Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Memoriu al Partidului Liberal Democrat din Moldova

|versiune pentru tipar||
PLDM / 21 mai 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova, formaţiune politică de opoziţie ataşată valorilor şi principiilor democraţiei europene şi statului de drept, constituită în condiţiile legii pe data de 25 ianuarie 2008,

exprimând, în numele a peste două zeci de mii de membri ai partidului, sentimentul de profundă îngrijorare faţă de soarta democraţiei în Republica Moldova,

adresează opiniei publice interne şi internaţionale acest Memoriu:

Sub regimul dictatorial al preşedintelui comunist Vladimir Voronin, climatul politic în Republica Moldova cunoaşte o degradare continuă şi periculoasă. În perspectiva alegerilor parlamentare din primăvara anului 2009, puterea de la Chişinău a declanşat o campanie furibundă de intimidare, defăimare şi anihilare a opoziţiei democrate, folosind pentru aceasta organele şi structurile de forţă, instituţiile publice ale audiovizualului.

Ţinta acestei campanii este Partidul Liberal Democrat din Moldova, care, în doar câteva luni de la constituire, a reuşit, prin iniţiativele şi acţiunile sale să se afirme pe scena politică şi în societate şi să obţină un larg sprijin popular.

Prezentăm, în cele ce urmează, calendarul, metodele şi geografia campaniei de represiuni politice la care este supus Partidul Liberal Democrat din Moldova.

Chişinău, 25 ianuarie 2008. Chiar în momentul înregistrării PLDM, Ministerul Justiţiei publică un comunicat de presă, care conţine acuzaţii nefondate la adresa partidului. În scurt timp, urmează alte calomnii lansate de preşedintele Voronin şi de acoliţii săi din Parlament. Ca urmare a acestor calomnii, întregul sistem represiv al statului (organele procuraturii, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informaţii şi Securitate etc.) încep acţiunile ilegale de intimidare şi persecutare pe criterii politice a membrilor PLDM. Fără niciun temei legal, sunt intentate imediat două dosare penale pe numele preşedintelui PLDM Vlad Filat şi alte două dosare cu referire la modul de înregistrare şi funcţionare a partidului. De la tribuna Parlamentului şi în media controlată de putere sunt lansate rapoarte cu o vechime de mai bine de 10 ani, asupra cărora organele de drept s-au expus deja, ceea ce denotă substratul lor eminamente politic.

Chişinău. Procuratura şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei întreprind un şir de acţiuni ilegale de intimidare a membrilor Partidului Liberal Democrat din Moldova şi a formaţiunii în întregime. Au fost audiaţi sute de membri ai PLDM. Iată cîteva cazuri concrete.

Martie 2008. Procuratura începe verificările la organizaţia de sector Ciocana din municipiul Chişinău. Câteva zile sediul organizaţiei este supravegheat în permanenţă de către un grup de persoane, reprezentînd, cel mai probabil, Ministerul Afacerilor Interne. Ulterior, la 20 martie 2008, Vasile Oprea, preşedintele organizaţiei de sector Ciocana a PLDM, membru al Consiliului Politic Naţional al partidului, este invitat la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei şi interogat asupra motivelor ce l-au determinat să adere la PLDM. În cadrul audierilor, Vasile Oprea este întrebat de ce realizează activităţi politice la sediul firmei, al cărei proprietar este, cui aparţine mobilierul din sediul firmei, dacă a primit maşină de la partid, cîţi membri are organizaţia de partid Ciocana etc. La cîteva zile, sunt interogaţi asupra motivelor aderării la PLDM şi alţi membri ai organizaţiei Ciocana.

8 aprilie 2008. Mihai Godea, prim-vicepreşedinte al PLDM, este invitat telefonic să se prezinte la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei, pe motiv că semnătura din cererea de aderare la PLDM ar fi falsă. La 9 aprilie, Mihai Godea se prezintă la CCCEC, unde este interogat de un grup de ofiţeri de urmărire penală, în frunte cu Alexandru Găină. Ofiţerii de urmărire penală nu pot prezenta o copie a cererii de aderare la PLDM a lui Mihai Godea. Respectiv, ei nu pot explica în ce fel au stabilit că semnătura pe cerere ar fi falsă.

