Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Deputaţii PL au sesizat CC despre o altă neconstituţionalitate a Coaliţiei de guvernare

|versiune pentru tipar||
PL / 3 martie 2014
Partidul Liberal

Astăzi, 3 martie 2014, Deputaţii Partidului Liberal în Parlament au depus o sesizare la Curtea Constituţională privind controlul constituţionalităţii Hotărârii Guvernului nr. 330 din 05.06.2013, cu privire la eliberarea din funcţia de şef al Oficiului teritorial Căuşeni al Cancelariei de Stat a domnului Iurie Turtureanu, sub aspect al respectării procedurii de adoptare.

Deputaţii PL au argumentat că Regulamentul cu privire la organizarea şi funcţionarea oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.845/2009, stabileşte expres că, Conducerea generală a Oficiului este asigurată de şeful Oficiului, care este reprezentantul Guvernului în teritoriu. Şeful Oficiului este numit în funcţie şi eliberat din funcţie prin hotărâre de Guvern, la propunerea secretarului general al Guvernului.

Prin Hotărârea contestată din 05 iulie 2013, Guvernul Republicii Moldova a dispus eliberarea din funcţie a dlui Iurie Turtureanu din funcţia de şef al Oficiului teritorial Căuşeni al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu, în timp ce dl. Iurie Turtureanu se afla în concediu de boală, fapt confirmat prin certificatul medical.

Despre starea sănătăţii şi deschiderea buletinului de boală pentru concediu medical, dl Iurie Turtureanu a informat Cancelaria de Stat, informând şi despre imposibilitatea îndeplinirii funcţiilor, pe perioada concediului medical.

“În opinia noastră, Hotărârea Guvernului nr. 330 cu privire la eliberarea din funcţia de şef al Oficiului teritorial Căuşeni al Cancelariei de Stat a domnului Iurie Turtureanu a fost adoptată cu încălcări de procedură din următoarele considerente:

  1. Hotărârea contestată neglijează şi este emisă contrar prevederilor legislaţiei muncii şi a legilor speciale, Legea nr. 199/2010 lege cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică şi Legii nr. 158/2008 cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, care reglementează procedura eliberării din funcţie a persoanelor numite şi motivele.
  2. În Hotărârea contestată nu sunt indicate temeiul şi motivele eliberării din funcţie;
  3. Termenul mandatului persoane oficiale exponent ale unui interes public deosebit a fost redus din motive subiective politice” — se menţionează în sesizarea depusă la Curte.

Este de menţionat că, Hotărârea contestată de eliberare din funcţie a domnului Turtureanu nu conţine temeiul şi cauzele eliberării din funcţie.

Deputaţii PL au solicitat Curţii Constituţionale să exercite controlul constituţionalităţii şi să declare neconstituţională Hotărârea Guvernului nr. 330 din 05.06.2013, cu privire la eliberarea din funcţie a domnului Iurie Turtureanu.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Organizaţia Primară PL din or. Codru a convocat Adunarea Generală Deputaţii PL — Laureaţi ai “Galei MEDIAFAX 2014 — Gala VALORILOR”