Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Suntem români, deci trăim, simţim, iubim şi gândim româneşte! La mulţi ani, dragi români!

|versiune pentru tipar||
PL / 1 decembrie 2014
Partidul Liberal
“Ne vom salva doar revenind la românism şi realizând reîntregirea neamului românesc”
Gheorghe Ghimpu

Sunt în istoria poporului român momente de mare importanţă istorică, de prestigiu, pe care n-avem dreptul să le uităm. Un astfel de eveniment este 1 Decembrie 1918 — ziua în care a fost înfăptuit idealul de veacuri al tuturor românilor: de a se reuni în hotarele unui singur stat şi de a trăi în frăţietate, pace şi fericire.

Astăzi, flacăra idealului de unitate şi de comuniune naţională arde plină de viaţă în rândurile celor care vorbesc aceeaşi limbă, au aceeaşi istorie, spiritualitate şi cultură, împărtăşesc aceeaşi credinţă. Spiritul care ne-a călăuzit la 1 decembrie 1918, ne călăuzeşte şi astăzi în mişcarea noastră către realizarea obiectivului de aderare la Uniunea Europeană şi NATO, acolo unde cetăţenii Republicii Moldova se vor regăsi alături de fraţii lor. Păstrarea şi afirmarea valorilor neamului românesc sunt obiectivele pe care Partidul Liberal le va promova şi în continuare, în pofida criticilor isterice ale comuniştilor, partidelor proruse sau ale intereselor personale sau de grup, manifestate de alţi actori politici. Crezul care ne uneşte şi ne mobilizează rămâne a fi idealul pentru care au luptat strămoşii noştri. Adevărul incontestabil este că împărţim cu România aceleaşi tradiţii, valori, limbă şi istorie!

Astăzi, în zi de sărbătoare, ne îndreptăm cu cele mai speciale gânduri către toţi cei care vorbesc, simt şi gândesc româneşte. O datorie sfântă avem — să nu uităm marile evenimente ale neamului românesc, marii bărbaţi care au făurit istoria naţională şi care şi-au pus pieptul în calea furtunii pentru realizarea celui mai măreţ act istoric al românilor — Marea Unire.

Ziua de 1 Decembrie a intrat în calendarul de suflet al istoriei noastre, este un popas de reculegere sufletească, de adâncă trăire a unor sentimente cu adevărat patriotice româneşti.

Vă dorim, dragi români, prosperitate, pace, fericire şi vom lupta pentru ca ziua adevărului — cea care ne va aduce Unire, să aline durerea şi chinurile pe care ni le-a provocat regimul comunist de ocupaţie.

Mulţumim, România, că ai fost şi eşti alături de cetăţenii Republicii Moldova.

La mulţi ani, România! La mulţi ani, poporule român!

Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal

Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe al României, a avut o întrevedere cu conducerea Partidului Liberal

De Ziua Naţională a României, 1 decembrie, conducerea Partidului Liberal a avut o întrevedere cu Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe al României. La întrevedere au participat: Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, Corina Fusu, Prim-vicepreşedintă a PL, Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte al PL, Gheorghe Brega, membru al Biroului Politic al PL şi Alina Zotea.

Dl Bogdan Aurescu a accentuat că şi-a dorit ca prima sa vizita în calitate de Ministru al Afacerilor Externe al României să fie în Republica Moldova. De asemenea, Dl Aurescu a felicitat echipa Partidului Liberal pentru rezultatele obţinute la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Preşedintele PL a mulţumit, la rândul său, Ministrului de Externe al României pentru vizita efectuată la sediul PL şi a adresat un mesaj de felicitare pentru România şi toţi românii de Ziua Naţională a României.

În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte ce ţin de desfăşurarea alegerilor parlamentare în Republica Moldova, formarea majorităţii proeuropene, priorităţile viitoarei coaliţii democratice de guvernare, viitorul european al Republicii Moldova, implementarea prevederilor Acordului de Asociere şi Liber Schimb dintre RM şi UE ş.a.

Referindu-se la scrutinul electoral din 30 noiembrie, Mihai Ghimpu a accentuat că alegerile au fost democratice, libere şi corecte şi “cel mai important este ca cetăţenii au dat dovadă de demnitate. Cu toate dezamăgirile, necazurile, problemele care îi chinuie zi şi noapte, totuşi, au votat pentru partidele în care şi-au pierdut încrederea. Acesta este un mare plus pentru republica aceasta chinuită şi osândită. Au trecut peste supărări şi au înţeles că alternativă nu este!”

Preşedintele Partidului Liberal a menţionat că în cel mai scurt timp liderii celor 3 partide proeuropene se vor aşeza la masa de negocieri pentru a discuta formarea unei alianţe de guvernare.

Ministrul Afacerilor Externe al României a accentuat importanţa implementării reformelor în Republica Moldova. Dânsul a accentuat că “aplicând prevederile Acordului de Asociere şi Liber Schimb, înseamnă reforme adevărate!”

De asemenea, s-a discutat şi despre politica la două capete, despre care atât conducerea PL, cât şi Ministrul Afacerilor Externe al României, sunt de părere că nu trebuie să-şi găsească locul, aceasta ar însemna blocarea reformelor.

“Noi suntem deschişi să vă susţinem şi să vă acordăm ajutorul în realizarea acestor proiecte, pentru ca în Republica Moldova să fie implementate reforme şi drumul ei european să continue.” — a mai precizat Dl Bogdan Aurescu.

Mihai Ghimpu a mulţumit României pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova, precizând că R. Moldova a mizat întotdeauna pe relaţiile de parteneriat dintre România şi R. Moldova.

Serviciul de presă al PL
Sursa: www.pl.md

Un monument dedicat victimelor regimului totalitar comunist a fost inaugurat în s. Molovata, Dubăsari Apel de Participare