Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Valeriu Munteanu: V.V. Filat se ruşinează cu concetăţenii săi!

|versiune pentru tipar||
PL / 18 iunie 2014
Partidul Liberal

Recent liderii ghindei zăcute au lansat cu mare fast şi cu multă seriozitate Planul PLDM 2020. Responsabilităţile profesionale m-au obligat să verific ce “operă inedită şi izbăvitoare” a mai născut, în zi de vară, acest partid înfrăţit cu scandalul şi cu jumătăţile de măsură.

Broşura, tipărită în mii de exemplare, pe hârtie lucioasă şi scumpă, impregnată cu zeci de poze preluate de pe shutterstock.com (Un exemplu, Alt exemplu, Încă un exemplu), cu “oameni virtuali”, îmi aminteşte de revistele unei secte religioase, ilustrate în mod pregnant cu imagini, unde oamenii, se joacă prieteneşte cu leii şi tigrii.

Filat a ales să ilustreze Republica Moldova anului 2020, cu ajutorul unor poze cumpărate de pe internet (dacă desigur nu le-a preluat în mod abuziv), cu familii, copii şi tineri din alte ţări, pentru că, cel mai probabil, familiile, copiii şi bătrânii noştri nu sunt pe placul acestui partid, care încearcă să ne convingă că iubeşte atât de mult Republica Moldova, încât… se ruşinează de ea. Este dezonorant că PLDM nu a catadicsit să folosească în materialele sale publicitare imaginea originală, naturală a moldovenilor noştri, dând prioritate unor “oameni imaginari”. Ar fi bine ca la toamnă oamenii noştri să-l servească pe V.V. Filat doar cu “voturi imaginare”.

Prima lectură a acestui aşa-zis “document” mi-a lăsat impresia că am în faţă doar partea introductivă a unui program de politici, scris foarte stângaci şi superficial, iar “pe alocuri” alternează cu un stil specific compunerilor despre vacanţa de vară, a elevilor de clasa IV. Lecturarea repetată a “operei” m-a dezamăgit şi mai mult.

Adevăratele intenţii ale PLDM se vad cel mai bine în Capitolul III “Un viitor european”, unde la loc de frunte este prezentată relaţia Republicii Moldova cu Federaţia Rusă, patria spirituală a autorilor: “PLDM consideră prioritară menţinerea relaţiilor strategice cu Federaţia Rusă şi cu toate statele vecine”, se spune în propoziţia a doua a acestui capitol. De aici, putem desprinde două “idei călăuzitoare” ale politicii verzi: 1. Mergem spre UE, dar fără să rupem cordonul ombilical cu Federaţia Rusă 2. În relaţia cu vecinii, pentru PLDM există “Federaţia Rusă” şi “toate statele vecine”, de parcă guvernanţii nici nu au auzit de România şi Ucraina, fraţii şi respectiv vecinii noştri. (Apropo, în tot textul nu există nici o referinţă la România, în schimb sunt mai multe referinţe linguşitoare despre Federaţia Rusă).

În compunerea-verde se vorbeşte despre faptul că în 2020, Republica Moldova, urmează să devină membru al Uniunii Europene, dar nu se vorbeşte nimic despre părăsirea CSI (propusă de Partidul Liberal), ori, cel mai probabil, liberal-democraţii, consideră că vom putea să fim concomitent membri ai UE şi ai CSI, cred că astfel de “adevăruri verzi” pot fi susţinute doar în faţa unor “oameni virtuali”, cumpăraţi de pe internet.

Aşa-zisul document istoric, nu conţine nici o referinţă la aderarea Republicii Moldova la NATO, ori dacă liberal-democraţii consideră că UE va hrăni Republica Moldova, fără să aibă siguranţa unei zone proprii de securitate, atunci sunt extrem naivi, sau îi consideră naivi pe oamenii noştri, de care liberal-democraţii se ruşinează atât de mult, încât îşi aleg modele “mai fotogenice”, împrumutate din spaţiul virtual.

Din păcate nu am găsit în “document” nici o referinţă (şi nici o imagine cumpărată de pe internet) la clasa politică, cum vor arăta politicienii din PLDM (dar şi ceilalţi), în 2020 — se vor schimba aceştia, vor corespunde aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova? sau vor rămâne, în continuare, crăcănaţi între CSI şi EU, cu ochii la Bruxelles, dar cu gândul (şi sufletul) la Moscova; guvernând prin telefon, nu în baza legii, dând oamenii “cu capul de asfalt şi de pereţi”…?

P.S. Zilele acestea am văzut un spot video, din cadrul unei campanii împotriva manipulării, realizată de Asociaţia Presei Independente, prin care se încearcă să fie reduse efectele manipulării informaţionale. Acest spot minunat mi-a amintit de spotul de promovare al Planului PLDM 2020, care este o veritabilă mostră de manipulare… doar că în varianta video…au fost folosiţi şi oameni din Republica Moldova, probabil era prea mare cheltuială de bani, pentru a invita actori de la Hollywood sau cel puţin de la Bollywood.

Sursa: www.pl.md

Dorin Chirtoacă, Primarul General al mun. Chişinău — responsabil în faţa chişinăuienilor PL a organizat Campionatul raionului Străşeni la minifotbal