Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu — reales de Cogresul IV în funcţia de Preşedinte al Partidului Liberal

|versiune pentru tipar||
PL / 14 septembrie 2014 | 
Partidul Liberal

Cu 1694 de voturi PRO, 14 voturi “ÎMPOTRIVĂ” şi 23 de abţineri, din 1740 de delegaţi înregistraţi la Congresul IV al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a fost reales în funcţia de Preşedinte al Partidului astăzi, 14 septembrie 2014.

Sir Graham Watson, Preşedintele ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa), fostul Raportor în Parlamentul European pentru Republica Moldova, Cristian Adomniţei, Preşedintele Consiliului judeţean Iaşi, lider PNL, Daniel Kaddik, Directorul Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est şi Jochim Franz, Consilier Politic ALDE — au fost invitaţii de onoare ai Congresului IV al PL.

Delegaţii la Congres au onorat imnul Partidului Liberal “Libertatea — floare a speranţei”, versuri: Simion Ghimpu, muzică: Anatol Dumitraş, interpretat de corul Moldova, dirijor Valentin Budilevschi, ulterior Congresul şi-a început lucrările, adoptând, în unanimitate, ordinea de zi.

Pentru desfăşurarea lucrărilor Congresului, delegaţii au ales Comisia de numărare a voturilor, Comisia de validare a voturilor, Comisia de redactare a Statutului PL şi Comisia de redactare a Programului Politic.

În cuvântul de salut, Excelenţa Sa Sir Graham Watson şi-a exprimat încrederea că PL va reuşi să ducă schimbarea până la capăt şi are întru totul susţinerea ALDE — “Dragi prieteni! Este o mare bucurie pentru mine să mă aflu, din nou, în Republica Moldova. Ieri am vorbit în cadrul Conferinţei Internaţionale, organizată de Partidul Liberal, care deşi a avut loc în cea mai mare sală a Leograndului, totuşi era prea mică pentru numărul de participanţi. Eu văd că sunteţi puternici, că DVS reprezentaţi spiritul Republicii Moldova, trecând de la Cahul spre Briceni sau de la Nistru spre Prut…”

În discursul său, Sir Graham Watson s-a referit şi la alegerile parlamentare din Republica Moldova din toamna acestui an: “DVS staţi în faţa unei alegeri şi au mai ramas 77 de zile. Deci, 77 de zile pentru a spune oamenilor mesajul liberalilor, 77 de zile pentru a le explica şi a-i convinge! Sunt sigur că vă amintiţi cât de grele au fost alegerile din 2009–2010, alegeri care nu au fost câştigate uşor. De data aceasta provocările, dificultăţile vor fi şi mai mari, în primul rând, pentru că oamenii au vazut/auzit multe lucruri promise, dar puţine realizate. În al 2-lea rând, pentru că unii din cei care sunt la guvernare au refuzat să implementeze reforme, au crescut nepotismul şi au dezvoltat schemele de corupţie. În această campanie DVS aveţi răspunsuri pentru Moldova şi aveţi cu ce veni la oameni….

Prin urmare, aceste 77 de zile sunt cruciale, ele sunt importante pentru a ajunge la rezultatele scontate. Trebuie să le spuneţi oamenilor de ce PL este alegerea corectă! Liberalii din întreaga Europă stau în spatele vostru şi vă susţin!”

Cristian Adomniţei, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, a dat citire mesajului Preşedintelui Partidului Naţional din România, Klaus Werner Iohannis — “Dincolo de aceste eforturi reuşite ale elitelor politice de la Chişinău, la care aţi contribuit din plin, nu pot fi uitate nici eforturile pe linia identităţíi naţionale ale Partidului Liberal, ale liderilor acestuia — Dl Preşedinte Mihai Ghimpu şi Dl Prim-vicepreşedinte Dorin Chirtoacã. Dumneavoastră, liberalii, sunteţi cei care aţi afirmat cel mai puternic că drumul european al Republicii Moldova nu poate evita România cu niciun preţ. Sunteţi cei care aţi făcut din apropierea dintre cele două maluri ale Prutului o miză politică majoră. În acest context, este de remarcat ziua de 17 septembrie 2013, când cinci membri ai Partidului Liberal au depus o sesizare la Curtea Constituţională în care se solicită acesteia să se pronunţe dacă «Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova — documentul fondator al însuşi statului Republica Moldova — face sau nu corp comun cu Constituţia». La 5 decembrie 2013, Curtea Constituţionalã v-a dat câştig de cauză. De aici rezultă, fără putinţă de tăgadă juridică, că denumirea corectă şi unică a limbii vorbite in Republica Moldova este limba română, aşa cum este stipulat in Declaraţia de Independenţă. Nu mai poate exista nicio altă interpretare şi acest fapt reprezintă mult pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului”.

