Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liberalism şi Integrare Europeană — Conferinţă Internaţională organizată de Partidul Liberal şi ISL, cu susţinerea ALDE

|versiune pentru tipar||
PL / 13 septembrie 2014 | 
Partidul Liberal

Fostul Raportor în Parlamentul European pentru Republica Moldova, Sir Graham Watson, Preşedintele ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa), şi actualul Raportor în Parlamentul European pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius, au venit într-o vizită la Chişinău pentru a participa la Conferinţa Internaţională “Liberalism şi Integrare Europeană”, organizată de către Partidul Liberal şi Institutul de Studii Liberale, cu susţinerea ALDE.

În calitate de invitaţi au participat şi Daniel Kaddik, Directorul Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud, şi Mindaugas Kacerauskis, Ofiţer Politic, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova.

În cadrul Conferinţei Internaţionale, Graham Watson, Preşedintele ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa), fostul Raportor în Parlamentul UE pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius, Deputat în Parlamentul European, Raportor în Parlamentul UE pentru Republica Moldova, şi Conducerea PL — Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte al PL, Corina Fusu, Vicepreşedintă a PL şi Veaceslav Untilă, Vicepreşedinte al PL — au susţinut o conferinţă de presă cu tema: “Integrarea Republicii Moldova în UE în noul context geopolitic”.

În cuvântul de deschidere, Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, a accentuat: “Este pentru prima dată în Republica Moldova când avem alături atât fostul Raportor în Parlamentul European pentru R. Moldova, cât şi actualul: Sir Graham Watson, Preşedintele ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa), şi Petras AUSTREVICIUS, Deputat în Parlamentul European”.

Mihai Ghimpu a mai menţionat: “Faptul că astăzi avem Libera Circulaţie şi Acordul de Asociere este în mare măsură meritul Excelenţei Sale Sir Graham Watson. Eu sunt convins că Dânsul se implică pentru ca R. Moldova să meargă cu paşi concreţi şi siguri spre integrarea în marea familie europeană. Astăzi avem o Conferinţă Internaţională, iar aceasta este, de asemenea, pentru prima dată în R. Moldova”.

Referindu-se la subiectul conferinţei de presă, Preşedintele PL a enunţat: “Dacă nu funcţionează valorile liberale, nu poţi vorbi de democraţie. Iar noi, la fel ca şi toţi liberalii din lume, am fost şi ramânem a fi motorul, locomotiva progresului pe acest pământ. Nu întotdeauna cel care este promotor de idei noi are un succes mai mare, dar cert este faptul că fără astfel de oameni, precum suntem noi,liberalii, n-ar exista progres. Anume liberalismul şi valorile liberale vor duce Republica Moldova în marea familie UE!”

Mihai Ghimpu a adresat şi un mesaj de mulţumire invitaţilor: “Aduc sincere mulţumiri E.S. Graham Watson, D-lui Petras Austrevicius şi, nu în ultimul rând, d-lui Daniel Kaddik, Directorul Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud, fundaţie care ajută ca R. Moldova să progreseze şi să fie respectate pe deplin drepturile omului”.

Corina Fusu, Vicepreşedintă PL, a menţionat importanţa conferinţei de presă pentru a informa cetăţenii republicii despre integrarea RM în UE, ţinând cont de noul context geopolitic — “Am decis să organizăm această conferinţă de presă înainte de începerea Conferinţei Internaţionale pentru a informa opinia publică despre cât de importantă este integrarea europeană pentru cetăţenii noştri şi care este rolul liberalilor în acest proces dificil”. Dânsa a mai enunţat că “referindu-ne la noul context geopolitic, creat din cauza Federaţiei Ruse, Republica Moldova trebuie să fie atentă şi să urmeze consecvent cursul european. Este adevărat ca ziua de astăzi o putem considera istorică pentru că prima oară participă la aceeaşi conferinţă de presă doi raportori în Parlamentul European pentru Republica Moldova — Sir Graham Watson şi Dl Petras Austrevicius”.

E.S. Sir Graham Watson, Preşedintele ALDE, şi-a început discursul cu un salut pentru participanţi în limba română — “Bună ziua!”