9 aprilie 2008. Angajaţi ai Procuraturii Anticorupţie descind la grădiniţa nr. 113 din Chişinău. Ţinta lor — 9 educatoare, care se aflau în acel moment cu copiii în curtea grădiniţei. Problema nu ţine de vreo infracţiune, ci de faptul că au devenit membre ale PLDM. Procurorii Eugen Bordos şi Aurel Burlacu se instalează în biroul şefei instituţiei şi le cheamă de la geam pe educatoare la interogatoriu, dorind să afle cu ce ocazie au aderat la partid, cine a semnat cererea şi dacă li s-au oferit bani pentru asta. Din cauza emoţiilor şi a stresului, şefa grădiniţei, care nu este membru al PLDM, face o criză şi cheamă ambulanţa.

14 aprilie 2008. Vitalie Rotaru, membru al Consiliului Politic Naţional al partidului, este audiat de ofiţerii CCCEC. Vitalie Rotaru este întrebat din ce motive a devenit membru al PLDM, dacă a aderat de bună voie, ori a fost şantajat sau intimidat. Ofiţerii se interesează dacă cererea de aderare a semnat-o personal.

15 aprilie 2008. Tatiana Tataru, membru PLDM, sectorul Botanica, mun. Chişinău, este invitată telefonic să se prezinte la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei, sub pretextul că semnătura din cererea de aderare la PLDM ar fi falsă. Tatiana Tataru se prezentă la CCCEC însoţită de Vasile Culai, preşedintele organizaţiei de sector Botanica a PLDM. Ofiţerii din cadrul CCCEC o interoghează asupra motivelor şi modului aderării la PLDM.

16 aprilie 2008. Gheorghe Gavriliţă, domiciliat în mun. Chişinău, este citat de către ofiţerul CCCEC, Mihai Gorban, şi întrebat în ce condiţii a aderat la PLDM, daca a aderat benevol, de unde a luat cereri de aderare, când a luat decizia de aderare etc., dacă a fost delegat şi a participat la Congresul de constituire a PLDM şi dacă participă la şedinţele structurilor de partid din care face parte.

Procuratura şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei întreprind acţiuni ilegale de intimidare şi la sediul Partidului Liberal Democrat din Moldova.

10 aprilie 2008. La sediul PLDM descind doi colaboratori ai Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei, Mihai Gorban şi Tudor Cernavca, care prezentă autorizaţia semnată de G. Muntean, director al direcţiei generale control şi revizie din cadrul CCCEC, privind efectuarea unei revizii economico-financiare (documentul se anexează). PLDM califică această acţiune drept ilegală şi printr-o scrisoare adresată CCCEC arată că, în conformitate cu Legea privind partidele politice, doar Ministerul Finanţelor şi subdiviziunile subordonate acestuia au dreptul să întreprindă controale economico-financiare la un partid politic (documentul se anexează). Argumentele invocate de PLDM sunt confirmate ulterior de către Vasile Pascari, prim-adjunct al Procurorului General al Republicii Moldova, care, printr-o scrisoare datată cu 16.04.08 (documentul se anexează) cere Ministrului Finanţelor, Mariana Durleşteanu, să accepte includerea a doi revizori din partea CCCEC în grupul de revizori ai Ministerului Finanţelor, care urmau să verifice activitatea economico-financiară a PLDM. Cererea prim-adjunctului Procurorului General este respinsă de către ministrul Finanţelor.

17–24 aprilie 2008. La solicitarea Procuraturii Generale, Ministerul Finanţelor dispune efectuarea unui control tematic la sediul Partidului Liberal Democrat din Moldova, autorizînd-o pe Rima Sciastlivîi, controlor principal de stat al Serviciului Control Financiar şi Revizie de pe lângă Ministerul Finanţelor, să efectueze controlul (autorizaţia se anexează). În acea perioadă, PLDM avea doar 3 luni de existenţă ca persoană juridică.

Teleneşti. 28 februarie 2008, la presiunile vicepreşedintelui Parlamentului Iurie Roşca, organele Ministerului Afacerilor Interne, Centrului pentru Combaterea Corupţiei şi Crimelor Economice şi Procuraturii intervin în forţă, interogînd fără nici un temei legal membrii PLDM şi înteţind controalele la unităţile economice ce aparţin unor membri ai partidului, dar şi la primăriile, în care primarii şi-au declarat adeziunea la PLDM.

