Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă cu privire la sesizarea Curţii Constituţionale de către liderul PLDM

|versiune pentru tipar||
PLDM / 28 iulie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Deputatul Vlad Filat, Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, a sesizat Curtea Constituţională pentru verificarea constituţionalităţii hotărîrilor secrete ale Guvernului Republicii Moldova Nr.156–5 din 15 februarie 2008 şi Nr. 599–13 din 15 mai 2008, prin care Combinatului de panificaţie “Franzeluţa” din Chişinău şi Combinatului de panificaţie din Bălţi li s-au acordat 11 mii de tone de grîu, provenit din ajutoarele umanitare din România şi Rusia.

Prin aceste hotărîri, Guvernul a depăşit cadrul legislativ şi constituţional, lovind direct în libera concurenţă din domeniu, punînd într-o situaţie inechitabilă pe ceilalţi peste 100 de agenţi economici, care la moment activează pe piaţa produselor de panificaţie.

Deputatul Vlad Filat atenţionează că Guvernul a încălcat art. 16 din Legea cu privire la ajutoarele umanitare, care exclude expres acordarea ajutoarelor umanitare întreprinderilor, scopul cărora este obţinerea de profit.

De asemenea, în viziunea autorului sesizării sunt încălcate articolele 9 şi 126 din Constituţie, care vizează principiile economiei de piaţă şi a liberei concurenţe.

Amintim că Guvernul a luat deciziile privind distribuirea ajutoarelor umanitare în mod secret, contrar prevederilor legale, iar la numeroasele interpelări ale liderului liberal-democrat organele abilitate au răspuns formal.

Serviciul de presă al PLDM
Comunicat de presă cu privire la acţiunea flash mob, desfăşurată de Tineretul Liberal Democrat din Moldova Declaraţia Partidului Liberal Democrat din Moldova cu privire la situaţia creată în urma inundaţiilor