Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Datorită Demersului Deputaţilor PL, denumirea rubricii “Patronimic” a fost substituită cu “Prenumele tatălui” în chestionarele recensământului pentru 2014

|versiune pentru tipar||
PL / 6 februarie 2014
Partidul Liberal

Deputatul Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL, Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament a înaintat un Demers Directorului General al Biroului Naţional de Statistică al R. Moldova, D-na Lucia Spoială, în care a precizat că în chestionare este intrudus un câmp în care cei chestionaţi trebuie să indice patronimicul lor, însă, conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române - PATRONÍMIC, patronimice, adj. (În sintagma) Nume patronimic (şi substantivat, n.) = a) nume pe care îl poartă (după tată) toţi membrii unei familii; nume de familie; b) (la unele popoare) nume dat membrilor unei familii şi format de la numele tatălui cu ajutorul unui sufix social. — Din fr. patronymique.

Deputatul PL a accentuat că Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti nr. 3465 din 01.09.1989 la art. 26 stipulează că “Numele de familie nu se schimbă după genuri, numele după tată se foloseşte fără sufix”.

“Reieşind din cele expuse mai sus, în conformitate cu art. 17 alin.(6) şi art. 20 alin.(3) din Legea nr. 39-XII din 07.04.1994 despre statutul deputatului în Parlament, art. 125 din Regulamentul Parlamentului, adoptat prin Legea nr. 797 din 02.04.1996, solicit respectuos remedierea acestei greşeli” — a precizat Valeriu Munteanu în demers.

În răspunsul primit, Biroul Naţionat de Statistică a înformat că au fost déjà efectuate o serie de schimbări, iar denumirea rubricii “Patronimic” a fost substituită cu “Prenumele tatălui”.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Adunarea Generală a Organizaţiei Primare PL din com. Tohatin Deputaţii PL propun să fie evacuate vehiculele staţionate neregulamentar