19 martie 2008. Procuratura Anticorupţie invită telefonic 11 membri ai PLDM şi îi interoghează, fără a le prezenta citaţie sau a le acorda dreptul la avocat. Sunt interogaţi asupra motivelor aderării la PLDM: Tudor Rotaru, consilier raional, Vadim Lelic, primar de Teleneşti, Alexandru Zara, consilier raional, Viorel Tataru, consilier raional, Eugen Manole, vicepreşedinte al raionului Teleneşti, Igor Botezatu, viceprimar de Teleneşti, Ştefan Roşca, primar de Zgărdeşti, Sergiu Poperecinîi, şef al direcţiei raionale de cultură Teleneşti, precum şi consilierii locali din oraşul Teleneşti- Iurie Babcenco, Stanislav Mîrza şi Iurie Darabană. La câteva zile, sunt chemaţi la interogatoriu şi celelalte 6 persoane: Iurie Ivaşchevici, Stanislav Sîrbu şi consilierii locali din Teleneşti — Vadim Startan, Igor Mirciu şi Ion Lazăr. În aceeaşi zi, Procuratura Anticorupţie verifică activitatea financiară a unor firme (SRL “LVM&TR” şi SRL “LEVAM”), ale căror acţionari sunt membrii PLDM: Vadim Lelic, primar de Teleneşti şi preşedinte al organizaţiei teritoriale Teleneşti a PLDM, Tudor Rotaru, consilier raional Teleneşti şi secretar al organizaţiei teritoriale Teleneşti a PLDM.

27–28 martie 2008. Procuratura raională Teleneşti continuă verificările financiare la SRL “LVM&TR” şi SRL “LEVAM”, de această dată este interogată şi soţia preşedintelui organizaţiei teritoriale Teleneşti a PLDM.

15 aprilie 2008. 2 colaboratori ai Procuraturii Anticorupţie vizitează la domiciliu mai multe persoane din comuna Zgărdeşti, care au aderat la PLDM, cerîndu-le să explice motivele aderării.

21 aprilie 2008. Procuratura Anticorupţie verifică activitatea financiară a primăriei Teleneşti şi sursele băneşti din care s-au făcut reparaţii la primărie.

16 mai 2008. Un grup de 8 membri ai PLDM sunt audiaţi de către poliţia economică din Teleneşti. Un alt grup de membri ai PLDM din satul Zgărdesti este chemat la primarie, unde sunt audiaţi de colaboratorii poliţiei economice. La audieri participă Olga Bors, preşedintele filialei Teleneşti a PPCD şi Ion Rosca, tatăl vicepreşedintelui Parlamentului Iurie Rosca. Scopul interogatoriului este acelaşi: motivele părăsirii PPCD şi aderării la PLDM. Interogatoriul durează până la orele 21:30 fără întrerupere. Colaboratorii poliţiei economice şi liderii PPCD din Teleneşti ţin să afle cine i-a impus pe membrii PLDM să adere la partid, dacă au semnat declaraţia de aderare la partid şi cine a scris această declaraţie.

17 mai 2008. Procuratura raionului Telenesti îi audiază pe toţi cei 19 membri PLDM din satul Nucăreni, dorind să afle care sunt motivele de aderare la acest partid. Membrii PLDM sunt impuşi să facă fiecare cîte 7–10 semnături, iar Vera Goiman a trebuit să facă 20 de semnături în picioare şi aşezată la masă. Mai mulţi membri din această localitate sunt ameninţaţi cu privaţiune de libertate pe un termen de doi ani.

În cadrul interogatoriilor la Teleneşti, membrilor PLDM li se pun, în stil NKVD, următoarele întrebări:

Floreşti, 6 martie 2008. Primăria Floreşti organizează un concert dedicat zilei de 8 martie. La solicitarea PPCD, Procuratura Anticorupţie îl audiază pe primarul de Floreşti, Iurie Ţap. La 9 aprilie, la Floreşti se deplasează doi colaboratori ai Procuraturii Anticorupţie, care îl interoghează pe Iurie Ţap, primar al localităţii şi vicepreşedinte al PLDM, asupra modului de organizare a concertului şi de remunerare a interpreţilor. În paralel, în aceeaşi zi, la CCCEC sunt interogaţi artiştii Zinaida Julea, Gheorghe Urschi şi fraţii Advahov, care au participat la concertul respectiv. Artiştii sunt audiaţi pe marginea aceluiaşi subiect. Primarul Iurie Ţap le demonstrează procurorilor că evenimentul a fost organizat în conformitate cu planul primăriei, iar artiştii au fost remuneraţi exclusiv din donaţii ale sponsorilor privaţi.

