Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Deputaţii PL propun să fie evacuate vehiculele staţionate neregulamentar

|versiune pentru tipar||
PL / 6 februarie 2014
Partidul Liberal

Astăzi, 6 februarie 2014, Deputaţii Fracţiunii Liberale — Mihai Ghimpu, Corina Fusu, Valeriu Munteanu şi Gheorghe Brega — au înregistrat un Proiect de Lege pentru completarea Codului contravenţional al Republicii Moldova nr. 218-XVI din 24.10.2008.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Codului contravenţional al Republicii Moldova prin introducerea unei sancţiuni noi pentru staţionarea neregulamentară a vehiculelor, scopul acestuia fiind cel de a lichida situaţia alarmantă care se atestă în oraşe prin supraîncărcarea străzilor şi crearea ambuteiajelor în trafic.

“Necesitatea elaborării, promovării şi adoptării proiectului de lege rezultă din faptul că în ultima perioadă oraşele din Republica Moldova şi în special capitala se confruntă cu o problemă stringentă, parcarea neregulamentară a vehiculelor. Acest fapt îngreunează esenţial traficul, creând în orele de vârf ambuteiaje şi situaţii de accidente.

În pofida faptului că în prezent sunt aplicate sancţiuni pentru staţionarea neregulamentară, acestea măsură nu rezolvă problema existentă. Chiar dacă se aplică amenda, autovehiculul rămâne şi staţionează neregulamentar, creând în continuare impedimente în trafic. Există cazuri frecvente când vehiculele sunt parcate pe gazon, spaţiile verzi amenajate şi chiar pe trotuar în locuri interzise creând impedimente pentru circulaţia pietonilor” — se menţionează în nota informativă a proiectului.

Deputaţii PL argumentează că statele Europene s-au confruntat cu aceleaşi probleme, dar prin întreprinderea anumitor măsuri problema în mare parte a fost soluţionată. La prima etapă au fost mărite considerabil amenzile pentru staţionarea neregulamentară, ulterior sancţiunea pentru această componenţă de contravenţie a fost completată cu pedeapsă complimentară, evacuarea şi depozitarea automobilelor care staţionează ilegal. Această măsura a schimbat radical lucrurile, având impact direct asupra şoferilor care staţionau ilegal şi a avut ca consecinţă fluidizarea traficul în aceste state.

“Prin prezentul proiectul de lege se propune includerea în partea generală a Codului contravenţional a unei sancţiuni noi «Evacuarea vehiculelor staţionate neregulamentar» care constă în acţiuni de ridicare şi depozitarea în locuri special amenajate a vehiculelor staţionate neregulamentar.

Proiectul de lege prevede că cheltuielile pentru ridicarea, transportarea şi depozitarea vehiculului staţionat neregulamentar se suportă de către proprietarul acestuia, acest fapt va contribui la corectarea contravenientului, prevenirea săvârşirii de astfel de încălcare, precum şi nu va implica careva cheltuieli a banului public pentru persoanele care nu respectă prevederile legislaţiei”, subliniază Deputaţii Fracţiunii Liberale în acest proiect de lege.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Datorită Demersului Deputaţilor PL, denumirea rubricii “Patronimic” a fost substituită cu “Prenumele tatălui” în chestionarele recensământului pentru 2014 La Mulţi Ani, D-le Anatol ŞALARU!