Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liberalismul este calea pentru un trai mai bun

|versiune pentru tipar||
PL / 29 aprilie 2014
Partidul Liberal

S-a încheiat cel de-al 59-lea Congres al Liberalei Internaţionale (LI), care s-a desfasurat la Rotterdam, Olanda în perioada 24–27 aprilie. La Congresul LI au participat Vicepresedinţii PL — Corina Fusu şi Valeriu Munteanu.

Liberala Internaţionala a fost creată în 1947 şi astăzi numara 115 partide liberale de pe tot globul pământesc, de pe toate continentele, unite pentru a promova democraţia liberală: Libertatea, Drepturile Omului, Piaţa Liberă.

Tema principală a Congresului a fost “Comerţ Lliber- bunăstare în lume”. Personalităţi şi Lideri ai lumii Liberale au vorbit despre cât de preţioasă este Libertatea, baza progresului în Lume, despre faptul că Libertatea este un dar care nu ţi se ofera, dar care se cucereşte şi asupra căreia trebuie să veghezi în permanenţă. Numai într-o lume liberă se dezvoltă creativitatea, talentele, comerţul. Preşedintele Hans van Baalen, originar din Rotterdam, a zis că se mândreşte cu oraşul natal, de sute de ani Centru European de Comerţ şi Navigaţie.

Prim-ministrul Olandei, liberalul Mark Rutte a menţionat: “Liberalii gândesc că libertatea de circulaţie şi comerţul liber sunt soluţia eficace în lupta cu sărăcia. Pentru aceasta trebuie să favorizăm deschiderea pieţelor noastre pentru ţările mai sărace, în curs de dezvoltare. Dar aceasta mai înseamnă că Guvernele beneficiare trebuie să dea dovadă de bună guvernare, de funcţionare a legilor, de autonomie instituţională. O sa conchid în trei cuvinte: «Muncă, muncă, muncă! (Job, job, job)»”.

Congresul a mai avut ca teme de discuţii — “Dezvoltarea comerţului în ţările din Africa, continentul cu cea mai mare creştere”, “Situaţia din Ucraina”, “Lumea în 2015–2020” ş.a.

Cu suportul Fundaţiei Friedrich Naumann (FNF) şi a Fundaţiei Wesminster pentru Democraţie (WFD) a avut loc Atelierul de Lucru “Liberalii în Coaliţie”, la care au participat şi Deputaţii PL Corina Fusu şi Valeriu Munteanu. La Atelier şi-au împărtăşit experienţa de Guvernare în coaliţii personalităţi marcante cum ar fi: Sigmundur Davio, Prim Ministru al Islandei, Baronesa Kishwer Falkner, lider al Partidului Liberal din Marea Britanie (LibDem), Preşedinta Comisiei Relaţii Internaţionale din Camera Lorzilor, Lordul John Alderdice, leader LibDem, Tamara van Ark, Deputat VVD(Partidul Liberal din Olanda care se află în Alianţa la guvernare), Klaus Frandsen, Preşedintele Partidului Liberal din Danemarca “Radikale Venstre”. Discuţiile s-au axat pe negocierile Acordurilor de Coaliţie, negocieri în cadrul Coaliţiilor, promovarea propriilor politici, comunicarea în interiorul partidului, comunicarea cu publicul, respectarea propriei imagini a partidului prin nedepăşirea “liniilor roşii”.

Corina Fusu a participat la Adunarea Generală a Reţelei Femeilor Liberale din Lume (INLW), Preşedinta Margaret de Vos, şi la Atelierul de Lucru “Comerţul Global şi Femeile”, la care au ţinut discursuri Ingrid de Caluwe, Deputată VVD, Flo Clucas, Preşedinta Reţelei Femeilor Liberale din Europa (ALDE GEN), Hakima el Haiti, Ministrul Mediului din Marocco, Vicepreşedinta INLW. Ca şi în politica, în afaceri femeilor le este mult mai greu să se manifeste decât bărbaţilor, având în vedere clişeele tradiţionale, riscurile pe care le conţine împăcarea vieţii familiale cu cea profesională, insuficienţa de angajamente din partea statelor pentru crearea condiţiilor adecvate de creştere şi educare a copiilor, specificul în abordarea problemelor din partea femeilor şi a bărbaţilor. Solidaritatea, curajul şi încrederea în propriile forţe sunt paşi siguri ce pot ajuta fetele şi femeile pentru a se afirma în viaţă.

Pentru o mai strânsă legatură între cele doua organizaţii, Margaret de Vos, Preşedinta INLW şi Flo Clucas, Preşedinta ALDE GEN, au semnat un Acord de Parteneriat, pentru o mai buna comunicare şi activitate a Femeilor Liberale.

La propunerea Reţelei INLW, Congresul LI a votat unanim Rezoluţia privind “Prevenirea şi Combaterea Violenţei împotriva Femeilor şi Violenţei Domestice” (Convenţia de la Istanbul), prin care liderii şi deputaţii liberali îşi asumă angajamentul ca fiecare stat membru al Consiliului Europei, precum şi celelalte state, nemembre CoE, să semneze şi să ratifice această Convenţie.

Congresul l-a ales, unanim, pe noul Presedinte LI, Dr. Juli Minoves, ex-Ministru de Externe al Andorrei, care îl va substitui pe olandezul Hans van Baalen, acesta fiind desemnat în calitate de Preşedinte de Onoare.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Mihai Moldovanu: Investiţii municipale pentru dezvoltarea SCM “Sfânta Treime”, — paşi concreţi pentru modernizarea calităţii asistenţei medicale în mun. Chişinău Banca de Economii — în mâinile Guvernului Federaţiei Ruse