“Vă mulţumesc foarte mult pentru invitaţia DVS aici, astăzi. În calitate de Preşedinte ALDE şi fost Raportor în Parlamentul European pentru Republica Moldova, am vizitat această ţară cu mai multe ocazii şi trebuie să declar că Moldova ocupă un loc special în inima mea. Eu sunt din Scoţia, iar Scoţia şi R. Moldova au foarte multe în comun — o istorie bogată în tradiţii, împart o limbă comună cu vecini puternici şi, de asemenea, o cultură comună. Scoţia va lua în curând o decizie importantă la referendum, Moldova în curând va vota din nou la alegerile parlamentare pentru a-şi decide viitorul. În Scotia, noi ştim că viitorul nostru înseamnă să fim cetăţeni ai UE şi sper că cetatenii Republicii Moldova ştiu că şi viitorul lor este în UE. Sunt mandru ca în PL regăsim o voce puternică pentru integrarea europeană. De când aţi devenit membri ALDE (2010), cooperarea noastră continuă să fie productivă, iar conferinţa de astăzi este un exemplu foarte bun în acest sens. Anul acesta, datorită şi eforturilor DVS, Republica Moldova a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană pentru a avea un viitor liber şi democratic în Uniunea Europeană. Din acest an cetăţenii RM pot circula fără vize în UE, acesta o realizare mare…

Voi, liberalii din R. Moldova, aţi avut un rol crucial în promovarea valorilor democratice, respectarea legii, drepturilor omului, demnităţii, economiei libere…

Fiecare cunoaşte pericolul rusesc, iar pentru ca Moldova să-şi continue cursul european sunt importante alegerile din acest an” — au fost principalele idei ale discursului E.S. Sir Graham Watson, Preşedintele ALDE, fostul Raportor în Parlamentul European pentru R. Moldova.

Actualul Raportor, Petras Austrevicius, Deputat în Parlamentul European, a accentuat: “Cetăţenii Republicii Moldova merită să trăiască într-un stat stabil, în siguranţă şi pe deplin democratic, acolo unge legea şi drepturile omului sunt respectate pe deplin”. Dl Austrevicius a mulţumit fostului Raportor în Parlamentul European pentru RM pentru contribuţia şi eforturile Dumnealui ca să apropie mai mult Republica Moldova de Uniunea Europeană şi a dat asigurări că va face tot ce-i stă în puteri pentru ca R. Moldova să continue cursul european şi să se integreze în UE.

“Moldova Liberă, în Europa Liberă!” — afirmaţia aparţine lui Dorin Chirtoacă, care a precizat că acest slogan l-a gândit spontan, aflându-se la această conferinţă şi în acest format. “Europa este cu adevărat liberă şi unită, Moldova are şansa să devină liberă şi unită în cadrul UE! Este o provocare pentru noi toţi ceea ce va avea loc în urmatoarele 78 de zile, pentru că în funcţie de aceasta, Republica Moldova ar putea avea soarta Lituaniei, Estoniei, Letoniei, sau soarta Luganskului, Doneţkului sau a Crimeii”, a continuat Prim-vicepreşedinte PL, Dorin Chirtoacă.

Veaceslav Untilă, Vicepreşedinte al PL, Director Executiv al Institutului de Studii Liberale(ISL) a accentuat că evenimentul în cauză este cel mai impunător eveniment al ISL-ului de până acum. Veacesla Untilă a vorbit şi despre necesitatea şi importanţa desfăşurării Conferinţei Internaţionale, în contextul în care situaţia geopolitică s-a schimbat în ultima perioadă. Dânsul a mulţumit invitaţilor pentru că au acceptat să participe şi să susţină desfăşurarea unei astfel de conferinţe.

La Conferinţa Internaţională “Liberalism şi Integrare Europeană” a participat Conducerea Partidului Liberal — Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, Anatol Şalaru şi Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinţi ai PL, Corina Fusu, Valeriu Munteanu, Veaceslav Untilă, Veronica Herţa, Lilian Carp, Mihai Moldovanu, Victor Culicovschi — Vicepreşedinţi ai PL, precum şi Preşedinţii Organizaţiilor Teritoriale ale Partidului Liberal şi Conducerea Organizaţiei de Femei a PL şi a Tineretului Liberal.

În cadrul Conferinţei au fost puse în discuţie următoarele subiecte: Acordul de Asociere în contextul relaţiilor UE-Rusi, Parteneriatul Estic: următorii paşi în relaţia UE-Republica Moldova după liberalizarea regimului de vize; Reforme Liberale şi Europene în administrarea Municipiului Chişinău ş.a.

Menţionăm, Conferinţa Internaţională a fost organizată de Partidul Liberal şi Institutul de Studii Liberale, cu susţinerea ALDE(Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa), PL fiind membru ALDE, şi Fundaţia Friedrich Naumann, cu care PL are o strânsă relaţie de colaborare.

Sursa: www.pl.md

Liberalii au comemorat 13 ani de la atacurile teroriste din SUA Mihai Ghimpu — reales de Cogresul IV în funcţia de Preşedinte al Partidului Liberal