaborare la care vor participa şi ceilalţi colegi din PL şi sperăm, astfel, să învăţăm cât mai multe lucruri utile şi să contribuim la schimbarea în bine a societăţii”.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Filiala Teritorială PL Bălţi — cu o nouă conducere Veaceslav Untilă: Faţa adevărată a pretinşilor liberali reformatori