Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

La Pistruieni, Teleneşti, a fost inaugurat un monument în memoria victimelor regimului totalitar comunist de ocupaţie

|versiune pentru tipar||
PL / 3 noiembrie 2014
Partidul Liberal

Duminică, 2 noiembrie 2014, în localitatea Pistruieni, Teleneşti, a fost inaugurat un monument în memoria victimelor regimului totalitar comunist de ocupaţie. Monumentul a fost ridicat datorită proiectului iniţiat şi susţinut de Partidul Liberal “Un monument pentru fiecare sat”. La ceremonia de inaugurare au participat şi liderii Partidului Liberal: Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, Mihai Moldovanu, vicepreşedinte PL, Valerian Bejan, Preşedinte OT PL Teleneşti, vicepreşedinte al r. Teleneşti, Iurie Cuculescu, membru al Biroului Politic al PL, Mihai Paşcovschi, vicepreşedinte TL, candidat PL la funcţia de deputat, Anton Moraru, profesor universitar, doctor habilitat în ştiinţe istorice, şi Maria Mihalcenco, Primar PL al localităţii Pistruieni, Teleneşti.

Dupa serviciul divin de sfinţire a monumentului, ţinut de preotul localităţii, liderii PL au venit cu câte un mesaj pentru participanţii la eveniment.

Mihai Moldovanu a accentuat că doar Partidul Liberal luptă cu adevărat împotriva regimului totalitar comunist şi nu este indiferent faţă de tragedia neamului — “În r. Teleneşti au fost ridicate în mai multe localităţi monumente în memoria victimelor regimului comunist. Astăzi, dragi cetăţeni, inaugurăm acest monument şi în localitatea DVS, pentru ca să cunoască generaţiile tinere prin ce chinuri au trecut oamenii gospodari şi nevinovaţi doar pentru că munceau şi îşi iubeau neamul. Doar Partidul Liberal are o astfel de iniţiativă şi doar noi am demonstrat că luptăm pentru adevărul istoric”.

Anton Moraru, profesor universitar, doctor habilitat în ştiinţe istorice, a relatat, pe scurt, chinurile prin care au trecut românii moldoveni din cauza regimului comunist — “Sute de mii şi milioane de victime a cauzat acest regim totalitar! Noi trebuie să avem demnitate şi să spunem acest adevăr tuturor! Deportări, foamete organizată, crime, gulaguri, închisoare! Dragi cetăţeni, eu nu-i pot înţelege pe cei care merg astăzi şi depun flori la monumentul lui Lenin, care a fost unul din cei mai mari terorişti ai lumii! Aceasta înseamnă să fii complice la crimele şi ororile săvârşite de el! Vă îndemn să ne mobilizăm şi să fim alături de oamenii care îşi iubesc neamul, care promovează adevărul istoric, care luptă cu adevărat pentru schimbare, iar aceşti oameni sunt în echipa Partidului Liberal”.

Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, a menţionat: “În fiecare localitate vrem să ridicăm câte un monument în memoria victimelor regimului totalitar comunist de ocupaţie. Ostaşii sovietici au intrat în casele noastre şi au scos cu forţa părinţii noştri, buneii, rudele, sătenii, deportându-i în Siberia. Unii au murit de foame, alţii de frig, alţii au fost împuşcaţi… Timp de 23 de ani de independenţă, la conducere am avut doar oameni care nu au avut curaj să aline durerile neamului nostru. Eu şi echipa Partidului Liberal continuăm cauza pentru care a luptat fratele meu Gheorghe Ghimpu de a ridica în fiecare sat câte un monument în memoria victimelor regimului totalitar comunist de ocupaţie. Noi continuăm lupta împotriva celor care ne-au luat limba, tradiţiile, cultura, indentitatea şi tot ce este mai sfânt — viaţa. Le mulţumesc tuturor celor care contribuie să ridicăm astfel de monumente în întreaga republică! Noi nu avem dreptul să dăm uitării ceea ce s-a întâmplat, pentru că aceasta a fost o tragedie naţională, aceasta a fost o crimă, şi dacă o laşi ascunsă în pământ, înseamnă că eşti complice. Iată de ce fiecare din noi trebuie să contribuie să ridicăm aceste monumente, pentru ca să cunoască generaţiile mai tinere prin ce au trecut părinţii, buneii, consătenii”.

