Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liberalii bănuiesc că PLDM pregăteşte fraudarea alegerilor

|versiune pentru tipar||
PL / 10 decembrie 2013 | 
Partidul Liberal

Deputaţii Fracţiunii Parlamentare a Partidului Liberal — Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului, Valeriu Munteanu, Preşedintele Fracţiunii PL, vicepreşedinte PL, Corina Fusu, Vicepreşedinte PL, Boris Vieru, Secretarul Fracţiunii PL, Vicepreşedinte al Partidului şi Gheorghe Brega — au susţinut o conferinţă de presă pe tema: Posibile acţiuni de fraudare a alegerilor.

La începutul conferinţei de presă, Dl Mihai Ghimpu a adus un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului şi a îndemnat cetăţenii să se bucure şi să promoveze valorile democratice, Dreptatea, Libertatea şi corectitudinea. Preşedintele Liberalilor şi-a exprimat regretul că tocmai în această zi de sărbătoare, unele partide politice, mai exact PLDM, fac acţiuni prin care compromit democraţia, valorile democratice şi cursul european al republicii. “Îmi pare rău că tocmai astăzi, de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, PLDM-ul, condus de V. Filat, dar prin intermediul D-nei Ministru al Educaţiei, Maia Sandu, a pus termenul limită de executare a dispoziţiei Ministerului Educaţiei, prin care, în toate liceele din republică, elevii au îndeplinit nişte chestionare cu date personale. Este vorba de un chestionar din 6 compartimente şi peste 100 întrebări — nume, prenume, data naşterii, codul personal din buletin, locul de muncă şi ocupaţia părinţilor, venit ş.a. — pe care, în mod obligatoriu, elevii au fost nevoiţi să-l completeze. În aceste chestionare intervievaţii au fost nevoiţi să dezvăluie informaţii personale, fiind, idubitabil, încălcată legea cu privire la protecţia datelor cu caracter personal. Este o schemă tipic sovietică, atunci când KGB-ul colecta astfel de date pentru a şti totul despre fiecare, iar acum, PLDM-ul le urmează exemplul. Părerea mea este că aceste date sunt colectate pentru falsificarea alegerilor, altfel nu se explică acest ordin care a obligat elevii să completeze aceste chestionare, încălcând tranşant legea. Din sondaje cunoaştem că PLDM a pierdut mult electorat, iar în realitate situaţia lor este şi mai deplorabilă, iată de ce, probabil, au recurs la această soluţie”.

Dl Ghimpu a reiterat că este nemulţumit de acţiunile PLDM-ului, coordonate de V. Filat, întrucât acestea continuă să compromită democraţia în Republica Moldova, fac ca cetăţenii să-şi piardă încrederea în guvernarea democratică şi, mai grav, pun în pericol cursul european al republicii: “Eu nu pot înţelege cum poţi să mergi la summit-ul de la Vilnius, să strigi în gura mare că noi ducem RM spre UE, iar întorcându-te acasă, să dai dispoziţie pentru a colecta date personale în mod ilegal? Aşa e firesc să procedeze o Coaliţie de guvernare care pledează pentru democraţie şi Integrare Europeană?”

Preşedintele PL a accentuat că atunci când Partidul Liberal era în AIE-1 şi AIE-2, în Republica Moldova astfel de situaţii nu s-au întâmplat, iar PL nici n-ar fi tolerat o asemenea încălcare a legii. “Iată un motiv în plus pentru care PL a fost exlcus de la Guvernare, nu doar pentru ca ei să poată fura BEM-ul şi să concesioneze Aeroportul”, a mai punctat Mihai Ghimpu.

