Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Mihai Ghimpu despre sinteza Raportului Kroll 2 prezentată de BNM: O bătaie de joc la adresa cetăţenilor. Vom sesiza FBI şi Departamentul Justiţiei din SUA

|versiune pentru tipar||
PL / 22 decembrie 2017
Partidul Liberal

Publicarea fragmentelor din raportul Kroll, după ce BNM a cenzurat informaţia esenţială, împreună cu numirea în Guvernul RM a lui Gaburici şi Leancă, răspunzător de furtul miliardului, înseamnă bătaie de joc de cetăţenii şi de partenerii de dezvoltare ai republicii.

Publicarea raportului Kroll în limba engleză şi înainte de sărbători devine limpede că pe jaful secolului s-a pus cruce, iar decizia aparţine lui Plahotniuc şi Dodon, cel care a promis, în campania electorală prezidenţială, că va face tot posibilul să întoarcă banii furaţi, iar acum tace mâlc.

Din ceea ce a prezentat Kroll-ul, nu este clar când s-a furat miliardul:

Atunci când în baza garanţiilor date de către Guvernul Leancă şi Gaburici, Banca Naţională a acceptat transferul banilor la nişte bănci private sau atunci când banii au fost schimbaţi în dolari SUA şi transferaţi peste hotare (în offs-hor-uri), iar Guvernul şi BNM nu au făcut nimic pentru a opri orice transfer legat de această sumă, adică de furtul miliardului.

Prezentarea raportului Kroll în sinteză, cu ascunderea datelor importante, duce la gândul că atât Guvernul, cât şi BNM au ştiut din timp despre schema pregătită pentru a fura miliardul.

Bănuim că din raportul Kroll au fost scoase următoarele informaţii:

  1. Numele administratorilor, chiar şi fictivi, ai firmelor deţinătoare a conturilor unde au fost transferaţi banii furaţi.
  2. Persoanele din BNM care au autorizat schimbarea banilor furaţi în valută străină, pentru ca să poată transfera peste hotare.
  3. Sumele care au tranzitat conturile off-shore în drum spre beneficiarii reali, fără, însă a rămâne în conturile respective.

Amintim că aceasta este o cerinţă a partenerilor de dezvoltare a RM, pentru a se stabili dacă operaţiunea furtului miliardului a fost premeditată.

Noi, considerăm că această operaţiune a fost premeditată şi jaful secolului a fost pregătit cu mult înainte, deoarece investigatorii au constatat că ordinile de plată erau deja date atunci când au ajuns banii de la BEM.

Faptul că BNM ascunde această informaţie de interes public din raport, demonstrează că şi actuala conducere este controlată politic.

Noi, Liberalii, nu acceptăm argumentele aduse, precum că Kroll ar dori confidenţialitatea raportului sau ascunderea unor informaţii, pentru că Kroll este o firmă plătită din banii BNM, şi după cum cunoaştem cel care plăteşte, acela şi comandă.

Straniu este că în sinteza făcută de BNM nu se dă nici un nume, în afară de grupul Şhor, ceea ce deja cunoaşte toată lumea.

În aşa zisa sinteză, publicată de BNM nu se spune niciun cuvânt despre manipularea banilor de la BNM şi despre schimbul valutar, din cauza că au fost cenzurate informaţii esenţiale pentru a crea confuzii în ceea ce priveşte suma de bani.

Miliardul furat se identifică ca fiind 1,14 miliarde dolari SUA, deşi suma transferată de la cele 3 bănci de la noi, în băncile letone, este de 2,7 miliarde dolari.

Astfel, apare întrebarea: De ce BNM încearcă să ascundă adevărul despre furtul secolului şi avem suma care este mult mai mare decât cea cunoscută iniţial, adică o sumă cuprinsă între 1,14 miliarde USD şi 2,7 miliarde dolari?

Faptul că Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, nu mi-a prezentat timp de un an de zile, listele celor care au beneficiat de credite neperformante şi faptul că dând publicităţii sintezei raportului Kroll fără nume, motivând că va prejudicia ancheta şi va face imposibilă găsirea banilor, sunt minciuni şi bănuiesc că Guvernatorul Cioclea îi apără pe cei care au furat miliardul.

Autorităţile nu vor să sesizeze Departamentul Justiţiei de la Washington

Autorităţile au ignorat propunerile Partidului Liberal făcute de-a lungul timpului, singurele care erau de folos pentru găsirea şi recuperarea banilor. Pentru că bandiţii au operat cu moneda americană, dolarul, legea din SUA nu numai că permite, dar şi obligă organele investigative americane să se implice, numai că de la Chişinău nu le-a cerut nimeni acest lucru, ba chiar americanii au fost refuzaţi când şi-au oferit serviciile.

