Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Dragobetele sărută fetele!

|versiune pentru tipar||
PL / 24 februarie 2014
Partidul Liberal
“Azi în cap de primăvară,
Zeul dacic Dragobete,
Plin de dragoste şi pară,
Sărută gura la fete”

În fiecare an, tradiţional, la data de 24 februarie românii sărbătoresc ziua iubirii — Dragobetele! Dragobetele are rădăcini foarte vechi, fiind celebrat chiar de pe timpul dacilor, aceasta fiind sărbătoarea care aduce iubirea în casă şi în suflet. Dragobetele, alături de alte sărbători tradiţionale româneşti, defineşte între popoarele lumii, specificul spiritual al românilor. În Republica Moldova, Dragobetele a început să fie sărbătorit din 2006, de către Tineretul Liberal, prin diferite activităţi de promovare a semnificaţiei şi importanţei acestei sărbători.

Fie ca Dragobetele să va ocroteasca dragostea şi să vă aducă numai bucurii şi clipe frumoase, iar spirtul acestei sărbători dedicate iubirii să vă însoţească anul împrejur. Se ştie că Dragobete este şi un zeu al bunei dispoziţii, le doresc celor care au înfiripat noi iubiri, logodne şi chiar căsnicii, ca dragostea care i-a unit să dureze toată viaţa!

În popor se spunea că cei care participă la Dragobete vor fi feriţi de boli, şi mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat, iar îndrăgostiţii trebuie neapărat să se sărute în această zi, dacă vor să rămână împreună cât mai mult timp, iată de ce vă îndemn pe toţi să sărbătorim ziua îndrăgostiţilor, să iubim româneşte şi să fim mândri de tradiţiile noastre strămoşeşti!

Dragobetele sărută fetele!

Preşedintele Partidului Liberal,
Mihai Ghimpu

Programul TL dedicat sărbătorii Dragobetelui

Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal anunţă desfăşurarea la 24 februarie 2014 a unui program special de Ziua Îndrăgostiţilor cu genericul: “Dragobetele sărută fetele!”

Tinerii îndrăgostiţi sunt aşteptaţi în Scuarul Arcului de Triumf din centrul Chişinăului începând cu ora 16:00 pentru a sărbători Dragobetele. Tinerii vor avea posibilitatea să facă declaraţii de dragoste în public, să se fotografieze în Leagănul Iubirii, care va fi instalat în Scuarul Arcului de Triumf, şi la panoul cu tematica Dragobetelui, pozele urmând a fi plasate pe site-ul Partidului Liberal www.pl.md.

Filiala Tineretului Liberal din sectorul Râşcani din mun. Chişinău organizează o călătorie în “careta dragostei” (2 carete) şi împart săruturi trecătorilor.

Începând cu ora 16:00, Tinerii Liberali vor lansa un program artistic care cuprinde dansuri, cântece tradiţionale, vor împărţi felicitări şi inimioare îndrăgostiţilor şi vor lansa baloane spre cer.

Tot în Scuarul Arcului de Triumf va fi instalat un cort unde câţiva studenţi vor oferi informaţii şi felicitări.

Tineretul Liberal a sărbătorit DRAGOBETELE

Tradiţia spune că de Dragobete se sărută fetele. Asta au făcut şi tinerii liberali, care au organizat astăzi în centrul Capitalei o adevărată sărbătoare.

Dragobetele reprezintă pentru românii de pretutindeni un prilej de a oferi şi primi iubire, fiind celebrat chiar de pe timpul dacilor. În Republica Moldova, Dragobetele este sărbătorit din 2006, la iniţiativa Tineretului Liberal, care şi-a propus să renască această zi, marcată anual la data de 24 februarie.

Şi în acest an Tineretul Liberal a pregătit un program amplu de activităţi menite să promoveze farmecul şi tradiţiile sărbătorii Dragobetelui, care a avut genericul: “Dragobetele sărută fetele”. Programul a început cu o “călătorie” prin capitală cu “trăsura dragostei”. Tinerii Liberali au mers cu 2 trăsuri prin Chişinău, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, şi au dăruit felicitări, baloane şi săruturi trecătorilor.

Începând cu ora 16:00, în Scuarul Arcului de Triumf, aceştia au încins hore şi au oferit pupici pentru a aminti de tradiţiile Dragobetelui. Tot în Scuarul Arcului de Triumf a fost instalat Leagănul Iubirii şi un panou de fotografiat cu tematica Dragobetelui, iar cei îndrăgostiţi au avut ocazia să fie fotografiaţi gratuit şi, ulterior, să preia pozele de pe pagina oficială a Partidului.

Pe lângă programul alcătuit din dansuri şi cântece tradiţionale, Tinerii Liberali au organizat concursuri pentru îndrăgostiţi: “Cea mai frumoasă declaraţie de dragoste”, “Cel mai sincer cuplu” şi au premiat câştigătorii cu diplome.

Clubul Studenţilor Liberali a instalat un cort unde câţiva studenţi au oferit informaţii, felicitări şi inimioare trecătorilor. Programul a culminat cu lansarea mai multor baloane spre cer.

La eveniment au participat şi Deputata Corina Fusu, Vicepreşedinte PL, Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale şi Ion Cebanu, Preşedintele Tineretului Liberal. Corina Fusu a adus un mesaj de felicitare cu ocazia Dragobetelui şi a subliniat importanţa acestei sărbători pentru poporul român. “Mă bucur nespus că sărbătoarea Dragobetelui a reînviat în Republica Moldova, fapt care vi se datorează vouă, tinerilor liberali, şi pentru care vă mulţumesc. Dragobetele este sărbătoarea dragostei, a fericirii şi merită să fie marcat aşa cum se cuvine. Vă doresc să iubiţi şi să fiţi iubiţi! Mă mândesc că tinerii liberali promovează tradiţiile şi sărbătorile noastre româneşti. Astăzi centrul capitalei este invadat de declaraţii de dragoste, săruturi, bună dispoziţie şi multe zâmbete, iar dragostea pluteşte în aer! Să aveţi parte de multă dragoste şi de multe momente frumoase alături de cei pe care îi iubiţi!”, a menţionat Corina Fusu.

Preşedintele Tineretului Liberal, Ion Cebanu, a mulţumit tututot celor care s-au implicat în organizarea evenimentului, dar şi celor care s-au alăturat să sărbătorească Dragobetele şi a accentuat că Tineretul Liberal va marca anual Dragobetele şi va promova tradiţiile acestei sărbători. “Tradiţia spune că de Dragobete toţi trebuie să sărbătorească, să ofere săruturi şi să fie fericiţi. Eu vă doresc ca spiritul acestei sărbători să vă însoţească tot anul şi fiecare zi să fie pentru Dvs o zi a iubirii, în care să dăruiţi fericire celor dragi. Felicitări tuturor cu ocazia acestei sărbători! Iubiţi cu intensitate, iubiţi româneşte!” — a enunţiat Ion Cebanu.

În popor se spunea că cei care participă la Dragobete vor fi feriţi de boli, şi mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat, iar îndrăgostiţii trebuie neapărat să se sărute în această zi, dacă vor să rămână împreună cât mai mult timp.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Conferinţa Organizaţiei Teritoriale PL Hânceşti Deputaţii PL sesizează CC pentru a apăra drepturile nou-născuţilor