Cu un mesaj pentru delegaţii la Congresul IV al PL a venit şi Daniel Kaddik, Directorul Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud-Est: “Sunt bucuros să văd că PL susţine oamenii tineri din partid şi femeile, şi văd un potenţia mare în acest partid. Sunteţi puternici şi aveţi prieteni în diferite părţi ale lumii care sunt gata să vă ajute. Sunt impresionat să văd atât de mulţi oameni care luptă pentru libertate! Liberali pe care i-au unit valorile şi principiile liberale! Principii care, de altfel, vă definesc — economia de piaţă, supremaţia legii, lupta împotriva corupţiei şi responsabilitatea. Este important să vorbim de aceste valori şi să ne ghideze, la fel este important ca în Republica Moldova să domnească aceste valori, iar aceasta este misiunea Partidului Liberal, misiunea DVS! Este sarcina DVS să nu lăsaţi Moldova să nimerească iar în mâinile comuniştilor, dar nu sunteţi singuri în această luptă, pentru că Partidul Liberal este o parte a Liberalilor Europeni! Vă asigur de suportul Fundaţiei Naumann şi al meu personal, noi vrem să vă ajutăm să deveniţi cel mai puternic partid din Moldova, pentru că noi credem în DVS, şi eu cred în DVS!”

Un mesaj de felicitare pentru participanţii la Congres a venit şi din partea Preşedintelui Liberalei Internaţionale, Juli Minoves, care a fost citit de Sergiu Boghean, ofiţer internaţional al PL.

În cadrul Congresului, Mihai Ghimpu a prezentat raportul de activitate pentru 4 ani, delegaţilor. Dânsul a decis să prezinte raportul printr-un film care cuprinde cele mai importante evenimente şi realizări ale Partidului Liberal din ultimii 4 ani de activitate pentru că “la tot ce fac, oamenii nu se deosebesc atât prin ceeea ce zic, cât prin ceea ce fac”.

“La toamnă avem cea mai mare nuntă din Republica Moldova — nunta cursului european, nuntă pe care noi trebuie s-o dansăm atât de frumos, încât toată lumea să danseze cu noi. Aşadar, vă propun ca raportul meu să-l ascultaţi şi să-l vedeţi într-un film, pentru că ceea ce auzi şi vezi e mult mai puternic, decât ceea ce doar auzi” — a mai spus Mihai Ghimpu.

După vizionarea filmului, Mihai Ghimpu a menţionat: “aţi văzut doar cele mai importante realizări ale Partidului, noi avem mult mai multe, iar aceasta se datorează nu atât mie, cât DVS, tuturor colegilor partidului, căci puterea este partidul, nu Preşedintele. Vă mulţumesc foarte mult pentru că suntem împreună, că am îmbrăţişat valorile liberale, că în momentele cele mai grele am rămas în echipă acei oameni care luptă pentru cauza naţională şi pentru oameni”.

În raportul de activitate, Mihai Ghimpu a menţionat şi ceea ce nu a reuşit să facă în activitatea lui politică: “Ce n-am reuşit eu să fac? Să-mi trădez propriul popor. Să-mi trădez colegii, alegătorii şi naţiunea din care fac parte. Să-mi cumpăr pantofi înalţi şi să-mi fac coafura la Paris. Să mint neruşinat pentru a fi primul. Să am bancă. Să am avion şi aeroport. Să am vilă în Miami şi în codrii Moldovei. Şi, în sfârşit, să fiu al vostru”.

Mihai Ghimpu a punctat mai multe obiective pe care Partidul Liberal îşi propune să le realizeze: “Ce trebuie să facem? Să facem aşa încat la 30 noiembrie la putere să vină doar partide pentru UE şi NATO, aceasta înseamnă libertatea şi securitatea noastră.

Să nu permitem să avem guvernanţi bogaţi, dar cetăţeni săraci, ci să fericim cetăţenii! Democraţia este dată pentru oameni, pentru libertatea lui, pentru bunăstarea lui, şi cei care vin în funcţii trebuie să fie ghidaţi de aceste cuvinte — libertate, dreptate, adevar şi bunastare. Altfel, asta înseamnă a-ţi umili mama, tata, buneii, fraţii, rudele, concetăţenii. Noi, liberalii, n-am luptat cu comuniştii pentru ca să vină alţii care fură mai mult decât ei!

