Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Un monument dedicat victimelor regimului totalitar comunist a fost inaugurat în s. Molovata, Dubăsari

|versiune pentru tipar||
PL / 28 noiembrie 2014
Partidul Liberal

Astăzi, 28 noiembrie 2014, în s. Molovata, Dubăsari, a avut loc inaugurarea monumentului în memoria victimelor regimului comunist totalitar de ocupaţie. Monumentul a fost ridicat datorită proiectului iniţiat şi susţinut de Partidul Liberal “Un monument pentru fiecare sat”. La evenimentul de inaugurare au participat Veronica Herţa, Vicepreşedinte al Partidului Liberal, candidat PL la funcţia de deputat în Parlament, Natalia Lipca, Inspector în cadrul Direcţiei coordonarea activităţii executivului, Primăria mun. Chişinău, Ludmila Crăciun, Preşedintele OTPL Dubăsari, conducerea localităţii, locuitorii satului.

Ceremonia de comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice a demarat cu un minut de reculegere, după care a urmat o slujbă religioasă în memoria zecilor de familii care au avut de suferit de pe urmă deportărilor, oficiată de către preotul din localitate.

“Memoria celor care au fost deportaţi de către regimul comunist trebuie să o păstrăm vie printr-un monument, deoarece în acest sat au fost deportaţi foarte mulţi oameni gospodari, patrioţi, oameni care-şi iubeau neamul. Acest monument a fost ridicat sub egida Partidului Liberal, la iniţiativa Preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, iar asemenea monumente sunt ridicate în mai multe localităţi din întreaga republică. E datoria noastră să cinstim memoria celor care nu mai sunt cu noi şi care n-au avut nici o vină!” — a menţionat preşedintele OT PL Dubăsari, Crăciun Ludmila.

Veronica Herţa, Vicepreşedintă PL, a menţionat că astfel de monumente demonstrează faptul că poporul nostru nu-şi uită trecutul. “Sute de mii de oameni au fost nedreptăţiţi de regimul comunist de ocupaţie, au suferit de foame, au fost deportaţi, li s-au luat averile, iar aceste adevăruri are curajul să le spună doar Partidul Liberal. Familia mea este şi ea o victimă a regimului comunist…” Dânsa a relatat povestea tristă a familei sale, despre zilele negre prin care a trecut. Bunelul ei s-a numărat printre persoanele nevinovate care au fost deportate cu în Siberia. Acolo s-a născut şi tatăl dumneaei. “Reîntorşi în locurile natale, familia mea a jurat că niciodată nu va fi comunistă!” — a subliniat Veronica Herţa.

La sfârşitul evenimentului, deporataţii au fost invitaţi la o masă de pomenire.

“Un monument pentru fiecare sat” a ajuns şi în Hârtopul Mare, Criuleni

În localitatea Hârtopul Mare, Criuleni, a fost inaugurat un monument în memoria victimelor regimului totalitar comunist. Acesta a fost instalat la iniţiativa Partidului Liberal şi Organizaţiei Teritoriale PL Criuleni, condusă de Oleg Ogor. Monumentul face parte din proiectul “Un monument pentru fiecare sat”, lansat şi susţinut de Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal.

La eveniment au participat Valeriu Munteanu, Vicepreşedintele PL, Oleg Ogor, Preşedintele OT PL, Criuleni, Ionel Puşcaş, consilier local PL, dar şi primarul satului, Dumitru Roşca.

Monumentul a fost sfinţit de doi preoţi, iar după aceasta cei prezenţi au venit cu câte un mesaj.

Locuitorii satului Hîrtopul Mare au mulţumit întregii echipe PL, dar în mod special Preşedintelui Mihai Ghimpu, pentru implicare şi pentru că luptă pentru înlăturarea consecinţelor crimelor regimului comunist.

Şi primarul localităţii a mulţumit consătenilor săi pentru aportul adus de fiecare în parte la ridicarea sfântului monument şi a specificat că este foarte încântat de această realizare. El a mai adăugat: “PL este partidul care ţine la istoria neamului şi unicul care condamnă acţiunile de deportare ale căror efecte se resimt şi astăzi.” Tot el a invitat toată lumea la vot şi a îndemnat participanţii să voteze Partidul Liberal.

“Acum, locuitorii din Hîrtopul Mare vor avea unde aprinde o lumânare pentru a-i comemora pe cei care au suferit din cauza regimului comunist. Străduiţi-vă să fie mereu acoperit cu flori!”, a accentuat Valeriu Munteanu.

Printre cei prezenţi au fost şi câteva persoane deportate, care au povestit cu groază momentele prin care au trecut, menţionând că nu vor uita niciodată perioada respectivă.

Menţionăm că datorită acestei iniţiative a Partidului Liberal, în peste 100 de localităţi au fost inaugurate monumente în memoria victimelor regimului totalitar comunist.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md

Dorin Chirtoacă s-a întâlnit la Bucureşti cu Klaus Iohannis, Preşedintele ales al României Suntem români, deci trăim, simţim, iubim şi gândim româneşte! La mulţi ani, dragi români!