Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia PLDM cu privire la situaţia critică de pe piaţa financiară internă

|versiune pentru tipar||
PLDM / 21 august 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Situaţia pe piaţa financiară internă este una critică. Rata de schimb a leului faţă de euro şi dolar este nejustificată şi contrară tendinţelor de pe pieţele financiare internaţionale. Deprecierea continuă şi căderea bruscă în ultimele săptămîni a monedei euro este determinată de lipsa de clarviziune a Băncii Naţionale, prin neacceptarea cotării directe a leului faţă de moneda europeană. Astfel, se creează condiţii pentru îmbogăţirea unor operatori de pe piaţa financiară din contul populaţiei şi al agenţilor economici, în special al exportatorilor.

Efectele negative ale deprecierii artificiale a dolarului american şi a monedei euro destabilizează întregul sistem economic al ţării. Cresc dobînzile bancare, are loc decapitalizarea Băncii Naţionale, iar falimentul unor bănci comerciale devine iminent. Se atestă o deteriorare dramatică a balanţei comerciale. Doar în primele şase luni ale anului curent, deficitul balanţei comerciale a depăşit 1,5 miliarde USD. Această stare de lucruri este generată de degradarea continuă a mediului de afaceri, insuficienţa şi ineficienţa investiţiilor şi, respectiv, descurajarea producătorilor autohtoni şi a exportatorilor. Situaţia creată reprezintă în mare măsură şi efectele pretinsei liberalizări comuniste, ce a creat condiţii propice pentru intrarea masivă a capitalului speculativ pe piaţa financiară internă. Starea de criză de pe piaţa financiară, diminuează substanţial avantajele oferite de Uniunea Europeană în comerţul cu Republica Moldova.

Impactul social al politicii financiare este dezastruos. Mai mult de jumătate din veniturile populaţiei sunt dependente de cotaţia leului faţă de principalele valute de referinţă. Numai în prima jumătate a anului curent, cetăţenii care muncesc peste hotare şi familiile lor au pierdut circa 200 de milioane de dolari de pe urma politicilor financiare dubioase ale guvernării comuniste.

Lipsa unor măsuri adecvate demonstrează un interes direct al puterii şi al grupurilor economice afiliate acesteia de a se îmbogăţi fraudulos pe seama cetăţenilor.

Pentru depăşirea situaţiei de criză, Partidul Liberal Democrat din Moldova cere modificarea cadrului legal privind reglementarea valutară în scopul eliminării barierelor în accesul la credite în valută străină şi înlăturării restricţiilor la achitările în valută străină între agenţii economici rezidenţi, de rînd cu reducerea normei rezervelor obligatorii pentru băncile comerciale şi cotarea directă a monedei euro faţă de leul moldovenesc. Cerem, de asemenea, guvernului şi autorităţilor monetare aplicarea măsurilor eficiente pentru descurajarea intrării capitalului speculativ pe piaţa financiară internă.

Comunicat de presă al PLDM cu privire la iniţiativa legislativă a deputatului Vlad Filat de a acorda facilităţi fiscale sinistraţilor Tineretul Liberal Democrat din Moldova cere “Verde pentru Europa”