Să convingem românii moldoveni din Republica Moldova ca avem o singură limbă şi o singură naţiune — română, şi să conştientizăm cu toţii că duşmanul nostru nu e propriul popor, ci este cel care ne-a ocupat a dezbinat neamul nostru, cel care ne-a umilit de mai mult de 200 de ani şi continua să ne mai umilească şi astăzi! Iata duşmanul nostru! Nu moldovenii de dincolo de Prut, nu ardelenii, nu bănăţenii… ci cei care nu se pot împăca cu libertatea popoarelor şi astăzi împuşcă în proprii fraţi din Ucraina”.

Mihai Ghimpu a venit şi cu un apel către delegaţii Congresului: “Vă rog să ducem schimbarea pâna la capăt — aceasta înseamnă integrarea europeană şi naţională!”

Prim-vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, Primarul General al mun. Chişinău, a menţionat în discursul său că “lupta lui Mihai Ghimpu şi a familiei Ghimpu este, de fapt, viaţa Dumnealui, toată viaţa este consacrată acestei lupte. Treptat, aceasta devine şi viata mea! Personal, continui ceea ce au început mai devreme unchii mei Gheorghe şi Mihai Ghimpu”. Dorin Chirtoacă a mai spus în cadrul Congresului că “din 1991, Republica Moldova a început să devină liberă, acum, Moldova liberă trebuie să ajungă în Europa liberă! Următorul pas este ca această mişcare de eliberare naţională pe care o continuă Partidul Liberal să se transforme în mişcarea de Integrare Europeană. Moldova LIBERĂ, în Europa LIBERĂ! În 2005 şi în 2007 noi am adus schimbarea în Chişinău. În 2009 — în republică! În 2014 trebuie să ducem schimbarea până la capăt!

Ordine şi bunăstare cu PL la guvernare! Victorie pentru PL la 30 noiembrie curent!”

Raportul prezentat de către Mihai Ghimpu a fost supus dezbaterilor, astfel, alocuţiuni au avut: Anatol Şalaru, Prim-vicepreşedinte al PL, Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte al PL, Ion Cebanu, Preşedintele Tineretului Liberal, Maria Mihalcenco, Iurie Chirinciuc, Preşedintele OT PL Ungheni, Artur Gutium, Preşedintele Asociaţiei Cluburilor Liberale din Italia, Valerian Bejan, Preşedintele OT PL Teleneşti, Roman Boţan, Vice-primar al or. Orhei ş.a.

Raportul a fost aprobat de către Congres cu vot unanim.

Delegaţii Congresului au aprobat şi statutul şi programul politic al partidului.

Pentru funcţia de Preşedinte al Partidului Liberal au fost propuşi 4 candidaţi — Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă, Corina Fusu şi Valeriu Munteanu. Ultimii trei şi-au retras candidaturile în favoarea lui Mihai Ghimpu. După procedura de vot, Congresul l-a reales pe Mihai Ghimpu în funcţia de Preşedinte al Partidului cu 1694 (din 1740 de delegaţi înregistraţi) de voturi “Pro”, 14 — “împotrivă”, iar 23 de delegaţi s-au abţinut să voteze.

Dorin Chirtoacă, Anatol Şalaru şi Corina Fusu au fost aleşi în funcţia de Prim-vicepreşedinţi ai Partidului Liberal, iar vicepreşedinţi au fost aleşi — Veaceslav Untilă, Valeriu Munteanu, Veronica Herţa, Mihai Moldovanu şi Lilian Carp. În funcţia de Secretar general a fost ales Ion Apostol. Totodată, Congresul a ales membrii Consiliului Republican al PL, 153 membri.

Congresul IV al PL a adoptat şi cinci rezoluţii: Cu privire la dezvoltarea economiei şi eradicarea sărăciei; Cu privire la tineret; Cu privire la aderarea Republicii Moldova la NATO; Cu privire la diasporă şi Cu privire la combaterea corupţiei.

Mihai Ghimpu a închis lucrările Congresului cu un mesaj de mulţumire pentru încrederea acordată şi a conchis: “Numai uniţi putem fi liberi! Să ne unim în marea familie europeană, în marea familie naţională şi să aderăm la NATO! Victorie liberalilor!”