Bălţi, 6–20 mai 2008. Circa 100 de membri ai PLDM sunt citaţi de Procuratura municipiului Bălţi. Persoanele care nu se prezentă la procuratură sunt chemate la Comisariatul de Poliţie al municipiului, de unde sunt trimise la procuratură. Membrii PLDM sunt interogaţi de către procurorii procuraturii municipale Bălţi. Un caz ieşit din comun este cel al Ninei Burcovscaia, membru PLDM, invalid de gradul II, care a refuzat să se prezinte la procuratură, motivînd prin imposibilitatea de a se deplasa din cauza stării sănătăţii. Dar “apărătorii legii” nu s-au lăsat bătuţi şi au mers la domiciliul acesteia pentru a o interoga.

Şi la Bălţi, procurorii operează în cadrul interogatoriilor cu un set de întrebări din arsenalul poliţiei politice sovietice. Iată întrebările:

În unele cazuri, interogatoriul durează până la 45 minute sau chiar o oră. Ecaterina Emciuc, membru PLDM, a fost adusă pînă la starea de isterie, din cauza tratamentului inuman la care a fost supusă.

Glodeni. Începînd cu data de 5 mai 2008, mai mulţi membrii PLDM sunt citaţi să se prezinte la procuratura Glodeni în calitate martori. Pînă în prezent au fost audiaţi membrii PLDM: Svetlana Sandu, Valeriu Sandu, Aneta Sandu, Ruslan Bernic, Paulina Panico, Agnesa Tărîţă, Carmina Maşnic, Vladimir Ştefaniuc, Mihai Cojocaru, toţi domiciliaţi în or. Glodeni.

Cahul, 5–16 mai 2008. La indicaţiile lui E. Bordos, procuror la Procuratura Anticorupţie a Republicii Moldova, 80 de membri ai organizaţiei teritoriale Cahul a PLDM sunt citaţi şi interogaţi la procuratura raională Cahul. Printre cei citaţi se numără şi Ion Butmalai, preşedintele organizaţiei teritoriale. Persoanele citate au trebuit să răspundă la următoarele întrebări:

Menţionăm că acţiuni de intimidare şi persecutare a membrilor PLDM au loc în toate raioanele Republicii Moldova.

Partidul Liberal Democrat din Moldova califică acţiunile regimului comunist drept un atac direct la funcţionarea instituţiilor democratice, la pluralismul politic, la libera asociere, precum şi la alte drepturi şi libertăţi fundamentale, consfinţite de Constituţie.

Represiunile politice la adresa Partidului Liberal Democrat din Moldova sunt declanşate de către regimul comunist de teama de a pierde puterea, fapt ce îl împinge la acţiuni ilegale de anihilare a oponenţilor politici. Dosarele instrumentate conducerii şi membrilor PLDM nu au niciun temei legal şi sunt folosite doar ca metode de intimidare.

Unul din scopurile acţiunilor structurilor de forţă este periclitarea campaniei de colectare a semnăturilor pentru desfăşurarea Referendumului republican pentru modificarea Constituţiei.

Campania puterii împotriva PLDM face parte dintr-un plan amplu de anihilare a opoziţiei ca instituţie a sistemului politic şi reprezintă, de fapt, o încercare de fraudare a alegerilor parlamentare cu mult înainte de începerea campaniei electorale propriu-zise.

Exprimăm protestul nostru hotărît faţă de tratamentul abuziv la care este supus partidul nostru şi membrii săi de către guvernarea comunistă şi cerem preşedintelui Vladimir Voronin, care este garantul respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, să îşi exercite atribuţiile în conformitate cu prevederile Constituţiei. Cerem preşedintelui Parlamentului Marian Lupu să nu permită Legislativului şi structurilor subordonate acestuia să fie utilizate ca instrumente în lupta cu oponenţii politici. Cerem Procuraturii Generale, Ministerului Afacerilor Interne, Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei să înceteze acţiunile ilegale împotriva PLDM şi să-şi desfăşoare activitatea în strictă conformitate şi în limitele competenţelor atribuite prin lege şi Constituţie.

Solicităm Consiliului Europei, Comisiei Europene, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, societăţii civile şi mass media să recurgă imediat la monitorizarea acţiunilor puterii împotriva PLDM şi să nu permită degradarea climatului politic din ţara noastră, pentru a asigura desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte în Parlamentul Republicii Moldova în 2009.

Către:
Consiliul Europei
Comisia Europeană
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa
Misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova
Organizaţiile societăţii civile
Mass media

Declaraţia PLDM referitoare de Raportul de monitorizare a atacurilor asupra presei, lansat de Uniunea Jurnaliştilor Rezoluţia cu privire la represiunile politice împotriva Partidului Liberal Democrat din Moldova