Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Victimele deportărilor comuniste, comemorate de liberalii din Orhei

|versiune pentru tipar||
PL / 9 iulie 2014
Partidul Liberal

Duminică, 6 iulie 2014, liberalii din Orhei au comemorat victimele celui de-al doilea val al deportărilor comuniste. La eveniment au participat şi Sergiu Miron, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Orhei, Roman Boţan, Viceprimarul oraşului Orhei, membru al Partidului Liberal, consilieri raionali şi locali ai PL, membri şi simpatizanţi ai partidului, precum şi persoane care au avut de suferit, care au trecut prin calvarul deportărilor şi rude ale victimelor deportărilor.

În discursul său, Sergiu Miron a menţionat că ziua de 6 iulie este una tragică pentru neamul nostru şi că acest adevăr trebuie să fie cunoscut. “Să nu tragi nişte învăţăminte în urma ororilor care s-au produs în 1941 şi 1949, înseamnă să nu ai nicio responsabilitate pentru viitorul acestui pământ şi pentru viitorul poporului nostru”, a declarat Sergiu Miron.

În aceeaşi ordine de idei, Roman Boţan, viceprimarul oraşului Orhei, a subliniat că administraţia locală va fi prezentă de fiecare dată la evenimentele organizate cu prilejul comemorării victimelor deportărilor şi de condamnare a regimului comunist totalitar. “Sunt convins că va veni timpul când regimul comunist, ca şi regimul fascist, va fi condamnat. Şi atunci ne vom putea organiza şi trăi viaţa în alte condiţii. Pentru aceasta merită să venim aici şi să cinstim memoria celor care au fost deportaţi” — a menţionat Roman Boţan.

Victimele deportărilor din Orhei, care au participant la mitingul de comemorare, şi-au adus aminte de acele vremuri cu lacrimi în ochi şi durere în suflet. “Consecinţele deportărilor le-am simţit tot timpul. Am fost destituiţi din funcţii, am dus zile grele şi foame”, au povestit unii dintre cei care au fost deportaţi în noaptea de 5–6 iulie 1949.

Amintim, acţiuni de comemorare a victimelor celui de-al doilea val de deportări au fost organizate de către liberali şi la Chişinău, la Monumentul din Scuarul Gării Feroviare, dar şi la Bălţi, Cimişlia, Anenii Noi, Hânceşti, Şoldăneşi ş.a.

Liberalii din Şoldăneşti i-au comemorat pe cei deportaţi

Pe 6 iulie 2014, Organizaţia Teritoriala a Partidului Liberal din Şoldăneşti a depus flori la monumentul instalat în scuarul gării feroviare din or. Şoldăneşti şi au comemorat victimele celui de-al doilea val al deportărilor regimului comunist din 5–6 iulie 1949.

La acţiunile de comemorare au participat Leonid Paerele, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Şoldăneşti, Valentin Badan, responsabil din partea Biroului Politic al PL de activitatea OT PL Şoldăneşti, membrii Biroului Permanent al OT PL Şoldăneşti, Preşedinţii Organizaţiilor Primare PL din raionul Şoldăneşti, primari, deportaţi şi rude ale acestora.

Leonid Paerele, Preşedintele OT PL Şoldăneşti, a menţionat la acţiunile de comemorare că “Durerea imensă, rămasă în sufletele celor care au suferit, nu poate fi dată uitării, iar nedreptatea cu care au fost trataţi le-a lăsat celor care au trecut prin aceste chinuri o amprentă pentru toată viaţa. Doar asumându-ne adevărul şi promovând dreptatea, Republica Moldova va putea merge cu capul sus înainte, doar aşa părinţii şi buneii noştri vor dormi în pace ştiind că au urmaşi vrednici pe care i-au lăsat în urmă pe aceste plaiuri româneşti”.

Valentin Badan a menţionat că ceea ce s-a întâmplat cu neamul românesc din Basarabia nu va fi dat uitării niciodată, calvarul deportărilor fiind întipărit chiar şi în memoria urmaşilor celor deportaţi — “Părinţii şi buneii noştri s-au întors din Siberia bolnavi şi istoviţi, mulţi dintre ei nici nu au avut dreptul să se întoarcă în satul lor de baştină. În memoria celor care au fost deportaţi trebuie să păstrăm flacăra memoriei veşnic aprinsă. Să nu uităm de aceste evenimente din trecutul nostru, căci un popor fără trecut nu are viitor”.

După eveniment a urmat o slujbă de pomenire a numeroaselor familii deportate, oficiată de un sobor de preoţi din Şoldăneşti.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Caravana “O carte de acasă” a ajuns şi la Padova Şedinţă de lucru a Organizaţiei Femeilor Liberale din municipiul Chişinău