Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Deputaţii PL solicită reintroducerea examenului la Istoria Românilor pentru absolvenţii gimnaziilor

|versiune pentru tipar||
PL / 9 decembrie 2013 | 
Partidul Liberal

Deputaţii Fracţiunii PL — Mihai Ghimpu, Corina Fusu şi Valeriu Munteanu, au susţinut astăzi, 9 decembrie 2013, o conferinţă de presă în care au solicitat actualului Ministru al Educaţiei, D-na Maia Sandu, să anuleze ordinul din 1 noiembrie 2013, prin care a fost exclus examenul la istoria românilor pentru absolvenţii gimnaziilor.

La începutul conferinţei, Preşedintele PL a accentuat că “această conferinţă de presă este dedicată prezentului şi viitorului nostru, căci, se ştie, cine nu-şi cunoaşte istoria, nu are viitor. Nimic nu ne poate ajuta să avem un viitor mai bun, dacă noi ramânem în afara istorie noastre, căci viitorul nu poate fi făurit în afara istoriei, ea este proiectul de viitor al nostru”. Mihai Ghimpu a readus la cunoştinţă faptul că prin ordinul din 1 noiembrie 2013, D-na Ministru Maia Sandu a exclus examenul la istoria românilor pentru absolvenţii de gimnaziu. Preşedintele Liberalilor a argumentat că acesta nu este doar punctul de vedere personal al D-nei Ministru al Educaţiei, ci este viziunea PLDM-ului şi, în mod special, a Preşedintelui PLDM, V. Filat. “Văzând că nu este posibil să fie exclusă definitiv istoria românilor, s-au căutat variante prin care să fie împiedicaţi copiii să înveţe istoria românilor şi au găsit — examenul de capacitate de la absolvirea gimnaziului. Din moment ce copiii ştiu că nu vor avea examene de capacitate la absolvirea gimnaziului, interesul lor faţă de această disciplină va scădea. Nu poate exista un stat în care cetăţenii să nu-şi cunoască limba şi istoria, nu poate adera un stat la UE, cu limba moldovenească, cu istorie polietnică ş.a.m.d. UE înseamnă familie europeană formată din naţiuni la baza căreia este limba şi istoria”, a declarat Mihai Ghimpu.

Preşedintele Partidului a solicitat Ministerului Educaţiei să anuleze acest ordin şi a mai completat că fostul Ministru al Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, a fost eliberat din funcţie pentru că a reintrodus istoria românilor. “Noi nu înţelegem ce fel de politică se face şi în interesul cui se face! Constatăm, cu regret, că treptat, subtil, se realizează politica Moscovei. Rusia trebuie să ne spună nouă ce limbă vorbim, cum se numeşte limba noastră şi ce istorie trebuie să învaţăm?”, a ţinut să precizeze Mihai Ghimpu. Preşedintele PL a adresat un apel către cetăţeni ca să fie vigilenţi şi să nu permită nimănui să-i mintă şi să “vândă” neamul şi istoria.

În acelaşi context, Corina Fusu, Deputat, Vicepreşedinte PL, a citat din declaraţiile făcute de Mihail Şleahtiţchi în ziua demiterii din funţie — 26 iulie 2012. “Citez: Personal, consider că Istoria Românilor trebuie să rămână în curriculum. A fost o decizie pe care am luat-o alături de ce mai buni specialişti pe care îi avem în RM în domeniul istoriei. Iar eu, într-adevăr, împărtăşesc acel principiu, potrivit căruia în învăţământ deciziile trebuie luate nu la indicaţia politică, ci în strânsă conformitate cu părerile specialiştilor. Pe acest fundal, am luat decizia ca disciplina Istoria Românilor să se regasească în sistemul educaţional, decizie pe care o consider corectă şi o voi considera aşa de-a pururi. Închei citatul”. În continuare, Corina Fusu a citat declaraţiile Maiei Sandu, căreia i-a fost adresată aceeaşi întrebare — ce părere are despre predarea Istoriei Românilor. “Iată, însă, ce a spus actuala Ministră a Educaţiei, la numirea ei în funcţie, răspunzând în aceeaşi zi, la aceeaşi întrebare. Citez: Urmează să discut cu echipa despre acest lucru şi după o să revin cu detalii, dar consider că cel mai important e conţinutul acestei materii, şi noi trebuie să ne asigurăm că conţinutul redă adevărul istoric. De asemenea, trebuie să fim preocupaţi şi de modul în care elevii şi studenţii noştri însuşesc această materie. Pozitia mea personală nu contează, contează poziţia echipei şi a Guvernului. Încheiat citatul.

