Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Conferinţa de presă a deputaţilor PL cu privire la sesizarea Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea Concepţiei Politicii Naţionale

|versiune pentru tipar||
PL / 8 aprilie 2014 | 
Partidul Liberal

Marţi, 8 aprilie 2014, Conducerea Partidului Liberal a susţinut o conferinţă de presă cu tema: “Poziţia PL privind concepţia politicii naţionale”.

La conferinţă au participat Deputaţii PL — Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, Corina Fusu, Vicepreşedinte PL, Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL şi Gheorghe Brega.

Preşedintele PL a reiterat faptul că Partidul Liberal, fiind parte componentă a Alianţei pentru Integrare Europeană — AIE1 şi AIE2, şi-a expus poziţia cu privire la concepţia Politicii Naţionale a Republicii Moldova, adoptată prin Legea nr. 546 din 19.12.2003 în repetate rânduri, însă, din păcate, fără a găsi susţinere din partea foştilor colegi din alianţă. “Cu atât mai mult, conform Decretului Preşedintelui, prin intermediul căruia a fost creată Comisia pentru Studierea Crimelor Regimului Totalitar Comunist de Ocupaţie, Comisia a ajuns la concluzia că această concepţie trebuie anulată, întrucât contravine Constituţiei şi Declaraţiei de Independenţă. Însă, în pofida acestui fapt, nici PLDM, în frunte cu Vlad Filat şi nici PDM, în frunte cu Marian Lupu, nu au susţinut solicitarea noastră. Astfel, pentru a demonstra, repetat, că noi am avut dreptate şi atunci şi acum, că noi pledăm pentru adevăr şi dreptate, indiferent de circumstanţe, iar foştii colegi de Alianţă sunt interesaţi doar de momeală pentru a minţi cetăţenii, folosind toate mijloacele posibile, inclusiv noţiunea de limbă de stat, «din punct de vedere politic…», voi da citire a două alineate din două documente”.

În continuare, Mihai Ghimpu a dat citire unui alineat din Declaraţia de Independenţă a RM, în care sunt stipulate următoarele: “Având în vedere trecutul milenar al poporului nostru şi statalitatea sa neîntreruptă în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”, iar al doilea alineat este din Concepţia Politicii Naţionale a RM — “Având în vedere trecutul milenar al poporului moldovenesc şi statalitatea sa neîntreruptă în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”.

“Dacă observăm, singura diferenţă dintre aceste două alineate este că sintagma « al poporului nostru» a fost înlocuită cu cea «a poporului moldovenesc», iată dovada că acest alineat a fost luat din Declaraţia de Independenţă şi falsificat cu minciuna comunistă, care vine din politica Federaţiei Ruse, fie ea ţaristă sau sovietică, pe care o cunoaştem începând cu ocupaţia din 1812, 1940, 1944 şi în zilele de astăzi, continuând cu ocupaţia Transnistriei”, a accentuat Mihai Ghimpu.

“Mai mult ca atât, comuniştii au atribuit RM, care este succesorul de drept al RSSM, statut de principat, adică Ţara lui Ştefan cel Mare, scriind următoarele, citez: «afirmându-se încă din 1359 şi dăinuind veacuri în şir ca ţară de sine stătătoare», imaginaţi-vă că Principatul Moldovei peste sute de ani s-a transformat în RSSM — aberaţie totală! Această prevedere poate fi tratată şi ca o pretenţie teritorială faţă de România, deoarece adevărata Ţară a Moldovei a iniţiat Unirea, şi în 1861 s-a format Statul Român prin unificarea Principatelor Moldovei şi Ţara Românească. Astfel, această concepţie nu este decât o politică mincinoasă şi murdară, promovată de imperiul rus prin sateliţii săi aflaţi aici, în primul rând PCRM” — a mai menţionat Mihai Ghimpu.

