Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Întrevederea Preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, cu ES Artur Michalski, Ambasadorul Republicii Polone în R. Moldova

|versiune pentru tipar||
PL / 14 martie 2014
Partidul Liberal

Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, a avut astăzi, 14 martie 2014, o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Polone în R. Moldova, Excelenţa Sa Artur Michalski.

În cadrul întrevederii au fost discutate subiecte ce se referă la necesitatea implementării reformelor în Republica Moldova pentru realizarea parcursului european, funcţionarea instituţiilor democratice, subiecte ce ţin de situaţia politică internă şi externă, dar şi ultimele evoluţii în procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Totodată, cei doi oficiali au abordat mai multe chestiuni şi probleme cu care se confruntă la momentul actual Republica Moldova, dar au fost tratate şi subiectele cu referire la situaţia creată în Ucraina şi felul în care evenimentele de acolo pot afecta R. Moldova.

Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, şi-a exprimat convingerea că semnarea Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în 2014 va constitui un pas decisiv în parcursul european al ţării noastre, dar a accentuat şi importanţa menţinerii guvernării democratice în R. Moldova şi după alegerile din 2014 pentru continuarea cursului european.

“Semnarea Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană va diminua influenţa Federaţiei Ruse în Republica Moldova, cu atât mai mult că de la 25 mai a.c. cetăţenii R. Moldova vor călători fără vize în spaţiul UE” — a menţionat Mihai Ghimpu.

La rândul său, ES Artur Michalski a remarcat importanţa semnării Acordului de Asociere cu UE şi implementării reformelor pentru bunăstarea cetăţenilor R. Moldova şi a menţionat că Republica Polonă susţine Republica Moldova în realizarea parcursului său european.

Preşedintele PL a vorbit şi despre acţiunile neconstituţionale ale Coaliţiei de guvenare, accentuând politica Partidului Liberal după ce a fost exclus de la guvernare — “PL rămâne fidel politicii promovate până acum şi vom lupta în continuare pentru continuarea cursului european al republicii, pentru implementarea reformelor în folosul cetăţenilor şi pentru îmbunătăţirea vieţii acestora. Din păcate, cei care sunt la conducere folosesc cauza Integrarii Europeane şi îşi realizează interesele personale sau îndeplinesc comanda Kremlinului, mă refer la privatizarea Băncii de Economii, concesionarea Aeroportului, folosirea banului public etc. PL este, a fost şi va fi împotriva acestor fărădelegi, fapt demonstrat şi de sesizările depuse la CC prin care s-a evitat să fie furate din bugetul de stat peste 300 mln lei”.

Cu privire la situaţia creată în Ucraina, Mihai Ghimpu a precizat că PL a fost primul partid care a adoptat o declaraţie oficială cu privire la agresiunea militară a Federaţiei Ruse în Ucraina, dar, anterior, a adoptat o altă declaraţie de susţinere a voinţei poporului ucrainean de a adera la Uniunea Europeană.

Totodată, Preşedintele PL a apreciat poziţia Republicii Polone în legătură cu situaţia din Ucraina, dar şi pentru faptul că susţine consecvent vectorul european al Republicii Moldova.

“Apreciem faptul că Polonia a fost una dintre primele ţări care a luat atitudine în legătură cu evenimentele care au loc în Ucraina şi a spus lucrurilor pe nume. Totodată, vă mulţumesc pentru sprijinul oferit republicii în continuarea vectorului european şi pentru că Polonia a susţinut propunerea de eliminare a vizelor de călătorie în spaţiul UE pentru cetăţenii republicii. Faptul că am parafat Acordul de Asociere cu UE la Vilnius şi că am obţinut libera circulaţie a cetăţenilor RM în spaţiul UE ne motivează să luptăm în continuare pentru Integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană” — a mai spus Mihai Ghimpu.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Deputaţii PL au depus o altă sesizare la Curtea Constituţională Adunarea Generală a Organizaţiei Primare PL Grătieşti