Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu E.S. William H. Moser, Ambasadorul SUA în R. Moldova

|versiune pentru tipar||
PL / 2 septembrie 2014
Partidul Liberal

Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, a avut astăzi, 2 septembrie 2014, o întrevedere cu E.S. William H. Moser, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, la sediul central al Partidului Liberal.

Oficialii au abordat mai multe chestiuni importante şi actuale pentru Republica Moldova, inclusiv situaţia socială şi politică din republică, războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi eventualele repercursiuni pe care le poate avea asupra Republicii Moldova, ultimele acţiuni şi evenimente din politica internă a republicii, dar şi despre cele mai recente activităţi ale Partidului Liberal şi priorităţile PL-ului pe termen lung şi scurt.

Întrucât pe data de 30 noiembrie 2014 vor avea loc alegeri parlamentare în Republica Moldova, Mihai Ghimpu a discutat cu Ambasadorul SUA în R. Moldova şi despre rezultatele sondajelor de opinie publică în legătură cu aceasta. Despre care E.S. William H. Moser a menţionat că “politicienii cu experienţă cunosc ca sondajele arată o viziune generală, dar nu indică rezultatele finale”. La acest subiect, Preşedintele PL a opinat că “în pofida divergenţelor din PCRM, nu avem destule argumente să susţinem că PCRM nu mai este o ameninţare. Pentru că nu vedem acest număr de oameni, care se consideră ca i-a pierdut PCRM, la un alt partid”.

E.S. William H. Moser a accentuat că Republica Moldova nu trebuie să se abată de la drumul spre Uniunea Europeană — “Viitorul european şi menţinerea unei guvernări democratice trebuie să fie principalele priorităţi ale republicii. La fel de importante sunt şi reformele, care ar trebui să fie implementate eficient, astfel încât să îmbunătăţească situaţia socială şi economică din R. Moldova”. Preşedintele Partidului Liberal a precizat că pe lângă aceste priorităţi, R. Moldova trebuie să tindă spre aderarea la NATO — “aderarea la NATO reprezintă o altă prioritate pe care o promovează doar Partidul Liberal. Este de la sine înţeles că dacă Georgia sau Ucraina ar fi fost state membre NATO, Rusia nu s-ar fi implicat în politicile lor interne şi nu ar fi declanşat războaie în aceste ţări. Noi, Partidul Liberal, ne-am propus să promovăm cât mai insistent aderarea la NATO şi să le explicăm oamenilor importanţa şi necesitatea aderării la această structură. Dar, bineînţeles, pentru aceasta avem nevoie şi de adoptarea unei noi Constituţii”.

Cu privire la situaţia din Ucraina, Mihai Ghimpu a accentuat că “pentru R. Moldova este important ca Ucraina să nu renunţe la viitorul ei european şi să câştige acest război provocat de Rusia. Pentru că Federaţia Rusă fără Ucraina nu mai este o forţă mondială, iar Kremlinul este conştient de acest lucru, de aceea şi au provocat acest război! Aşa cum a spus şi Dorin Chirtoacă — Ucraina apără acum independenţa tuturor republicilor ex-sovietice!” E.S. William H. Moser, Ambasadorul SUA în R. Moldova, a opinat că sancţiunile aplicate Federaţiei Ruse de către SUA vor avea consecinţe asupra economiei statului rus, chiar dacă V. Putin manifestă, aparent, indiferenţă faţă de ele.

Cei doi oficiali au abordat şi alte subiecte, printre care situaţia dinaintea campaniei electorale, activitatea PL-ului în diasporă ş.a.

Mihai Ghimpu a transmis un mesaj de mulţumire şi recunoştinţă Ambasadorului SUA în R. Moldova pentru susţinerea acordată Republicii Moldova întru parcurgerea cu succes a drumului ei european şi, întrucât la 14 septembrie va avea loc al IV-lea Congres al Partidului, l-a invitat pe E.S. William H. Moser la eveniment.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md

Liberalii din sect. Râşcani — consolidaţi şi interesaţi de problemele locuitorilor din sector Zilele naţionale ale RM, sărbătorite de cluburile liberale din Europa