Preşedintele Liberalilor a accentuat că aceste chestionare au trebuit să fie completate până la data de 10 decembrie, respectiv, campania de colectare a început la sfârşitul lunii noiembrie, iar Directorii de licee au fost obligaţi să respecte această dispoziţie în timp de 10 zile. “Eu nu cred că greşim atunci când afirmăm că această acţiune a Ministrului Educaţiei, bănuiesc că la ordinul lui V. Filat, vine să compromită valorile democratice şi încrederea cetăţenilor în democraţie. Mulţi oameni constată că democraţii de astăzi de la Guvernare îi depăşesc chiar şi pe comunişti la încălcarea legii şi corupţie. Nu aceasta este schimbarea pe care o aşteaptă cetăţenii. Codul personal din Actul de identitate şi alte informaţii solicitate în chestionar sunt informaţii personale. Unde sunt păstrate aceste informaţii, or ele sunt deja în sediul PLDM? Republica Moldova nu poate merge spre Uniunea Europeană cu astfel de acţiuni! Republica Moldova îşi poate continua cursul european doar prin alegeri democratice, corecte, ceea ce înseamnă strict voinţa alegătorului, dar nu să profiţi de funcţii pentru a obţine mai multe voturi”, a mai precizat Mihai Ghimpu.

Valeriu Munteanu, Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament, a accentuat că deputaţii PL au fost sesizaţi de mai mulţi cetăţeni, părinţi ai căror copii au fost chestionaţi. “Dispoziţia vine de la Ministerul Educaţiei, evident că s-a pus presiune pe Directorii de şcoală, directorii pe diriginţi, iar diriginţii, la rândul lor, au obligat elevii să completeze aceste chestionare. În multe şcoli aceste date au fost colectate în felul următor — copilul era scos în faţă, iar dirigintele îi adresa întrebările din chestionar. Copilul trebuia să spună date despre părinţi, unde muncesc, ce grad de instruire au, etc. Unii părinţi au spus că au considerat că copii lor au fost supuşi unei presiuni foarte dure, au fost puşi în situaţii umilitoare şi degradante. Discuţia, în cel mai bun caz, trebuia sa aiba loc între parinte şi diriginte, iar copilul minor trebuia sa fie exlcus din acest circuit. Pentru a îndeplini, cel mai probabil, o comandă politică, s-a mers peste drepturile copiilor. Având în vedere că suntem absolut siguri că a fost încălcată legea cu privire la protecţia datelor cu caracter personal, am adresat un demers Directorului Centrului Naţional pentru Protecţia datelor cu caracter personal, Vitalie Paniş, prin care îi solicităm să verifice modul în care au fost colectate aceste date, cine a autorizat această colectare şi, în situaţia în care se constată (or este de la sine înţeles) că aceste date au fost colectate în mod ilegal, să preia aceste date şi să asigure integritatea lor pentru a nu fi folosite în scopuri oculte. Ţinând cont că legea, mai exact Codul Contravenţional, prevede şi amenzi pentru folosirea şi procesarea ilegală a datelor cu caracter personal, am adresat o solicitare şi Procurorului General, Corneliu Gurin, să verifice legalitatea acestei acţiuni şi speram că aceste insituţii vor acţiona foarte prompt pentru a fi stopate la timp fărădelegile date, iar situaţia să fie reparată”, a subliniat Valeriu Munteanu.

În continuare, Corina Fusu a ţinut să completeze că în această situaţie Deputaţii PL sunt deranjaţi de netransparenţa actului de Guvernare. “O guvernare absolut anti-europeană! În Europa toate documentele importante sunt discutate cu societatea civilă şi sunt făcute publice, or nici noi, nici DVS, nu veţi găsi nici pe site-ul Ministerului Educaţiei şi nici în Monitorul Oficial al RM, ordinul Ministerului Educaţiei de excludere a examenului de Istorie a Românilor în gimnazii, dar nici aceste 6 tipuri de chestionare cu întrebări care contravin legii, ceea ce înseamnă că Guvernarea actuală încalcă grav Legislaţia RM, iar cei care au elaborat documentele respective au făcut acest lucru pe ascuns, în scopuri oculte”.

