Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Corina FUSU, Preşedinta Grupului de prietenie cu Republica Franceză din Parlamentul Republicii Moldova, a avut o întâlnire cu delegaţia deputaţilor din Adunarea Naţională a Republicii Franceze

|versiune pentru tipar||
PL / 15 aprilie 2014
Partidul Liberal

În perioada 13–16 aprilie 2014 are loc Vizita delegaţiei Grupului de prietenie în Republica Moldova, la invitaţia dnei Corina Fusu, Preşedinta Grupului parlamentar de prietenie cu Franţa din Parlamentul RM.

Delegaţia deputaţilor din Adunarea Naţională a Republicii Franceze are următoare componenta: Dl Frédéric REISS, Preşedintele Grupului de prietenie, deputat Bas-Rhin, Grupul UMP (Uniunea pentru o Mişcare Populară), membru al Comisiei Cultură şi Educaţie; Dna Catherine QUERE, Vicepreşedinte al GP, deputat Charente, Grupul Socialist (Grupul Socialist, Republican şi Cetăţean), membră a Comisiei Dezvoltare Durabilă şi Amenajarea Teritoriului; Dl Thierry MARIANI, Secretar al GP, fost ministru, deputat pentru francezii din străinătate, Grupul UMP, membru al Comisiei Afaceri Externe; Dl Denis JACQUAT, deputat Moselle, Grupul UMP, membru al Comisiei Afaceri Sociale; Dl Jérôme LAMBERT, deputat Charente, Grupul Radical, Republican, Democrat şi Progresist, Vicepreşedinte al Comisiei Afaceri Europene; Dl Jean-Louis ROUMEGAS, deputat Hérault, Grupul Ecologist, membru al Comisiei Afaceri Sociale;Dl Damien CESSELIN, consilier, Comisia Afaceri Europene, AN.

În cadrul întrevederii de astăzi cu delegaţia franceză, Corina Fusu a mulţumit Republicii Franceze pentru sprijinul permanent acordat întru promovarea democraţiei şi valorilor europene. D-na Fusu a menţionat faptul că limba franceză a fost forţa salvatoare pentru limba română supusă mutilării şi marginalizării în timpul ocupaţiei ruseşti de 200 de ani.

Atât deputaţii francezi, cât şi cei din RM, au ajuns la concluzia că relaţiile dintre cele două Parlamente trebuie fortificate. În acest context, Corina Fusu a venit cu următoarele propuneri:

Corina Fusu a mai accentuat, în contextul relaţiilor bilaterale, că avem o prezentă numeroasă a cetăţenilor RM în Franţa, cca 40.000–60.000, o mare parte dintre aceştia fiind studenţii şi persoanele înalt calificate, angajate în câmpul muncii, care se integrează plenar în societatea franceză. Nu au fost atestate crime sau cazuri de trafic de fiinţe umane, care ar implica cetăţeni moldoveni (Franţa este a 4-a ţară ca destinaţie pentru studenţi).

PL prin activitatea pe care o desfăşoară a creat mai multe Cluburi Liberale în Europa, inclusiv în Franţa. D-na Fusu a solicitat sprijinul deputaţilor francezi în vederea deschiderii a mai multor secţii de votare pentru cetăţenii RM de peste hotare.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Corina Fusu a participat la seminarul de planificare a activităţii Reţelei ALDE GEN pentru anul 2014, la Berlin Partidul Liberal susţine cerinţele cadrelor didactice