Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Deputaţii PL au înaintat un nou proiect de Lege pentru completarea Codului muncii al Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PL / 6 martie 2014
Partidul Liberal

La data de 4 martie a.c. Deputaţii Partidului Liberal au înaintat un nou proiect de Lege pentru completarea Codului muncii al Republicii Moldova nr. 154-XV din 24 martie 2003. Deputaţii PL susţin că Codul Muncii prevede o multitudine de drepturi şi garanţii pentru salariaţi, menite să asigure o reglementare eficientă a raporturilor de muncă. Putem afirma cu certitudine că legislaţia muncii este foarte avansată şi asigură o bună protecţie persoanelor antrenate în câmpul muncii, precum şi angajatorilor. Dar, din păcate, la fel ca şi în alte domenii de activitate, deseori cadrul legal pertinent este folosit în scopuri ignobile; interesele personale ale factorilor de decizie creează situaţii de coruptibilitate şi au ca efect prejudicierea intereselor generale ale societăţii.

“Un exemplu elocvent de «abuz legal» reprezintă contractul individual de muncă încheiat cu Directorul general al S.A. «Tutun-CTC», întreprindere cu peste 90% de capital de stat, care prevede plata la concediere a unei compensaţii în mărime de 5 (cinci) milioane lei. Pentru a exclude samavolnicia persoanelor responsabile de negocierea şi încheierea contractelor de muncă cu managerii acestor unităţi, considerăm oportun de a limita mărimea maximă a compensaţiei plătită conducătorului unităţii la concediere” — menţionează Deputaţii PL în nota informativă a Proiectului.

Liberalii au accentuat că un proiect asemănător, având drept scop apărarea bugetului public de libertinaj politic, a fost înaintat încă în anul 2012 (proiectul nr. 2667 din 12.11.2012) şi, fiind promovat de Fracţiunea Partidului Liberal, a ajuns să fie votat în prima lectură.

Anterior dezbaterilor parlamentare, proiectul de lege propus a obţinut avizele pozitive ale Direcţiei juridice, precum şi a majorităţii comisiilor parlamentare, motiv pentru care a fost promovat.

“După votarea în prima lectură a acelui proiect de lege, Comisia Protecţie Socială, Sănătate şi Familie, desemnată în fond, a întocmit raport pozitiv pentru lectura a II, recomandând plenului Parlamentului adoptarea modificărilor în lectură finală.

Din păcate, la fel ca şi în alte cazuri, urmărind interese meschine în detrimentul bunului simţ şi al raţiunii de stat, pentru simplul motiv că acest proiect a fost înaintat de reprezentanţi incomozi guvernării, ce s-a constituit într-o nouă coaliţie, la sfârşitul anului 2013 acest proiect a fost respins în a doua lectură” — subliniază Deputaţii PL.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Deputaţii PL au înaintat un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii privind deşeurile de producţie şi menajere şi Legii privind reglementarea prin licenţiere a activităţii de întreprinzător Adunarea Generală a Organizaţiei Primare a Partidului Liberal din comuna Stăuceni