Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Consiliul Republican al PL s-a convocat în şedinţă

|versiune pentru tipar||
PL / 12 aprilie 2014
Partidul Liberal

Sâmbătă, 12 aprilie 2014, Consiliul Republican al PL s-a convocat în şedinţă.

Şedinţa a fost deliberativă şi a avut urmatoarea ordine de zi: amânarea datei Congresului Republican al PL; activitatea Organizaţiilor Teritoriale ale PL, inclusiv activitatea OFL şi TL; constituirea şi activitatea Cluburilor Liberale peste hotarele republicii şi poziţia PL în legătură cu protestele pedagogilor.

Cu referire la modificarea datei Congresului PL, Mihai Ghimpu a argumentat: “ În urma discuţiilor la şedinţa Biroului Politic s-a hotărât de a propune Consiliului Republican amânarea datei Congresului din următoarele considerente — la data de 25 mai vor avea loc Alegerile Parlamentare Europene, iar al doilea motiv este situaţia social-politică din republică. Întrucât noi, liberalii, ne-am asumat schimbarea până la capăt, iar în problema de integrare noi suntem partidul luptăm şi muncim de mai mulţi ani decât foştii colegi de Alianţă, fapt demonstrat şi prin acţiunile noastre, dar şi prin activitatea parlamentară a Deputaţilor PL, cu atât mai mult că noi primii am lansat sloganul «Un primar tânăr, o capitală europeană» şi am câştigat alegerile municipale în 2007, apoi, datorită acestei victorii, a fost posibilă crearea AIE-1 şi AIE-2, nu putem trece uşor peste ceea ce se întâmplă în repulică.

Din aceste considerente este mai bine ca Congresul al IV-lea al PL să aibă loc la data de 14 septembrie 2014, cu atât mai mult că până în septembrie va semnat şi Acordul de Asociere — pas extrem de important pentru viitorul european al republicii”.

Consiliul Republican a votat, unanim, Proiectul de hotărâre cu privire la amânarea datei desfăşurării Congresului PL.

În continuare, Corina Fusu, Vicepreşedinte PL, Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale a informat Consiliul despre activitatea OFL în teritoriu şi a precizat că Organizaţia Femeilor Liberale se va convoca în Conferinţa Republicană la 8 iunie 2014, până atunci se desfăşoară Conferinţele OFL în structurile teritoriale ale PL.

Anatol Şalaru, Prim-vicepreşedinte PL, a informat membrii Consiliului despre constituirea şi activitatea Cluburilor Liberale peste hotarele republicii — “Trebuie să mobilizăm diaspora pentru a înclina balanţa în favoarea partidelor democratice. Nu este uşor să realizăm acest lucru, cetăţenii sunt dezamăgiţi, mai ales din cauza privatizării BEM şi concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău, iar acum ei au zis că văd diferenţa dintre PL şi celelalte partide care profită de putere, fapt care trebuie să ne stimuleze să muncim şi mai mult.

Avem o activitate productivă peste hotare, avem constituite Cluburi Liberale în Milano, Padova, Bologna, Brescia, Venetia-Meste etc.

În urma întâlnirilor pe care le-am avut cu cetăţenii RM aflaţi peste hotare, indiferent că sunt sau nu membri ai PL, aceştia au menţionat că participarea lor la vot depinde de numărul secţiilor de votare deschise peste hotare. Deputaţii PL trebuie să convingă actuala Coaliţie de guvernare ca Guvernul să deschidă secţii de votare, astfel, fiecare cetăţean RM aflat peste hotare să poată vota în aceleaşi condiţii cu cei aflaţi în republică. De exemplu: într-un oraş unde locuiesc aproximativ 10 mii de cetăţeni cu drept de vot trebuie să fie deschise 3 secţii de votare, iar dacă sunt 20 de mii — 6 secţii ş.a.m.d.”

Anatol Şalaru a mai menţionat că a fost creată Asociaţia Cluburilor Liberale în Italia, care munceste asupra proiectului “Moldova, eu vreau să votez”. Prim-vicepreşedintele PL a informat că cetăţenilor aflaţi peste hotare le-a fost greu să voteze la alegerile din 2009–2010, întrucât au fost nevoiti să se deplaseze la distanţe mari, ceea ce presupune şi cheltuieli, iată de ce este nevoie ca să fie deschise mai multe secţii de votare, mai ales că diaspora are un rol decisiv în continuarea cursului european al republicii.

Prim-vicepreşedintele Şalaru a vorbit şi despre necesitatea creării condiţiilor pentru ca cetăţenii să revină acasă şi să investească în R Moldova. Iar aici PL trebuie să vină cu un şir de propuneri legislative care ar motiva cetăţenii să revină acasă.

Ion Cebanu, Preşedintele TL, a accentuat că Organizaţia de Tineret este în continuă creştere, echipele TL din teritoriu se consolidează şi se implică în diferite activităţi — “Organizaţia de Tineret este mai organizată, dar încă avem multe rezerve, trebuie să muncim şi mai mult, să ne implicăm, să demonstrăm că ne pasă de viitor”.

În acest sens, Preşedintele PL a accentuat că eforturile PL-ului sunt pentru a crea un viitor liber şi mai bun tinerilor, întrucât şi de ei depinde ziua de mâine, iată de ce tineretul trebuie să fie receptiv, să fie activ şi să participe la soluţionarea problemelor societăţii.

În legătură cu protestele pedagogilor care au loc în această perioadă, Consiliul Republican PL a susţinut, unanim, cerinţele pedagogilor care participă la proteste. Mai mult decât atât, Conducerea PL a anunţat că va organiza o Conferinţa de presă în care va dezvolta acest subiect.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Conferinţele Organizaţiilor Teritoriale PL Cahul şi Anenii Noi Conferinţele Organizaţiilor Teritoriale PL Râşcani şi Soroca