Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu ES Pirkka Tapiola, Şeful Delegaţiei UE în RM

|versiune pentru tipar||
PL / 9 decembrie 2013
Partidul Liberal

Deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, a avut astăzi, 9 decembrie 2013, o întrevedere cu Excelenţa Sa, Dl Pirkka Tapiola, Ambasador, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

Principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii s-au referit la situaţia social-politică şi economică din Republica Moldova, funcţionarea instituţiilor democratice, perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova, liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii RM, reformele implementate la nivel naţional în conformitate cu angajamentele asumate faţă de partenerii de dezvoltare, precum şi lupta cu corupţia în instituţiile de stat.

Un subiect aparte discutat în cadrul întrevederii s-a referit la perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova. “Cetăţenii noştri încă nu şi-au pierdut încrederea şi speranţa într-un viitor european al Republicii Moldova, iar noi, politicienii, trebuie să depunem eforturi pentru a realiza acest vis al nostru — integrarea în marea familie europeană. Regret enorm că actuala Coaliţie de guvernare compromite democraţia şi valorile democratice prin acţiunile ei. Este, totuşi, îmbucurător faptul că Republica Moldova a reuşit să parafeze Acordul de Asociere cu UE la Vilnius, acest pas este foarte important pentru noi, trebuie să ne mobilizăm şi să ne respectăm angajamentele, astfel încât cetăţenii să simtă avantajele acestui Acord de Asociere cu UE”, a menţionat Mihai Ghimpu.

Preşedintele PL a dat asigurări Excelenţei Sale, Dl Pirkka Tapiola, că obiectivul principal al Partidului Liberal şi al Republicii Moldova rămâne a fi integrarea europeană, dincolo de luptele politice interne şi a exprimat gratitudine pentru susţinerea acordată în realizarea parcursului european al republicii, pentru suportul financiar oferit prin diverse programe de dezvoltare şi a solicitat susţinere şi în continuare în realizarea obiectivului primordial — integrarea europeană.

În cadrul întrevederii au fost discutate şi alte subiecte, inclusiv situaţia Băncii de Economii şi a Aeroportului Internaţional Chişinău, restanţele pe care le are Republica Moldova la reformarea instituţiilor de stat, lupta cu corupţia etc.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova a subliniat că autorităţile de la Chişinău trebuie să depună eforturi pentru a realiza obiectivele asumate faţă de partenerii europeni şi incluse în programul de guvernare — funcţionarea statului de drept şi democratic, urgentarea reformelor, în primul rând în instituţiile de drept, lupta cu corupţia, folosirea banului public etc.

Totodată, ES Pirkka Tapiola a menţionat că UE va sprijini în continuare cursul nostru european, accentuând că realizarea acestui obiectiv depinde în primul rând de autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

La Susleni, Orhei, a fost inaugurat un Monument în memoria victimelor regimului comunist Deputaţii PL solicită reintroducerea examenului la Istoria Românilor pentru absolvenţii gimnaziilor