Mihai Ghimpu a mai precizat următoarele distorsiuni efectuate de către PCRM în următoarele rânduri, unde scriu despre “Moldova a revenit la statalitatea sa prin actul constitutiv de la 2 decembrie 1917, când Sfatul Ţării, «sprijinindu-se pe trecutul istoric al poporului moldovenesc», a proclamat la Chişinău crearea Republicii Democratice Moldoveneşti” — “Dacă observăm, şi aici s-a făcut o falsificare, întrucât, conştient nu se spune că Sfatul Ţării, la 27 martie 1918, a hotărât unirea Basarabiei cu patria mamă, România. În schimb, ca argument aduc şi crearea în stânga Nistrului a Republicii Autonome Sovietice Moldoveneşti, citez «dreptul legitim al poporului moldovenesc la statalitate a fost confirmat şi prin în stânga Nistrului, la 12 octombrie 1924 a Republicii Autonome Sovietice Moldoveneşti», uitând, bănuiesc, conştient, că RAM a fost creată în cadrul Ucrainei sovietice.

O altă aberaţie şi minciună a comuniştilor este că, citez: «statalitatea Moldovei, în noile sale hotare, a fost reconfirmată prin actele politico-juridice din august 1940», uitând, iarăşi, conştient, că RSSM în 1940, a fost formată la Moscova de către sovietul suprem al URSS, în urma ocupaţiei din 1940 « — a enunţiat Mihai Ghimpu.

»Conform recensământului din 2004, în RM locuiesc 81% de români moldoveni, indiferent că unii se consideră moldoveni, toţi suntem români, şi doar 19% sunt de alte etnii. Cum poate fi considerată, astfel, republica un stat polietnic? Aceste nedreptăţi nu pot exista, fiindcă adevărul este altul şi noi suntem cetăţeni ai RM, nu a acelui stat care ne-a ocupat, şi trebuie să avem politica noastră, care corespunde adevărului istoric şi nu contravine Declaraţiei de Independenţă. Şi orice putere care vine trebuie să promoveze politica acestui stat, nu a străinului, care a distrus, după anexarea acestui teritoriu, sute de mii de vieţi omeneşti, doar pentru a falsifica istoria în favoarea lor” — a mai precizat Mihai Ghimpu.

În acest context, Preşedintele PL a dat citire unei declaraţii care a fost citită la Congresul Popoarelor din Rusia, în 1917, de către Teofil Ioncu, cităm: “Mulţi aţi auzit de moldoveni, dar puţini cred că ştiţi că naţiunea moldovenească nu există. Numele «Moldova», «moldoveni» este numai teritorial, dar nu naţional, iar dacă noi numim «moldoveneşti» cuvintele şi organizaţiile noastre, facem asta numai din punct de vedere tactic, fiindcă cuvântul «român» sună prea aspru la urechile vrăjmaşilor noştri, de care avem foarte mulţi, ca şi dumneavoastră, şi el serveşte de a ne acuza pe noi de separatişti”. Cu privire la aceasta, Mihai Ghimpu a spus: “Astăzi suntem în 2014 şi totuşi continuăm să oscilăm între minciună şi adevăr, din cauza că Moscova are şi astăzi coloana a V-a şi sateliţii săi, care urmăresc să menţină politica ţaristă/sovietică mincinoasă, fiindcă altfel nu au cum argumenta « eliberarea popoarelor» de către Rusia, inclusiv şi «poporul moldovenesc». Odată ce colegii noştri din fosta alianţă nu ne-au susţinut, nu ne rămâne decât să sesizăm la Curtea Constituţională neconstituţionalitatea acestei legi. În contextul în care se apropie recensământul, este foarte important pentru noi, ca urmaşi ai părinţilor şi buneilor noştri, cărora li s-a luat cetăţenia, identitatea şi limba, la mulţi chiar numele şi prenumele, fără a-i întreba, să nu permitem acestor forţe antinaţionale să promoveze politica imperialistă rusă. Aşadar, dragi cetăţeni, oriunde nu ne-am afla, la Bălţi, Cluj, Timişoara, Orhei, noi toţi suntem români şi punctum, vorba marelui poet Mihai Eminescu, iar limba noastră este cea română. Şi toţi care vin să ne şteargă trecutul nostru istoric care stă la baza civilizaţiei europene trebuie înlăturaţi din viaţa politică, deoarece doar prin adevăr şi prin lege poate fi asigurat un viitor prosper pentru cetăţenii noştri” — a mai adăugat Mihai Ghimpu.