Preşedintele şi Guvernul Republicii Moldova trebuiau să sesizeze Departamentul Justiţiei de la Washington, care are în subordine FBI (Biroul Federal de Investigaţii), o structură de informaţii cu acelaşi rol ca SIS din Republica Moldova, dar care are şi competenţe în străinătate. De asemenea, trebuia să sesizeze Departamentul Trezoreriei, care are în subordine OFAC — Office of Forreign Assets Control, sau în traducere românească Oficiul pentru Controlul Activelor străine.

OFAC, prin mijloace informativ-operative specifice serviciilor de informaţii găseşte în lumea întreagă conturile dictaturilor, guvernelor corupte şi ale celor care susţin terorismul, traficul de droguri, sau a celor care prezintă o ameninţare pentru politica externă a SUA. De asemenea, OFAC dispune îngheţarea acestor active aflat sub jurisdicţia SUA, adică blochează asemenea conturi bancare.

Avem informaţii credibile că americanii s-au oferit să ajute autorităţile Republicii Moldova după ce furtul miliardului a devenit public. Cei care au intrat în contact cu americanii s-au prefăcut că acceptă, dar americanii le-au cerut lucrurile elementare de care aveau nevoie pentru a găsi banii furaţi şi vinovaţii, cum ar fi numele băncii intermediare prin care s-au făcut tranzacţiile cu banii scoşi din Republica Moldova şi trimişi în lumea largă în conturi offshore. De asemenea, au cerut codurile SWIFT ale acestor tranzacţii. În acest moment, moldovenii s-au răzgândit şi le-au spus americanilor că se vor descurca singuri şi că vor găsi o firmă de investigaţii, care s-a dovedit apoi, a fi Kroll. Guvernanţii de la Chişinău s-au temut că americanii vor găsi banii şi pe cei vinovaţi.

Vreau să amintesc că noi, liberalii, am propus ca Procuratura Generală să se adreseze către departamentul de stat al SUA, OFAC, dar nu am fost auziţi, ceea ce înseamnă, încă o dată, că Guvernarea de azi, nu a dorit şi nu doreşte să fie întors miliardul şi traşi la răspundere ceea care au contribui la furtul miliardului.

De ce angajarea firmei Kroll este praf în ochi?

Kroll este doar o firmă privată.

De aceea a fost aleasă varianta alegerii unei firme private. Pentru ca conducerea Republicii Moldova şi BNM să arate că a început căutarea miliardului, dar nici să nu-l găsească. Praf în ochi.

FBI şi OFAC sunt agenţii ale Guvernului SUA. Acestea au mijloace tehnice şi informativ-operative care depăşesc cu mult posibilităţile unei firme private. Serviciile secrete americane participă regulat la schimbul de informaţii clasificate atât cu statele NATO şi UE, cât şi cu serviciile de informaţii ale statelor aliate cu SUA de pe alte continente. Americanii pot afla în timp real aproape orice informaţie din orice loc de pe planetă. De asemenea, Guvernul SUA poate îngheţa conturi din bănci aflate pe teritoriul SUA şi poate emite mandate internaţionale de arestare.

În concluzie, putem afirma:

Că în 2013 Partidul Liberal a fost exclus de la guvernare, pentru a se fura miliardul, iar în 2017, colegii Iurie Chirinciuc şi Dorin Chirtoacă, arestaţi şi învinuiţi de corupţie, pentru ca lumea să nu mai creadă ceea ce vom spune noi despre furtul miliardului şi să astfel să nu fie recuperat miliardul şi să fie traşi la răspundere cei implicaţi în toată operaţiunea de jaful secolului, fapt confirmat;i de promovarea ]n guvern a foştilor doi prim miniştri, care nemijlocit au contribui la furtul miliardului. Iurie Leancă a dat garanţia statului pentru 9, 5 miliarde iar Gaburici, pentru 6, 5 miliarde.

Să mai cerem? timpul şi atitudinea guvernării şi organelor de drept, faţă de furtul miliardului, ne demonstrează că nu mai are sens.

Singura soluţie este să scăpăm la viitoarele alegeri de actuala guvernare şi de Nepreşedintele Dodon, care după cum am spus, tace mâlc, ceea ce înseamnă, că e complice.

Totuşi, cred că cea mai bună soluţie este Unirea cu România, pentru că în cadrul României, nu s-ar fi furat miliardul şi dacă s-ar fi întâmplat, pers implicate ar fi fost trase la răspundere, iar banii, întorşi cetăţenilor.

Sursa: www.pl.md

Mai întâi limba română în Constituţie, apoi vectorul european La Mulţi Ani, Români! Mesajul Lui Mihai Ghimpu cu ocazia Anului Nou 2018 — Anul Unirii