Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Conferinţele Organizaţiilor Teritoriale PL Cahul şi Anenii Noi

|versiune pentru tipar||
PL / 12 aprilie 2014
Partidul Liberal

Duminică, 14 septembrie 2014, va avea loc Congresul Republican al PL (hotărâre adoptată sâmbătă, 12 aprilie 2014, de către Consiliul Republican), astfel, în această perioadă se desfăşoară Conferinţele Organizaţiilor Teritoriale ale Partidului pentru a delega participanţii la Congres.

Astăzi, 12 aprilie 2014, au avut loc Conferinţele Organizaţiilor Teritoriale PL Cahul şi Anenii Noi.

Conferinţa Organizaţiei Teritoriale PL Cahul

Conferinţa a fost deliberativă şi în calitate de invitat a participat Mihai Ghimpu, Deputat, Preşedintele Partidului Liberal.

După ce a fost onorat imnul Partidului Liberal, “Libertatea — floare a speranţei”, versuri — Simion Ghimpu, muzică — Anatol Dumitraş, Delegaţii Conferinţei au adoptat ordinea de zi a şedinţei, apoi, au audiat raportul de activitate al Organizaţiei, prezentat de către Preşedintele Petru Botezatu.

Petru Botezatu a enumerat activităţile în care s-a implicat Organizaţia PL din Cahul, realizările Organizaţiei, menţionând importanţa anului 2014 pentru viitorul european al republicii: “Acest an este foarte important nu doar pentru PL, ci şi pentru întreaga republică! 2014 va decide soarta republicii în continuare, de aceea trebuie să ne mobilizăm şi să monitorizăm activitatea fiecărei Organizaţii Primare şi Teritoriae pentru a eficientiza munca noastră şi a realiza scopul pentru care luptăm — Integrarea RM în Uniunea Europeană. Cetăţenii, în urma a tot ceea ce s-a întâmplat pe arena politică, au înţeles că PL este partidul care luptă pentru a le apăra interesele. Ne bucură faptul că aceştia au depăşit starea de confuzie şi fac diferenţă între PL şi celelalte partide care, pe lângă faptul că au votat alături de comunişti, au sărăcit statul de sute de milioane de lei, l-au lăsat fără Banca de Economii şi fără Aeroport. Trebuie să luptăm împreună şi să fim mai uniţi ca niciodată!”

Cu o alocuţiune în aces sens a venit şi Ion Şişcanu, istoric, profesor universitar, care a menţionat: “Excluderea Partidului Liberal din actul guvernării a fost din timp gândită în afara republicii, dar a fost posibilă prin intermediul unor actori politici de la noi, inclusiv din PL, care se dau mari apărători ai democraţiei, dar, de fapt, se închină politicii Kremlinului. Scopul lor a fost să distrugă PL-ul, aşa s-ar fi întâmplat în cazul altor partide, dar, precum vedeţi, n-au reuşit, dimpotrivă, conform ultimelor sondaje ale opiniei publice, imaginea PL-ului a crescut considerabil şi încă este în creştere. Acest fapt ne demonstrează că am ales calea corectă, iată de ce vă încurajez să continuăm lupta! Nu vom ceda până nu vom aduce schimbarea până la capăt!”

De asemenea, luări de cuvânt au mai avut Constantin Cojan şi Vasile Inge.

Organizaţia Teritorială PL Cahul are următorii reprezentanţi în Conducerea filialei:

Totodată, Conferinţa a ales membrii Biroului Permanent şi ai Consiliului Teritorial al Organizaţiai şi a delegat participanţii la Congresul Partidului(14 septembrie 2014).

Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, a vorbit despre situaţia socială şi politică din republică, problemele cu care se confruntă cetăţenii, proiectele de hotărâre înaintate de către Deputaţii PL, sesizările depuse la Curtea Constituţională şi a enumerat realizările partidului în plan naţional şi în plan social. De asemenea, Preşedintele PL a explicat şi motivul trădării celor din grupuşorul Hadârcă, care au mizat pe speculaţii precum că “ar fi salvat cursul european”, când, de fapt, scopul lor a fost să lovească în PL pentru a-l prelua, întrucât Partidul Liberal a rămas singurul partid care reprezintă mişcarea de eliberare naţională şi spune vădit lucrurilor pe nume, iar conducerea PL, spre deosebire de alte partide, nu poate fi manipulată de forţe externe. Cu referire la aceasta, Mihai Ghimpu a menţionat: “Regret enorm că trădarea şi lovitura celor 7 a fost nu doar în PL, ci şi în cei peste 200 de mii de cetăţenii care au votat pentru Partidul Liberal ca să le apere interesele. Partidul nu a avut de suferit, nicio Organizaţie nu a trecut de partea lor, echipele în teritoriu sunt consolidate, lucru care poate fi văzut şi la Conferinţele Teritoriale. Vă mulţumesc pentru verticalitate şi pentru că sunteţi în PL pentru cauză, oameni şi nu pentru interesele proprii sau ale altora”,

Mihai Ghimpu a reiterat şi importanţa anului 2014 pentru cursul european al republicii, precizând care este situaţia PL la ziua de azi conform ultimelor sondaje ale opiniei publice şi rolul care îi revine partidului în salvarea cu adevărat a acestui curs — “Anul 2014 este crucial, este an istoric pentru Republica Moldova! Noi, liberalii, dintre toate partidele politice de azi, avem cei mai mulţi ani de luptă pentru cursul european al republicii şi pentru cauza naţională. Noi am dat tonul schimbării până la capăt, fapt pentru care suntem cei mai responsabili pentru continuarea cursului european. În contextul în care actuala Coaliţie vorbeşte de integrare, dar, prin acţiuni, compromite democraţia şi cursul european, iar ultimele sondaje indică o descreştere a PLDM-ului şi PD-ului, noi suntem datori să salvăm viitorul european prin lupta continuă pentru Libertate, Dreptate, Adevăr şi Bunăstare!”

Preşedintele Ghimpu a accentuat că problema naţională a fost rezolvată, inclusiv datorită eforturilor Partidului Liberal, iar acum partidul îşi propune să vină cu un şir de soluţii pentru problemele sociale — “Trebuie să trasăm o linie categorică asupra speculaţiilor folosite de comunişti sau socialişti cu privire la limba pe care o vorbim, identitate etc. Aceste lucruri au fost rezolvate, avem hotărârea Curţii Constituţionale că limba oficială a R. Moldova este Limba Română, arhivele KGB au fost desecretizate prin decretul emis în perioada când îndeplineam funcţia de Preşedinte Interimar, avem declarată Ziua Ocupaţiei Sovietice, 9 mai este Ziua Europei ş.a. Acum PL se va axa asupra problemelor cetăţenilor — locuri de muncă, salarii/pensii/burse decente, condiţii mai bune de trai, drumuri, reţele de canalizare, apeduct, gazificare şi iluminare în localităţile rurale etc. Vă îndemn să muncim împreună pentru un viitor mai bun în UE!”

Conferinţa Organizaţiei Teritoriale PL Anenii Noi

În calitate de invitaţi au participat Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte PL, Primar General al mun. Chişinău şi Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL, Deputat.

În cadrul Conferinţei a fost prezentat raportul de activitate al Organizaţiei de către Preşedintele Sergiu Cuşnir, ulterior, raportul a fost supus dezbaterilor, iar delegaţii au atras atenţia asupra problemelor localităţilor din Anenii Noi şi au propus activităţi pentru următoarea perioadă.

Sergiu Cuşnir a prezentat o informaţie amplă privind activitatea Biroului Permanent al Organizaţiei şi a raportat situaţia Organizaţiilor Primare din Anenii Noi, consolidarea acestora şi activităţile pe care le desfăşoară. Totodata, Preşedintele OT PL Anenii Noi a vorbit şi despre reuşitele Partidului în Administraţia Publică Locală, activitatea consilierilor PL în Consiliul Raional Anenii Noi şi activitatea structurilor descentralizate care sunt conduse de membrii PL.

