Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Anatol Şalaru a avut întâlniri cu cetăţenii RM în Ferrara şi Torino

|versiune pentru tipar||
PL / 8 aprilie 2014
Partidul Liberal

Anatol Şalaru, Prim-vicepreşedinte PL, ex-Ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, a efectuat în perioada 5–6 aprilie 2014, o vizită în Italia, unde, împreună cu Artur Gutium, coordonator-responsabil de activitatea Cluburilor Liberale din Italia, au avut mai multe întâlniri cu cetăţenii noştri aflaţi la muncă sau la studii în Ferrara şi Torino, întâlnirea de la Torino fiind organizată cu sprijinul Asociaţiilor Culturale “Basarabia” şi “Speranţa”.

Întâlnirile au fost mult aşteptate, cei prezenţi menţionând că, deşi la Ferrara locuiesc peste 2000 de români moldoveni, este pentru prima dată când a avut loc o întâlnire cu un reprezentant al clasei politice din Republica Moldova, exprimându-şi pe această cale gratitudinea faţă de Anatol Şalaru, faţă de liderii Partidului Liberal, faţă de politica şi acţiunile consecvente ale acestora în vederea schimbării situaţiei din republică spre bine, realizării obiectivului naţional şi european întru libertatea, dreptatea şi bunăstarea poporului.

În cadrul acestor întâlniri, Anatol Şalaru a prezentat situaţia politică din republică, de asemenea au discutat despre problemele cu care se confruntă diaspora din Italia, precum şi problemele întregii societăţi din republică. Prin întrebările adresate şi subiectele abordate cetăţenii noştri din diasporă au ţinut să reitereze faptul că sunt iniţiaţi în tot ceea ce se întâmplă acasă, urmăresc cu mare interes situaţia politică şi socială din republică, exprimându-şi totodată dorinţa şi disponibilitatea de a se implica în realizarea obiectivului european şi de a participa aciv la schimbarea situaţiei actuale din republică. Pe această cale, cetăţenii noştri aflaţi în Italia, au reiterat necesitatea deschiderii mai multor secţii de votare pentru parlamentarele din anul acesta, întrucât o singură secţie de votare, într-o localitate unde sunt peste 10 000 de cetăţeni ai republicii, este mult prea puţin şi nu toţi reuşesc să-şi exprime votul. “Dorim să ne întoarcem acasă, dar să ne simţim într-adevăr acasă, să muncim şi să putem trăi într-un stat de drept, unde legea este singurul factor de decizie, aşa ca în statele membre UE, să contribuim la dezvoltarea şi promovarea valorilor neamului nostru. Vrem să participăm la schimbare şi este foarte important pentru noi, cei aflaţi în străinătate să decidem împreună soarta noastră şi a republicii, dar pentru aceasta este nevoie ca guvernul să deschidă secţii de votare, aşa încât, fiecare din noi să-şi poată exprima alegerea prin vot. Din acest considerent, solicităm să se deschidă mai multe secţii de votare, pentru ca fiecare cetăţean să aibă posibilitatea de a participa la vot şi a nu i se submina acest drept.” — a precizat un cetăţean.

S-a mai discutat despre modul în care este guvernată RM astăzi şi încălcările legislaţiei ale celor din coaliţia de guvernare, care nu duc decât la creşterea emigrării masive din republică, la sărăcie şi corupţie. Cei prezenţi la aceste întâlniri şi-au exprimat dorinţa de a se reîntoarce acasă, dar pentru aceasta este nevoie ca statul să creeze condiţii necesare dezvoltării republicii şi integrării europene, să creeze noi locuri de muncă, să combată corupţia şi sărăcia. Totodată, şi-au exprimat susţinerea faţă de Partidul Liberal şi acţiunile sale în vederea parcurgerii cu succes a cursului european, precum şi a tot ceea ce întreprinde şi promovează întru Libertatea, Dreptatea, Adevărul şi Bunăstarea cetăţenilor.

La acest subiect, Anatol Şalaru, a reiterat faptul “Întoarcerea acasă a cetăţenilor plecaţi la muncă peste hotare, este o preocupare majoră a PL şi trebuie să menţionăm faptul că potenţialul diasporei la nivelul oamenilor este foarte mare, republica are nevoie de românii moldoveni aflaţi în afara republicii, precum şi ei au nevoie de a trăi acasă. Republica nu poate fi completă atâta timp cât cetăţenii noştri nu sunt acasă şi nu iau parte la dezvoltarea ei. Rolul diasporei a fost unul crucial în schimbarea cursului republicii spre UE, când cetăţenii şi-au acordat votul la alegerile parlamentare din 2009 din 2010. Diaspora noastră reprezintă un vector important al dezvoltării republicii şi a realizării parcursului european. În acest sens, vă asigur că PL va întreprinde toate acţiunile necesare în vederea susţinerii diasporei pentru a reveni acasă, într-un stat de drept, unde viabilitatea legii o simte orice cetăţean.” De asemenea, Anatol Şalaru a accentuat importanţa menţinerii cursului european al Republicii Moldova, menţionând că obţinerea liberei circulaţii începând cu 28 aprilie 2014 şi semnarea Acordului de Asociere cu UE, care la sigur va avea loc, este o victorie care aparţine şi cetăţenilor aflaţi în afara republicii.

La întâlnirea de la Torino au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, în frunte cu şeful direcţiei muncă, protecţie socială şi comerţ al primăriei din Torino, care au avut doar cuvinte frumoase despre cetăţenii noştri aflaţi în acest oraş.

De asemenea, în cadrul acestei vizite în Italia, Anatol Şalaru şi Artur Gutium au participat la şedinţa Clubului Liberal Bologna, în cadrul căreia a fost aleasă Aurelia Vozian, în funcţia de Preşedinte al Clubului, Ala Lupei în funcţia de Prim-vicepreşedinte, Alina Pisica şi Nicolae Palit, în funcţia de Vicepreşedinţi ai Clubului Liberal Bologna.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Tinerii liberali de 7 aprilie: Noi nu uităm! Conferinţa de presă a deputaţilor PL cu privire la sesizarea Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea Concepţiei Politicii Naţionale