Maria Mihalcenco a mulţumit liderilor PL pentru susţinerea şi ajutorul pe care îl acordă localităţii Pistruieni - “Stimate D-le Preşedinte, Stimate D-le Moldovanu, vă mulţumesc pentru susţinerea pe care o acordaţi localităţii noastre. Sunteţi alături de noi şi am reuşit împreună lucruri frumoase pentru cei care locuiesc în Pistruieni! Ne-am convins de nenumărate ori că Partidul Liberal este un partid care se ţine de cuvânt şi este alături de oameni şi de problemele lor! Cu această ocazie invit locuitorii din Pistruieni să aibă încredere şi de această dată că doar PL va putea schimba lucrurile în bine şi va lupta pentru interesele oamenilor”.

Dezvelirea unui monument dedicat victimelor represiunilor regimului comunist în localitatea Hirova, Călăraşi

În localitatea Hirova, Călăraşi a fost inaugurat duminică, 2 noiembrie 2014, monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului totalitar comunist. La ceremonia de inaugurare au participat Valeriu Munteanu, vicepreşedinte al Partidului Liberal, Petru Cosoi, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Călăraşi, mai mulţi invitaţi din diferite localităţi din Călăraşi, victime ale deportărilor sau rude ale victimelor şi localnici. Acest monument face parte din proiectul “Un monument pentru fiecare sat”, care a fost lansat de Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, încă din perioada când exercita funcţia de Preşedinte Interimar al Republicii Moldova. Iar până în prezent, datorită Partidului Liberal, au fost construite peste 100 de monumente în localităţile în care există victime ale regimului comunist.

“Acum, locuitorii din Hirova vor avea unde aprinde o lumânare şi depune flori pentru a comemora cele 36 de persoane care au suferit din cauza regimului comunist” — a accentuat Petru Cosoi, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Călăraşi, care a mai menţionat că monumentul instalat la Hirova este al zecelea din raionul Călăraşi şi mai sunt planificate încă altele două.

Petru Cosoi a mulţumit Primarului satului şi consiliului local Hirova pentru aportul adus la ridicarea sfântului monument, dar şi pentru promptitudinea de care au dat dovadă.

Valeriu Munteanu a menţionat că Partidul Liberal şi-a asumat misiunea grea de a lupta pentru identitatea naţională, pentru adevăr istoric, pentru limbă, alfabet şi luptă consecvent pentru eliminarea consecinţelor nefaste ale regimului comunist. “Veşnică memorie eroilor care au avut de suferit pentru că-şi iubeau neamul, limba, cultura şi tradiţiile! Noi trebuie să avem grijă ca populaţia Republicii Moldova să cunoască adevărul. Este o datorie a fiecărui cetăţean ca să ne cunoaştem trecutul, pentru că fără trecut, nu există viitor” — a menţionat vicepreşedintele PL.

Valeriu Munteanu le-a mulţumit localnicilor din Hirova, Călăraşi, veniţi în număr mare, pentru că nu au uitat de tragedia neamului românesc.

“Vă chem să mergeţi alături de noi, de Partidul Liberal, în această toamnă la alegeri! Să luptăm pentru dreptate până la capăt, iar dacă pe acest pământ va triumfa dreptatea şi adevărul, le vom face, rând pe rând, şi pe celelalte. Popoarele care se respectă îşi comemorează şi cinstesc înaintaşii şi eroii, iar popoarele ce nu se respectă — trăiesc în laşitate şi minciună. Vă îndemn să cinstim memoria tuturor care au plecat în lumea celor drepţi, acesta e puţinul pe care îl putem face astăzi pentru suferinţele îndurate de buneii şi părinţii noştri în acei ani! Fiecare cetăţean trebuie să cunoască istoria tragică a poporului nostru, iar această misiune grea ne-am asumat-o noi, liberalii. Noi ne cunoaştem trecutul şi vom continua să luptăm pentru adevărul istoric, pentru dreptatea acestui popor care a suferit prea mult şi care merită să-şi construiască un viitor european” — a menţionat Valeriu Munteanu.

Monumentul a fost sfinţit de Părintele Valeriu din localitate, care la final a mulţumit reprezentanţilor Partidului Liberal pentru respectul pe care-l poartă victimelor represiunilor regimului comunist, care prin pătimirea lor au dat exemplu de demnitate naţională, curaj şi dragoste pentru valorile naţionale şi credinţa ortodoxă.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md

S-a stins din viaţă un mare OM, PATRIOT şi APĂRĂTOR al neamului românesc! Conducerea PL a avut o întrevedere cu Delegaţia SUA în R. Moldova, condusă de Daniel P. Vajdich