Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Banca de Economii — în mâinile Guvernului Federaţiei Ruse

|versiune pentru tipar||
PL / 30 aprilie 2014 | 
Partidul Liberal

Miercuri, 30 aprilie 2014, Deputaţii PL Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, şi Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL, au susţinut o conferinţă de presă cu tema: “Banca de stat a Federaţiei Ruse «Внешэкономбанк» nu este adevăratul cumpărător a 24,9% din acţiunile BEM”.

În cadrul conferinţei de presă, Mihai Ghimpu a accentuat că Partidul Liberal a încercat să se opună furtului Băncii de Economii încă din 2011, dar fără vreun succes, motiv pentru care astăzi s-a ajuns în situaţia ca Banca să fie “cedată” în mâinile Federaţiei Ruse — “Încă din 2011 PL a bătut alarma şi a spus se fură bani din BEM şi se va fura şi banca. Intenţionat au fost acordate credite neperformante de sute de milioane de lei pentru reducerea cu bună ştiinţă a preţului acţiunilor Băncii de Economii. Prejudiciul cauzat statului în urma diminuării preţului acţiunilor, de la 42, la 5 lei per unitate, a fost făcut prin intermediul membrilor PLDM din Consiliul de Administraţie al băncii. Astfel, pachetul de acţiuni de 24,9% care valorează 400–500 milioane de lei, a fost vândut cu doar 50 milioane de lei. Aceasta este încalcare gravă a codului penal”.

Mihai Ghimpu a precizat că Comisia de anchetă, care a fost formată de către Parlament la solicitarea PL, a stabilit că prejudiciile cauzate statului sunt de 2,4 miliarde lei.

“Când spuneam că se pregăteşte furtul BEM, V. Streleţ a afirmat că Ghimpu, din cauza declaraţiilor pe care le face referitor la acest subiect, crează panică între cetăţeni şi aceştia îşi retrag depozitele din BEM. Aceste 24,9% din acţiunile BEM sunt vândute, după datele apărute în presă, Băncii de stat a Federaţiei Ruse «Внешэкономбанк», dar, în realitate, cumpărătorul este un SRL al cărui Preşedinte al Consiliului de Administraţie este Prim-ministrul Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev. V. Filat, cu ajutorul lui Ilan Shor, care astazi a devenit preşedintele Consiliului Băncii de Economii, a adus prejudicii enorme statului şi pune în pericol sistemul bancar din R. Moldova. Ne întrebăm: Ne integrăm în UE sau în UV a lui Putin, cedând Banca şi Aeroportul Rusiei? Suntem siguri că după cele 24,9% din acţiuni vor fi vândute şi altele, despre care se vorbeşte că Vlad Filat şi Ilan Shor le-au procurat de la Platon, astfel, statul va ramâne doar cu 1/3 din acţiuni, deocamdată” — a mai menţionat Preşedintele PL.

Valeriu Munteanu a precizat că PL s-a adresat Băncii Naţionale să revadă decizia de a pemite tranzacţionarea celor aproape 25% din acţiuni, CNPF să nu înregistreze tranzacţia şi, de asemenea, a depus un demers la Procuratura Generală — “Am scris un demers către Banca Naţională întrucât vânzarea de acţiuni din 25 aprilie 2014, s-a facut cu permisiunea Băncii Naţionale a RM. Având în vedere faptul că unele lucruri ies la iveala mai târziu, nu s-a ştiu că Preşedintele Consiliului de Admnistraţie al acestui SRL este Dmitri Medvedev, solicităm Băncii Naţionale să prevadă posibilitatea revocării hotărârii Consiliului de Administraţie nr. 26 din 6 februarie 2014, privind autorizarea acestei vânzări de acţiuni. Al doilea demers, cel mai important, este adresat Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare pentru a examina acest pachet de documente obiectiv, astfel încât să asigure, prin decizia pe care o va lua, securitatea bancară şi securitatea financiar-economică a RM. Suntem siguri că lucrurile care au ieşit la suprafaţă — un Prim-ministru a unei ţări precum este Federaţia Rusă devine un acţionar important al BEM, trebuie să-i puna în gardă pe cei care sunt obligaţi sa vegheze asupra lucurilor din piaţa financiară în republică. Ultimul demers este către Procuratura Generală, care este inactivă în acest sens, pentru că din informaţiile pe care le avem există doar dosar penal pe activitatea fostei conduceri a BEM, nu şi un dosar penal pe marginea procedurii din august, anul trecut, atunci când reprezentanţii statului au hotărât să facă o nouă emisie de acţiuni, apoi, tot ei, au hotărât ca statul să nu participe, iar cota statului s-a micşorat cu peste 20 % — procente ce au ajuns în mâinile Guvernului Federaţiei Ruse. Noi considerăm că aceasta este o trădare de patrie, conform art. 337 din Codul Penal, căci prin acţiunile premeditate a unor reprezentanţi ai statului s-a acordat altui stat un domeniu foarte important şi sensibil — sistemul bancar”.

Mihai Ghimpu a mai completat că actuala Coaliţie de guvernare vorbeşte despre implementarea standardelor europene, dar dă în mainile Rusiei cea mai importantă Bancă din R. Moldova. “După alegeri vom reveni la aceste probleme grave- BEM, Aeroport şi celelalte neconstituţionalităţi, pentru că nu putem trece cu vederea asemenea fraude. Cetăţenii trebuie să se maturizeze politic şi la viitoarele alegeri sa nu permită celor care au furat să vină la guvernare” — a conchis Preşedintele PL.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Liberalismul este calea pentru un trai mai bun Mihai Ghimpu şi Ion Apostol vor participa la Şedinţa Consiliului şi Întrunirea Electorală ALDE Party la Viena, Austria