Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

99,9% din membrii Consiliului Republican al PL au votat pentru demiterea lui Şalaru

|versiune pentru tipar||
PL / 18 decembrie 2016
Partidul Liberal

Sâmbătă, 17 decembrie 2016 a avut loc şedinţa Consiliului Republican al Partidului Liberal (CR), la şedinţă au fost prezenţi 102 membri din 163 membri.

Pe agenda de discuţii a Consiliului Republican au figurat subiecte precum:

Mihai Ghimpu, Preşedintele PL a prezentat informaţii referitoare la rezultatele obţinute de majoritatea parlamentară în decursul acestui an.

În acest context Preşedintele PL a menţionat: “Stimaţi colegi, la începutul acestui an, tot în această sală am decis împreună să facem parte din majoritatea parlamentară. Această decizie de participare la guvernare a fost una dificilă, grea şi în detrimentul imaginii noastre, dar una favorabilă pentru continuarea cursului european şi neadmiterea venirii la puterii a partidelor anti-europene, anti-româneşti şi pro-ruse. În cazul în care PL nu participa la actul guvernării se declanşau alegeri anticipate şi astăzi am fi avut nu doar un Preşedinte prorus şi antieuropean, dar şi o majoritate parlamentară cu un Guvern ca şi Preşedintele ales. Datorită deciziei adoptată de noi de a participa la guvernare s-a reuşit timp de un an să întoarcem încrederea Fondului Monetar Internaţional(FMI) şi a partenerilor externi, dar şi a donatorilor. Guvernarea actuală a început un şir de reforme sistemice, unele din ele dureroase, dar vitale. Lupta cu marea corupţie a început, iar Dstră sunteţi martori zilnic la acest fapt. Cei care au băgat mâna în buzunarul statului/cetăţeanului mai devreme s-au mai târziu vor ajunge să răspundă”.

Un alt subiect pe ordinea de zi a fost cel cu referire la situaţia internă din partid. Mihai Ghimpu, Preşedintele PL în discursul său, a informat membrii Consiliului despre acţiunile nestatutare a le Dlui Anatol Şalaru, de corupere a unor deputaţi, primari şi Preşedinţi de Organizaţii Teritoriale, pentru a părăsi Fracţiunea parlamentară şi partidul în schimbul unor favoruri şi bani. Preşedintele PL a menţionat că aceste acţiuni pe la spate orchestrate de Dnul Anatol Şalaru şi coordonate minuţios cu diferiţi interpuşi, au lovit direct în imaginea Partidului Liberal, pentru care Dnul Anatol Şalaru trebuie să poarte răspundere şi a dat citire proiectului de hotărâre pentru eliberarea din funcţia de prim-vicepreşedinte, membru al Consiliului Republican şi membru al Biroului Politic al Partidului Liberal a Dnului Anatol Şalaru.

Dnul Anatol Şalaru, prezent la şedinţă, a refuzat să răspundă la întrebările şi să asculte opiniile colegilor, inclusiv a celor care a încercat să îi corupă. După ce a citit un discurs de la tribuna centrală, Anatol Şalaru nu a avut curajul să îşi dea demisia în faţa colegilor săi, dar a aruncat cererea de demisie pe masa prezidiului şi a părăsit sala de şedinţă.

Având în vedere comportamentul neadecvat şi părăsirea şedinţei fără a răspunde colegilor de ce a acţionat murdar împotriva partidului, Consiliul Republican a decis să nu accepte cererea de demisie a Dnului Anatol Şalaru.

În conformitate cu prevederile articolelor: Art.19 (1) c), Art.53 (a)şi (t), Art.21 (1),(5),e) al Statutului Partidului Liberal,pentru acţiunile dl. Anatol Şalaru de corupere a unor deputaţi şi alţi membri ai PL, în scopul distrugerii fracţiunii parlamentare şi destructurare a PL, fapt confirmat de mai mulţi colegi de partid, pentru declaraţiile calomnioase în adresa unor colegi de partid făcute de dl. Anatol Şalaru în mass-media,pentru efectuarea de înregistrări audio în secret fără acordul membrilor biroului politic PL şi proliferarea acestora în spaţiul public, fapt ce a prejudiciat grav imaginea partidului, Consiliul Republican al Partidului Liberal a Hotărât:

  1. Se eliberează din funcţia de prim-vicepreşedinte, membru al Consiliului republican şi membru al Biroului Politic al Partidului Liberal dl. Anatol Şalaru, păstrându-i-se tot odată calitatea de membru al Partidului Liberal.
  2. Se Confirmă Hotărârea Biroului Politic PL, din 12 decembrie 2016, cu privire la retragerea sprijinului politic dl. Anatol Şalaru, în calitate de ministru al Apărării.
  3. Hotărârea adoptată se aduce la cunoştinţa tuturor membrilor partidului.

Au votat PRO — 97 membri; ÎMPOTRIVA — 1 membru; ABŢINERI — 2 membri.

Sursa: www.pl.md

Comunicat de presă al Partidului Liberal Fracţiunea PL cere crearea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea legalităţii declaraţiilor cu caracter antistatal, xenofob şi distructiv ale lui Igor Dodon