Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia Partidului Liberal Democrat din Moldova cu privire la modul de gestionare de către guvern a situaţiei în zonele calamitate

|versiune pentru tipar||
PLDM / 31 iulie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova constată că instituţiile statului nu gestionează suficient situaţia de criză provocată de inundaţiile din luncile rîurilor Nistru şi Prut şi afluenţilor acestora. Oamenii din localităţile inundate au fost lăsaţi singuri în faţa furiei naturii. Demnitarii de stat s-au limitat la vizite scurte în localităţile calamitate, dar care au fost reflectate pe larg în mass media publică şi cea controlată de puterea comunistă.

Proporţiile dezastrului provocat de calamităţi au scos în evidenţă lipsa oricăror acţiuni de prevenire a acestora. Cetăţenii sunt în drept să cunoască modul în care executivul şi subdiviziunile sale au folosit banii publici pentru lucrări hidrologice, cadastrale, ecologice şi altele, menite să prevină inundaţiile.

Comisia guvernamentală pentru situaţii excepţionale a reacţionat inadecvat, limitîndu-se, în mare parte, la difuzarea unor comunicate seci despre situaţia din zonele afectate. Secţiile raionale ale Departamentului Situaţii Excepţionale nu au fost asigurate nici cu echipamente speciale, nici cu rezerve de apă şi alimente pentru sinistraţi.

Realităţile arătă că, după 5 zile de la declanşarea inundaţiilor, autorităţile nu au întreprins practic nimic, iar ajutoarele promise de către demnitari nu au ajuns la sinistraţi. Paza bunurilor din gospodăriile inundate nu este asigurată de nimeni. Cetăţenii nu sunt informaţi despre pericolul epidemiilor, iar localităţilor, în care apele s-au retras, nu li se acordă niciun ajutor pentru scoaterea noroiului sau pomparea apei din locuinţe şi construcţii auxiliare.

Avînd în vedere gravitatea situaţiei din zonele inundate, Partidul Liberal Democrat din Moldova cere Guvernului Republicii Moldova următoarele:

PLDM cere posturilor publice de radio şi televiziune să renunţe la manipularea opiniei publice şi să informeze corect şi obiectiv cetăţenii despre situaţia din zonele sinistrate.

PLDM solicită Preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, să convoace de urgenţă Legislativul în sesiune extraordinară, pentru a audia raportul Guvernului privind situaţia din zonele calamitate, acţiunile întreprinse de acesta, precum şi pentru a modifica Legea Bugetului în scopul alocării de mijloace financiare necesare lichidării consecinţelor inundaţiilor.

Biroul Permanent Central al PLDM
Comunicat de presă cu privire la acţiunile de ajutorare a sinistraţilor, întreprinse de PLDM Comunicat de presă cu privire la interpelarea deputatului Vlad Filat către Prim-ministrul RM