Corina Fusu a punctat că Liberalii sunt îngrijoraţi de faptul că în această perioadă dintre parafare şi semnare a Acordului de Asociere cu UE, Republica Moldova va fi strict monitorizată şi UE poate constata că Guvernarea încalcă Legislaţia, normele europene şi drepturile fundamentale ale omului şi ale copiilor(făcând referinţă la cazul dat). “Aceste lucruri ne fac să conchidem că actuala Guvernare pune în pericol semnarea Acordului de Asociere şi ar fi mare păcat să repetăm istoria Ucrainei”, a conchis D-na Deputat Corina Fusu.

Gheorghe Brega a precizat că prin această dispoziţie a Ministrului Educaţiei au fost incălcate mai multe articole, inclusiv Articolul 23 — Notificarea Centrului privind prelucrarea datelor cu caracter personal, care prevede că “(1) Operatorii sînt obligaţi să notifice Centrul, personal sau prin persoanele împuternicite de către ei, înainte de a prelucra date cu caracter personal destinate să servească unui scop. Prelucrarea altor categorii de date cu caracter personal decît cele notificate anterior se va efectua cu condiţia unei noi notificări”.

“Nici n-a fost notificat Centrul Naţional pentru Protecţia datelor cu caracter personal. Profesorii au fost însărcinaţi să ceară elevilor să completeze aceste chestionare, fără să li se spună scopul lor, ba mai mult, li s-au spus că dacă în termen de 10 zile nu realizează aceasta, vor fi daţi afară de la serviciu”, a mai spus Gheorghe Brega.

Secretarul Fracţiunii Liberale în Parlament, Boris Vieru, a subliniat 3 aspecte ale acestei dispoziţii către Instituţiile de invăţământ — “Primul aspect este, aşa cum a spus şi Dl Preşedinte, caracterul profund anti-european. Ministerul trebuie să contribuie la alinierea RM la standardele europene, dar nu viceversa. Al doilea este caracterul de fraudă, o fraudă la scara întregii Republici, colectarea acestor date a tulburat întregul sistem de învăţamânt. Şi cel de-al treilea aspect este caracterul premeditat. D-na Ministru nu putea să nu ştie că există o asemenea lege”.

Boris Vieru a punctat că prin colectarea acestor date s-a urmarit un scop precis - acumularea informaţiilor despre cetăţenii, tinerii, care vor atinge vârsta majoratului în 2014, iar ordinul lor este de zeci de mii.

Mihai Ghimpu a completat spre sfârşitul conferinţei că liberalii bănuiesc că aceste date sunt colectate pentru falsificarea alegerilor — “Aceste chestionare, părerea mea, vor fi transformate în buletine de voturi, iată de ce noi solicităm să fie stopate aceste acţiuni. Nu exagerez când spun că după excluderea examenului la Istoria Românilor pentru absolvenţii de gimnazii, apoi acest ordin de chestionare ilegală, D-na Sandu, dacă nu-şi poate îndeplini atribuţiile legale, trebuie să-şi dea demisia. Executarea comenzilor politice face de râs Ministerul Educaţiei, Republica şi tot corpul didactic. Vă reamintesc ce spunea V. Filat, cică va schimba unii Miniştri pentru a aduce alţii mai profesionişti, iata ce Miniştri a adus — docili! Îmi pare rău că cetăţenii, după ce au votat cu încredere acest partid, trebuie să suporte toate aceste ilegalităţi!”

Preşedintele PL a conchis, la sfârşit, că aceste acţiuni sunt bine gândite, iar procuratura ar trebui să solicite urgent aceste chestionare îndeplinite şi să le transmită Centrului pentru Protecţia datelor cu caracter personal. “Noi nu avem nevoie de conducători care vor să prostească cetăţenii şi Europa!”, a enunţiat Mihai Ghimpu.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Deputaţii PL solicită reintroducerea examenului la Istoria Românilor pentru absolvenţii gimnaziilor Deputaţii PL au înaintat în Parlament un Proiect de Lege privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice