Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Veaceslav Untilă: Faţa adevărată a pretinşilor liberali reformatori

|versiune pentru tipar||
PL / 29 iulie 2013
Partidul Liberal

Trebuie să recunosc că pentru mine (dar şi pentru mulţi alţii) scopurile pe care le urmăresc aşa-zişii liberali reformatori nu sunt un secret, după cum nu este un secret nici cine stă în spatele lor şi le dirijează acţiunile. Am încercat însă să fac abstracţie de zumzetul politic al membrilor grupului respectiv, preferând să mă concentrez pe responsabilităţile ce-mi revin pe linie de partid. În ultima perioadă, împreună cu colegii mei din Partidul Liberal, am mers în raioanele republicii, unde am avut discuţii sincere cu liderii şi membrii noştri din teritoriu. Am participat la mai multe şedinţe, în cadrul cărora au fost aleşi noi conducători ai filialelor locale. Ne-am consolidat echipa şi potenţialul, am făcut împreună un efort necesar, care va da neapărat rezultate.

Sigur, problema vizează mai mult viaţa internă de partid şi activităţile noastre de rutină decât interesul public, dar am găsit de cuviinţă să redau situaţia anume aşa cum este ea, până a trece la dezbaterea subiectului de bază — faţa adevărată a aşa-zişilor liberali reformatori. Probabil, nu aş fi abordat tema în cauză, dacă în ultimele zile nu m-aş fi confruntat cu situaţii ieşite din comun, provocate de membrii acestui grup — manipulări, dezinformări, presiuni etc. Eu am fost tot timpul adeptul unei lupte politice deschise şi corecte şi niciodată nu am agreat trişorii politici. Mi-am văzut de agenda mea şi de agenda partidului din care fac parte, însă ori de câte ori viaţa mi-a scos în cale golani politici, nu am ezitat să-i taxez aşa cum o merită. Dar să trecem la subiect.

Recent, liberalii reformatori au distribuit un comunicat de presă în care fac referire la o pretinsă şedinţă a Consiliului teritorial al filialei PL din Ştefan Vodă, care chipurile a decis să susţină aşa-numitul grup reformator al PL, alegând şi o nouă conducere. Această informaţie reprezintă o manipulare grosolană a opiniei publice, o dezinformare de proporţii. În realitate, câteva persoane au organizat o şedinţă ilegală, iar deciziile pe care le-au adoptat nu au avut niciun suport juridic, fapt stabilit şi de membrii Biroului Permanent ai filialei PL din Ştefan Vodă, care au confirmat că şedinţa NU a fost convocată de Biroul Permanent al filialei, aşa cum prevede statutul, şi nici de membrii majoritari ai Consiliului teritorial, ci a avut loc o adunare cu oameni aduşi din afara partidului(fiind recrutaţi din contingentul drumarilor, ecologiştilor şi pădurarilor), cu prezenţa a doar 5 membri ai Consiliului teritorial, din totalul de 36 de membri care au fost delegaţi prin hotărârea Conferinţei teritoriale. Totodată, membrii Biroului Permanent au discutat şi ilegalitatea desfăşurării şedinţei din 14 iulie 2013, la care, în mod abuziv, Anatol Cîrnu a fost suspendat din funcţia de preşedinte al Filialei Teritoriale PL Ştefan Vodă, preşedinte ales de către Conferinţa Filialei. În rezultat, membrii Biroului au condamnat acţiunile celor 5 membri pentru prezenţa la o şedinţă nestatutară şi au luat decizia de a propune eliberarea lor din funcţiile ocupate, dar şi excluderea din partid.

Cu regret, astfel de situaţii au avut loc şi în alte raioane. Se vede că aşa-numiţii liberali reformatori, în disperare de cauză şi neavând ce-i raporta patronului lor politic, recurg la tot felul de trucuri dezgustătoare.

La doar două zile de la evenimentele de la Ştefan Vodă, aşa-zişii liberali reformatori au oferit o nouă dovadă că sunt nişte mincinoşi ordinari, declarând că deja 17 filiale teritoriale ale PL susţin ideile reformatorilor, iar acest lucru le dă undă verde pentru a organiza un Congres extraordinar al PL.

Vom preciza că, potrivit statutului Partidului Liberal, numai Consiliul Republican al PL are dreptul de a convoca Congresul, şi nu consiliile teritoriale. Consiliile teritoriale pot doar solicita convocarea. În acelaşi timp, Congresul poate fi convocat atunci când consiliile teritoriale prezintă hotărârea şi procesul verbal prin care se confirmă participarea membrilor partidului şi nu a altor persoane. În baza acestora, Consiliul hotărăşte dacă se convoacă sau nu Congresul. Doar aşa poate fi convocat Congresul formaţiunii şi nu în cazul când e vorba de 50+1 organizaţii teritoriale. Evident, aşa-numiţii liberali reformatori cunosc prevederile statutului, dar au mers intenţionat pe calea dezinformării.

În acelaşi comportament departe de corectitudine se înscriu şi alte acţiuni ale reprezentanţilor grupului respectiv. Şi aici am în vedere “vânătoarea” de liberali pe care au început-o prin toate instituţiile publice. Mesajul lor pentru cei ce au fost promovaţi în funcţii de PL este simplu: sau aderi la grupul nostru, sau îţi pierzi funcţia. În felul acesta este stimulată loialitatea faţă de grupul transfugilor şi ura faţă de foştii colegi. Unii oportunişti acceptă “oferta generoasă” a liberalilor reformatori şi, fie îşi păstrează funcţiile, fie sunt avansaţi în funcţii noi. Cei care însă nu acceptă jocul sunt demişi, chiar dacă acest lucru e făcut cu încălcarea legislaţiei în vigoare, cum ar fi cazul Directorului general al ANRE, Victor Parlicov, şi a membrului Curţii de Conturi, Tudor Şoitu. Ambii au fost eliberaţi din funcţii, deşi legislaţia prevede că ei sunt inamovibili.

Şi mai grav este faptul că, aflându-se la guvernare, prin pârghiile pe care le au la dispoziţie, aşa-zişii reformatori au suspendat toate fondurile alocate pentru primăriile unde primarii liberali nu s-au lăsat intimidaţi şi au refuzat să treacă de partea lor. Drept urmare, a avut de suferit populaţia acestor localităţi, deoarece un şir de proiecte sociale vitale nu au mai ajuns la finalizare.

Înţelegând că au suferit un eşec total în tentativa de a rupe Partidul Liberal în două şi de a-l scufunda, pretinşii liberali reformatori aplică cele mai murdare metode şi procedee de luptă politică. Dar nu au nicio şansă, căci până la urmă în politică învinge acel ce luptă cinstit.

P.S. Anunţul aşa-zişilor liberali reformatori făcut public la începutul săptămânii curente, de a constitui un nou partid, confirmă justeţea argumentelor noastre şi ne arată care au fost intenţiile lor reale. Ei nu au vrut să reformeze nimic, ei au vrut doar să scindeze şi să distrugă, dar au eşuat, căci lupta politică presupune altceva decât dorinţa de a-ţi păstra cu orice preţ privilegiile.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Tineretul Liberal din RM în colaborare cu VVD (Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie din Olanda) Mihai Ghimpu susţine copiii talentaţi