Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia Partidului Liberal Democrat din Moldova cu privire la atacurile PPCD

|versiune pentru tipar||
PLDM / 29 februarie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Afirmaţia precum că oamenii în Republica Moldova se vînd şi se cumpără este una ticăloasă şi, în acelaşi timp, criminală. Las această afirmaţie pe conştiinţa celor care au făcut-o.

Mă gândeam la un moment dat că, poate, liderii PPCD s-au lăsat de vechea lor meserie. N-a fost să fie. Iată că povara trădării a cam şubrezit terenul de sub picioarele lor, iar parteneriatul politic “în numele interesului naţional” i-a compromis completamente, nu numai în ochii electoratului, ci şi în faţa membrilor propriei formaţiuni. Eu le-aş recomanda acestor aşa-numiţi creştini şi democraţi să nu pună pe umerii partidului pe care îl reprezint gravele probleme interne cu care se confruntă.

Să se gîndească mai bine dacă, nu cumva, acest lucru se întîmplă din cauza că liderii PPCD au deviat tragic de la aspiraţiile pe care le-au speculat pe parcursul anilor. Iar oamenii renunţă la calitatea de membru PPCD, tocmai pentru că rămân fideli unor idealuri pe care le-au urmat de peste un deceniu şi jumătate.

Partidul Liberal Democrat din Moldova şi-a asumat principii şi valori la care ţinem cu tot dinadinsul. Toate acţiunile pe care le-am întreprins au fost în văzul cetăţenilor. Oamenii ştiu să aleagă, iar alegerea lor trebuie respectată. Oamenii vin la noi şi vor veni în continuare, pentru că văd în Partidul Liberal Democrat forţa capabilă să reaşeze lucrurile în ţara noastră pe un făgaş al normalităţii. Am ascultat cu multă atenţie declaraţia scrisă de Roşca şi citită de Secăreanu şi nu am văzut altceva decît o continuare perversă a politicii lui Voronin. Indicaţiile au curs gîrlă către SIS şi alte structuri pentru a de-conspira aşa-numitul “complot anti-PPCD-ist” şi, implicit, anti-guvernare, urzit de către adevăratele partide de opoziţie.

Dragii mei creştini şi democraţi, staţi de mult timp în prezidiu alături de comunişti … staţi în continuare şi nu vă plîngeţi că oamenii se leapădă de voi. Ar fi mult mai grav, dacă cei care cred cu adevărat în democraţie şi în valorile naţionale v-ar sprijini în continuare. Ceea ce vi se întîmplă este rezultatul cîrdăşiei cu Partidul Comuniştilor, iar oamenii pleacă nu de astăzi şi nu de ieri. Drept argument vreau să vă întreb: Oare tot din vina Partidul Liberal Democrat v-au părăsit Valentin Dolganiuc, Ion Tănase, Eugen Gârlă, Zoia Jalbă, Sergiu Burcă, Ion Neagu, Valentina Cuşnir, Gheorghe Susarenco, Mihai Roşcovan şi alte mii de foşti membri şi simpatizanţi ai acestei formaţiuni?

Noi înţelegem perfect că liderii PPCD, prin acţiunile lor de denigrare, încearcă să distragă atenţia opiniei publice de la propriile probleme cu organele de drept, legate de privatizarea unor imobile în mun. Chişinău, a postului de televiziune “Euro-TV”, tipografiei “Prag-3” şi, nu în ultimul rând, problema cu misterioasa dispariţie a lui Cubreacov. Este relevant şi raportul Comisiei de anchetă, care a investigat afacerile şi proprietăţile lui Iurie Roşca. Din aceste considerente, conducerea PPCD recurge la practicile murdare, tradiţionale de execuţie civică a liderilor şi chiar a partidelor de opoziţie. Pînă în prezent nimeni nu s-a încumetat să înfrunte deschis PPCD-ul, cunoscînd metodele ne-ortodoxe ale creştin-democraţilor. Vreau să atenţionez că noi am creat Partidul Liberal Democrat tocmai pentru a asana, inclusiv, clasa politică şi suntem hotărîţi să mergem pînă la capăt. Şi o spunem deschis şi public că nu ne e frică de voi!

Vreau să accentuez încă o dată că discursul de ieri a lui Secăreanu se înscrie perfect în politica preşedintelui Voronin de a distruge partidele democratice şi presa liberă prin intermediul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Procuraturii Generale, Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei, mai nou a instanţelor de judecată şi altor organe represive. Eu cer aceloraşi structuri să verifice, dacă, nu cumva, adevărata corupere s-a produs atunci, cînd a fost demis guvernul Sturza de către PPCD-işti şi comunişti, cînd a fost modificată în anul 2000 Constituţia, lipsind cetăţeanul de dreptul de a-şi vota preşedintele şi, nu în ultimul rînd, cînd a fost aranjat votul de la 4 aprilie 2005?

Nu există nicio deosebire între ceea ce fac comuniştii şi creştin-democraţii (mă mir cum de nu l-au aplaudat ieri comuniştii pe Secăreanu. Cu siguranţă, astăzi Roşca va avea această ocazie). Alianţa de nezdruncinat este la vedere, sferele de distrugere sunt împărţite. Exemplu vorbitor este votul PPCD cu comuniştii ieri, la Leova, prin care au fost destituiţi vicepreşedintele şi secretarul raionului.

Vreau, în calitatea mea de preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova să declar cu toată responsabilitatea că nici atacurile murdare şi nici incercările de a ne intimida nu ne vor opri din drum. Misiunea noastră de a scoate Republica Moldova din criza profundă în care au adus-o guvernanţii şi sateliţii lor fideli are un masiv sprijin popular, iar mişcarea spre normalitate nu poate fi stăvilită de jocurile jalnice ale unor lideri depăşiţi.

Eu şi partidul pe care îl reprezint nu-i voi permite lui Roşca şi PPCD-ului să fie în ţara asta anchetator, procuror, judecător şi încearcă, în continuare, să fie şi călău. Pentru noi există un singur judecător — cetăţeanul, părerea lui contează, cuvîntul lui este decisiv pentru viitorul Republicii Moldova.

Vlad Filat, Parlamentul Republicii Moldova
Sursa: www.pldm.md

Comunicat de presă cu privire la tentativa de răfuială politică a regimului comunist cu postul de radio “Vocea Basarabiei” Declaraţia cu privire la acuzaţiile unor deputaţi aduse reprezentanţilor organizaţiilor teritoriale PLDM