Organizaţia Teritorială PL Anenii Noi are următorii reprezentanţi în Conducerea filialei:

De asemenea, Conferinţa a delegat participanţii la Congresul Partidului, care va avea loc la data de 14 septembrie 2014.

În continuare, Deputatul Valeriu Munteanu a vorbit despre activitatea parlamentară a Deputaţilor Liberali şi despre importanţa rezultatelor alegerilor parlamentare din acest an — “Coaliţia de guvernare compromite în continuare cursul european al republicii, ascunzându-se după ideea de integrare europeană. Acest lucru a putut fi uşor depistat în numeroasele încălcări ale Constituţiei şi legilor neconstituţionale adoptate, precum şi în urma privatizării BEM-ului şi concesionării Aeroportului. PL a sesizat de mai multe ori Curtea Constituţională în legătură cu neconstituţionalităţile comise conştient, presupun, de către actuala Coaliţie. Fiind excluşi de la guvernare, doar prin acest mod putem să «corectăm» greşelile comise intenţionat de către foştii noştri colegi pentru ca să-şi satisfacă interesele lor. Până acum, toate hotărârile Curţii ne-au dat câştig de cauză, fapt ce demonstrează ca PL are o politică corectă şi continuă să promoveze respectarea Legii şi Dreptatea. La alegerile din acest an, cu siguranţă, rezultatele vor fi altele, PL a crescut substanţial şi este în continuă creştere. Vă mulţumim pentru încredere şi pentru muncă, dar nu trebuie să ne oprim aici! Rezultatele PL depind de fiecare membru, de aceea vă îndemn să continuăm ceea ce am început şi să realizăm, aşa cum am făcut-o şi până acum, promisiunile faţă de alegătorii noştri”.

Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte PL, Primar General al mun. Chişinău, în discursul sau s-a referit la succesele înregistrate de Primaria mun. Chişinău din 2007 până în prezent. Totodata, Primarul a menţionat necesitatea comunicării tete-a-tete cu simpatizanţii Pl-ului şi cu potenţialii votanţi, întrucât activităţile PL, în mare parte, nu sunt reflectate de către instituţiile mass-media sau conţinutul este denaturat. “În ultimii 20 de ani Chişinăul nu a înregistrat o mai bună dezvoltare decât în perioada 2007–2014. Pe lângă faptul că au fost lichidate datoriile, Primăria acum este implicată în numeroase proiecte de dezvoltare a suburbiilor prin construirea reţelelor de canalizare, apeduct, gazificare, iluminare. În multe localităţi, datorită fondurilor alocate de către Primăria mun. Chişinău, au fost reparate grădiniţe, şcoli, centre medicale. Sunt o serie de realizări care ne aparţin şi nu trebuie să-i lăsăm pe alţii să-şi asume munca noastră. PLDM, PD şi ceilalţi, neavând cu ce veni în faţa oamenilor, duc o luptă politică murdară şi îşi însuşesc realizările Partidului Liberal, folosind în acest sens pârghiile administrative şi instituţiile mass-media. De aceea este important să comunicăm cu fiecare cetăţean în parte, să aflăm cu ce probleme se confruntă şi să îi spunem ce am făcut şi ce putem face pentru el. Noi suntem cinstiţi şi corecţi faţă de votanţii noştri, nu am promis şi nici nu vom promite lucruri pe care nu le vom putea realiza, fapt pentru care cetăţenii ne apreciază şi ne susţin” — a menţionat Dorin Chirtoacă.

Liderii PL Dorin Chirtoacă şi Valeriu Munteanu au răspuns la întrebările delegaţilor privind problema transnistreană, parcursul european, lupta împotriva corupţiei în instituţiile de stat, diverse probleme sociale ş.a.

La sfârşitul Conferinţei, delegaţii au păstrat un minut de reculegere în memoria colegilor liberali trecuţi la cele veşnice: Nicolae Nigai, Primarul localităţii Chetrosu şi Victor Garciu, Consilier Raional.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Deputaţii PL au înaintat un demers Preşedintelui R. Moldova privind semnarea şi ratificarea Convenţiei Consiliului Europei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice Consiliul Republican al PL s-a convocat în şedinţă