Precum aţi remarcat, sunt două declaraţii total opuse! Consider că, într-adevăr, în ceea ce priveşte istoria şi limba, cuvântul definitiv îl are ştiinţa, savanţii, şi nu politicienii. Tocmai din considerentul ca în RM mereu s-a politizat această temă- care este identitatea noastră şi ce limbă vorbim, astăzi trăim aşa. Deosebirea dintre PCRM şi PLDM este că primii afirmă public că ei vorbesc limba moldovenească, pe când cei din urmă, adică PLDM, de faţadă spun că sunt pro-europeni şi pro-români, dar în realitate sunt anti-europeni, pentru că acceptă corupţia şi anti-români, pentru că sunt împotriva limbii române şi a istoriei românilor, din punct de vedere politic vorbind. Drept dovadă este acest ordin emis de către Maia Sandu, dar şi atitudinea preşedintelui fracţiunii PLDM, Dl Streleţ, care a spus după şedinta de vineri a Parlamentului că în legătură cu decizia CC cu referinţă la limba romană, PLDM se va consulta cu experti şi va lua o decizie, va face o concluzie, dacă decizia CC a fost una corectă şi adecvată.

Accentuez că PL va insista permanent asupra identităţii noastre române, asupra limbii române, pentru că noi considerăm că toate relele tocmai de la aceasta ni se trag — de la minciună şi de la făţărnicie”, a declarat Corina Fusu în cadrul conferinţei de presă.

La declaraţiile făcute de Corina Fusu, Preşedintele PL Mihai Ghimpu a completat: “Apropo, în legătură cu ceea ce a citat Corina Fusu, vă amintiţi că atunci când eram Preşedinte Interimar al RM şi discutam despre predarea Istoriei Românilor, V. Filat opta pentru ca denumirea disciplinei să fie simplu — Istorie. Iată atunci V. Filat spunea că Nu contează denumirea, ci continutul, acelaşi lucru pe care l-a declarat şi D-na Ministru al Educaţiei, Maia Sandu”.

Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament, Valeriu Munteanu, a subliniat că deputaţii PL nu au absolut nicio problemă cu D-na Maia Sandu, dar insistă ca dumneaei să-şi respecte promisiunile pe care le-a făcut cetăţenilor. “S-a promis că vom avea un Ministru al Educaţiei care este specialist în management, dar sunt cu totul alte preocupări pe care ar trebui să le abordeze, or acele imperative de natură ştiinţifică ar trebui să rămână în sarcina oamenilor de ştiinţă”.

Valeriu Munteanu a precizat că PLDM şi, în special, Preşedintele PLDM Vladimir Filat, a fost într-o permanentă luptă cu istoria românilor, amintind situaţii concrete în care V. Filat s-a pronunţat dur împotriva istoriei neamului. În acest sens, Preşedintele Fracţiunii Liberale a adus exemplul din august 2011, când la Chişinău era se impunea comasarea Istoriei Românilor cu cea Universală, iar Vlad Filat a atacat dur reacţia Preşedintelui Băsescu împotriva deciziei autorităţilor de la Chişinau. O altă situaţie evocată de Valeriu Munteanu a fost cea din aprilie 2012, când V. Filat l-a acuzat pe M. Lazurcă, în acel moment Ambasadorul României în RM, de ingerinţă pentru că a declarat că pentru Guvernul României, construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni şi predarea Istoriei Românilor sunt 2 proiecte foarte importante.

“La fel de dur a fost V. Filat atunci când Ministrul PLDM, Mihail Şleahtiţchi, nu i s-a subordonat. Acesta a plătit nu doar cu funcţia de Ministru al Educaţiei, ci şi cu funcţia de vicepreşedinte de partid”, a mai precizat Valeriu Munteanu. Preşedintele Fracţiunii PL a subliniat că dupa emiterea acestui ordin de către Ministrul Educaţiei, Maia Sandu, Asociaţia Istoricilor a solicitat o întrevedere şi a avut o şedinţă de lucru cu d-na Ministru, solicitându-i abrograrea acestui ordin sau, cel putin, argumentele pe care se bazează acest ordin, argumente care, bineînţeles, au lipsit.

Valeriu Munteanu a accentuat că liberalii insistă ca acest ordin să fie abrogat, întrucât, după 22 de ani de independenţă a RM, această situaţie este fără precedent.

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a mai completat spre sfârşitul conferinţei că respectă verticalitatea fostului Ministru al Educaţiei, dl Mihail Şleahtiţchi, care este om de ştiinţă şi a luat decizii în baza expertizelor specialiştilor.

Preşedintele PL a reiterat poziţia Partidului Liberal şi a accentuat că Deputaţii Fracţiunii PL vor insista ca Istoria Românilor să fie reintrodusă în lista disciplinelor pentru examenul de absolvire a studiilor gimnaziale.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu ES Pirkka Tapiola, Şeful Delegaţiei UE în RM Liberalii bănuiesc că PLDM pregăteşte fraudarea alegerilor