Rezoluţia Congresului al IV al Partidului Liberal cu privire la dezvoltarea economică şi eradicarea sărăciei

Delegaţii Congresului Partidului Liberal, fiind uniţi în scopul depăşirii crizei economice şi trecerii cât mai rapide la un trai decent pentru majoritatea covârşitoare a populaţiei, precum şi în scopul realizării visului de integrare de jure şi de facto în marea familie a statelor europene, constată, că actualmente, economia Republicii Moldova continuă să dea semnale tot mai grave de declin.

În situaţia actuală, constatăm că statul nostru nu a produs schimbări pozitive în dezvoltarea economică, din simplu motiv că la nivel macroeconomic s-a mers pe calea stabilirii diverselor alianţe “economico-politice”, fără a se ţine cont de necesitatea creării unor alianţe economico-ştiinţifice sau politico-ştiinţifice care în mod sigur ar fi produs rezultate mult mai palpabile.

Toate guvernele au avut o atitudine duplicitară între promisiuni şi fapte, limitându-se la interese de partid sau de grup, care au prevalat asupra intereselor cetăţenilor, neglijându-se astfel, totalmente factorul ştiinţific în căutarea căilor de dezvoltare economică.

Pentru ca economia Republicii Moldova să ia o cale reală de dezvoltare, trebuie să pornim de la schimbarea gândirii economice şi cea cu privire la atitudinea faţă de factorul uman, astfel oamenii trebuie să fie priviţi ca beneficiari efectivi ai procesului economic.

Este necesară o trecerea de la o simplă selectare a forţei de muncă, la aplicarea extensivă a metodelor de motivaţie şi valorizare a forţei de muncă, a capitalului uman în economie.

Aceste transformări esenţiale în politicile şi instituţiile statului necesită atât voinţă politică, cât şi competenţă şi expertiză.

Numai astfel poate fi asigurată trecerea de la un model economic bazat pe consum şi remitenţe, la unul bazat pe atragerea investiţiilor strategice, atât locale cât şi străine, dezvoltarea sectoarelor exportatoare de bunuri şi servicii, care vor constitui o nouă agendă de dezvoltare economică pentru Republica Moldova. Aceasta va cuprinde reforme ce trebuie realizate în toate sferele economiei reale, precum şi de dezvoltare a capacităţilor umane pentru economie, centrate pe o directivă inovaţională şi creativitate umană.

Partidul Liberal va continua schimbarea paradigmei de dezvoltare a statului şi se va implica activ în procesul amplu şi complex de reformare a economiei, cu accente logice bazate preponderent pe motivaţie materială, în loc de “recrutare selectivă”.

Partidul Liberal conştientizează că pentru edificarea unei economii sustenabile, este necesar ca productivitatea forţei de muncă să progreseze nu doar în baza noţiunii clasice de “competitivitate”, dar şi prin dezvoltarea “relaţiilor economice reciproc avantajoase”.

Eficienţa economică va fi impulsionată de creativitate, bazate pe:

Rezoluţia Congresului al IV al Partidului Liberal cu privire la tineret

Noi, delegaţii Congresului Partidului Liberal, vedem în tânăra generaţie izbânda idealurilor noastre şi a înaintaşilor noştri, progresul necesar statului, obligădu-ne să le promovăm interesele în mod prioritar.

Noi, delegaţii la Congresul IV al Partidului Liberal, considerăm că pentru redresarea situaţiei tinerilor, redarea încrederii în ziua de mâine şi a speranţei într-un viitor prosper în Republica Moldova, ne exprimăm ataşamentul faţă de tânăra generaţie care ori de câte ori a fost nevoie, a marcat destinele statului nostru prin curaj, dârzenie şi dăruire de sine, aşa ca la 7 aprilie 2009, trebuie să aducem contribuiţia noastră substanţială la realizarea următoarelor obiective:

Rezoluţia Congresului al IV al Partidului Liberal cu privire la aderarea Republicii Moldova la NATO

Partidul Liberal declară drept prioritate primordială revizuirea principiului constituţional de neutralitate şi aderarea Republicii Moldova la NATO.

Vom promova insistent acest obiectiv astfel încât acesta să fie susţinut masiv de societatea din Republica Moldova, iar după accederea la guvernare vom depune toate eforturile pentru realizarea lui.

Ţinând cont de actuala conjunctură internaţională, Partidul Liberal cere retragerea neîntârziată a armatei şi muniţiilor ruseşti din zona de est a Republicii Moldova şi, în acelaşi timp, pledează pentru prezenţa permanentă a trupelor NATO pe teritoriul Republicii Moldova, în baza Acordului Parteneriatului pentru Pace. Umbrela protectoare a NATO va asigura securitatea cetăţenilor şi integritatea teritorială a statului nostru.