În acest context, Corina Fusu a menţionat: “Poporul multi-etnic din concepţia comunistă, nu există, nu a existat şi nu va exista vreodată, pentru că este imposibil! Drept exemplu avem istoria biblică a turnului Babel, unde nu poţi vorbi în 60 de limbi pe un teritoriu anume. Acest lucru este un fals bazat pe neadevăruri istorice. Iar drept confirmare vă aduc doar un exemplu stipulat în documentul comunist precum că limba moldovenească provine de la limba est-romanică, lucru aberant şi mincinos, moştenit de la sistemul sovietic şi promovat în continuare de Federaţia Rusă. Prin acest document de sorginte sovietică, comuniştii doresc în continuare să zombeze cetăţenii RM şi să le bage în cap că ei nu au identitate şi limbă. Noi condamnăm acest document pentru acest rol negativ pe care l-au presupus comuniştii să-l aibă, îngrijorându-se profund de viitorul minorităţilor naţionale din RM. Pe când este cu totul altminteri, legislaţia RM, oferind drepturi depline minorităţilor naţionale şi asigurând condiţii bune, ar ajuta conlocuitorii noştri de altă origine să-şi poată învăţa limba maternă şi să poată comunica în aceasta”.

Corina Fusu a mai precizat că documentul prevede, de fapt, o rusificare a populaţiei RM, deoarece o atenţie deosebită i se oferă bilingvismului ruso-moldovenesc, politică ce durează mai bine de 200 de ani, oferindu-i pe această cale Rusiei un instrument în plus pentru a putea ataca într-o bună zi acest teritoriu cu arme pentru a-şi apăra conaţionalii.

În continuare, Deputatul Gheorghe Brega, pentru a arăta, încă o dată în plus, cât de mincinoşi au fost cei ce au adoptat legea în 2003, a dat citire unui alineat din aceasta, art. 1, dispoziţii generale, care prevede că: “politica naţională trebuie să fie orientată spre depăşirea consecinţelor conflictului civil de la sfârşitul anilor 80, începutul anilor 90, care a deformat relaţiile inter-etnice în RM”.

“Cunoaştem bine că a fost un război între armata a 14-a şi poliţiştii din RM, unde, desigur, au existat voluntari, eroi ai neamului, cu demnitate, care au dorit să apere integritatea RM de negura sovietică” — a mai spus Gheorghe Brega.

Valeriu Munteanu a accentuat că acest odios document, emanat de către guvernarea comunistă, este un document care încearcă să anuleze Declaraţia de Independenţă sau, cel puţin, să o reinterpreteze şi să o pună într-o lumină favorabilă altora, decât RM — “Este un document care continuă politica de deznaţionalizare a Uniunii Sovietice pe teritoriul RM, cu mâna comuniştilor şi menţinută de actuala guvernare, care nici pe departe nu vrea să anuleze acest fals. Este un document îndreptat împotriva RM şi a cursului european, deoarece RM nu se poate integra in UE cu acest document, care este anti-european şi vine în contradicţie cu valorile Uniunii Europene. În acest sens, vom depune astăzi o sesizare la Curtea Constituţională, prin care solicităm Înaltei Curţi să declare neconstituţional acest document care vine în contradicţie cu Declaraţia de Independenţă a RM şi care face acum corp comun cu Constituţia RM. Mai mult decât atât, conceptele acestui document vin în contradicţie cu mai multe articole din Constituţia RM”.

La sfârşitul conferinţei de presă, Mihai Ghimpu a reiterat faptul că argumentul lor cu privire la provenienţa “limbii moldoveneşti” de la o limbă est-romanică este total absurd în contextul în care cercetările recente asupra unor documente găsite prin arhivele Vaticanului vorbesc despre faptul că limba română a stat la baza dezvoltării limbii latine, iar Roma Antică, cunoaştem, a avut o singură limbă, cea latină.

“Aşadar, dragi cetăţeni, nu uitaţi că suntem români şi vorbim limba română şi nu permiteţi la recensământ să fie falsificătă, încă o dată, istoria, mai precis limba pe care o vorbim şi identitatea noastră, deoarece viitor fără trecut şi fără adevăr nu există”, a conchis Preşedintele PL.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Anatol Şalaru a avut întâlniri cu cetăţenii RM în Ferrara şi Torino Conferinţa Organizaţiei Femeilor Liberale Ialoveni