Republica Moldova merită un viitor democratic în condiţii de stabilitate şi securitate, iar acest obiectiv poate fi realizat numai prin aderarea la NATO.

Republica Moldova are nevoie de NATO şi Republica Moldova va fi membru NATO!

Rezoluţia Congresului IV al Partidului Liberal cu privire diaspora

Noi, delegaţii Congresului IV al Partidului Liberal:

Ne asumăm realizarea următoarelor obiective:

Rezoluţia Congresului IV al Partidului Liberal cu privire la combaterea corupţiei

Astăzi, în Republica Moldova, dar şi dincolo de graniţele acesteia, este unanim recunoscut că anume corupţia este stăvilarul cel mai puternic în calea eradicării sărăciei şi a integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi aderarea la NATO.

Republica Moldova, odată scăpată de comuniştii retrograzi, care au construit un sistem de conducere bazat pe furtul banului public, năravurile acestora au fost preluate şi dezvoltate de cei care cu orez şi macaroane, şi-au făcut loc la guvernare ţinând în captivitate toate instituţiile statului nostru.

Corupţia, cu toate derivatele sale: darea şi luarea de mită, traficul de influenţă, comisioanele, delapidarea banului public, abuzul în serviciu, a pus stăpânire pe guvernarea Republicii Moldova, astfel încât, componentele arcului guvernamental, fiecare în parte şi toate împreună, întrunesc în mod organic caracteristicile unei grupări mafiote, concrescute cu puterea legală a statului.

Instituţii statului, în loc să trudească întru binele fiecărui cetăţean, sunt înhămate fie la carele de produs minciuni politice, întru lustruirea imaginii mult prea şifonate a “al vostrului” fie trag din greu la carele de produs milioane de euro, atât de necesare burtăverzimii moldoveneşti la procurarea posturilor TV şi Radio, ziare şi reviste, bloggeri şi bloggeriţe, analişti şi analiste, născuţi şi făcuţi pentru a servi minciuna şi banul, banul şi minciuna.

Anume incoruptibilitatea şi refuzul Partidului Liberal de a se împăca cu corupţia multă, mare şi deasă din sânul guvernării, a fost unul dintre motivele centrale pentru care am fost scoşi de la guvernare, în anul 2013, iar acţiunile ulterioare ale noii puteri, încropită prin trădare şi vânzare de suflete, printre care datul de pomană Federaţiei Ruse a Băncii de Economii şi a Aeroportului Internaţional Chişinău, demonstrează cu prisosinţă acest lucru.

Mulţi politicieni din Republica Moldova, care au îmbrăcat peste tatuajele cu secera şi ciocanul, haina integrării europene, încearcă să mintă poporul că vor să-l integreze în Europa, dar oare, cât de sinceri sunt aceşti purtători ai numelui şi spiritului lui Vladimir Ilici Lenin, când acţiunile lor obişnuite, de subjugare a instituţiilor statului, în Uniunea Europeană se măsoară în ani şi ani de puşcărie.

În acest sens este grăitor exemplul României, acolo, unde toţi cei care au băgat mâna în buzunarul statului, adică al cetăţenilor, stau astăzi la închisoare, indiferent de statutul lor anterior, fie că au fost prim-miniştri, miniştri, deputaţi, procurori, judecători, ori miliardari.

Iată de ce politicienii corupţi şi oligarhii moldoveni resping o apropiere mai mare de România, temându-se că modelul românesc al luptei anticorupţie extins în Republica Moldova îi va lăsa şi pe ei fără libertate şi fără averile făcute prin furtul banului public.

Partidul Liberal este unicul străjer sincer şi capabil, prin conduita şi exemplul liderilor şi al membrilor acestuia, să se interpună activ între dorinţa unor parveniţi politici de a secătui resursele statului în beneficiu propriu şi necesitatea imperioasă a cetăţenilor noştri de a trăi într-un stat liber de corupţie, unde toţi ar fi egali în faţa legii, indiferent de funcţie sau statut.

Având în vedere pericolul major pe care îl reprezintă corupţia pentru prezentul şi viitorul Republicii Moldova, noi, delegaţii Congresului IV al Partidului Liberal, ne asumăm:

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md

Liberalism şi Integrare Europeană — Conferinţă Internaţională organizată de Partidul Liberal şi ISL, cu susţinerea ALDE Seară de suflet pentru românii moldoveni din Torino, Italia